ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ

Οι έξι αβεβαιότητες που περικυκλώνουν την ελληνική οικονομία το 2023

Οι έξι αβεβαιότητες που περικυκλώνουν την ελληνική οικονομία το 2023

H ελληνική οικονομία θα συνεχίσει να αναπτύσσεται αλλά με βραδύτερους ρυθμούς την ερχόμενη χρονιά όπως αναφέρεται και στον προϋπολογισμό του 2023. Η ανάπτυξη αναμένεται να διαμορφωθεί σε 1,8%, έναντι μόλις 0,3% που εκτιμάται για τον μέσο όρο της Ευρωζώνης και των κρατών μελών της Ευρωπαϊκής Ένωσης. Το 2023 παρόλο αυτά θα είναι μια χρονιά επίσης έντονων αβεβαιοτήτων με κυριότερη βέβαια την ενεργειακή κρίση η οποία δημιουργεί μια αλυσίδα «κακών» δεδομένων για τις οικονομίες.

Οι βασικές αβεβαιότητες 

1. Γεωπολιτικές προκλήσεις. Οι κίνδυνοι που περιβάλλουν τις μακροοικονομικές προβλέψεις, τόσο σε εθνικό όσο και σε παγκόσμιο επίπεδο για το 2023, συνδέονται κατά κύριο λόγο με την εξέλιξη του πολέμου στην Ουκρανία, τις συνθήκες εφοδιασμού της Ευρώπης με φυσικό αέριο, τις τιμές της ενέργειας και των καυσίμων.Οι χειρότερες του αναμενομένου εξελίξεις στο ενεργειακό μέτωπο μπορεί να οδηγήσουν πρώτον σε πολύ υψηλότερα επίπεδα πληθωρισμού αλλά και σε μεγαλύτερη ανάγκη μέτρων στήριξης προς την κοινωνία. Το τελευταίο διάστημα οι διεθνείς τιμές στο φυσικό αέριο και στο πετρέλαιο παρουσιάζουν αποκλιμάκωση λόγω των προβλέψεων για μείωση της ζήτησης εξαιτίας των ήπιων καιρικών συνθηκών, της υψηλής αποθεματοποίησης φυσικού αερίου στην Ευρώπη, και των στόχων για μείωση της ενεργειακής κατανάλωσης. Ωστόσο, η μεταβλητότητα των τιμών στην ενέργεια παραμένει υψηλή και εξαρτώμενη από την εξέλιξη του πολέμου στην Ουκρανία, 

2. Ο πληθωρισμός. Το 2023 η ενεργειακή κρίση και οι οικονομικές συνέπειες του πολέμου στην Ουκρανία θα συνεχίσουν να επιδρούν στην ελληνική οικονομία τόσο μέσω των καναλιών του πληθωρισμού και της αβεβαιότητας, όσο και μέσω της επιβράδυνσης της ανάπτυξης στην Ευρωζώνη.Ο βαθμός μετακύλισης του ενεργειακού κόστους σε αγαθά και υπηρεσίες που περιλαμβάνονται στον πυρήνα του πληθωρισμού είναι αυξανόμενος τους τελευταίους μήνες, σύμφωνα με τα διαθέσιμα στοιχεία σε Ελλάδα και Ευρωζώνη. 

3. Οικονομικη Ανάπτυξη. Μια ύφεση στην Ευρωζώνη μπορεί να επηρεάσει προς το χειρότερο και την ελληνική οικονομία. Σημειώνεται πως σύμφωνα με τις τελευταίες προβλέψεις της Κομισιόν η ανάπτυξη στην Ευρωζώνη θα περιοριστεί στο 0,3% το 2023. Μια πλήρης όμως και παρατεταμένη διακοπή της διανομής αερίου από τη Ρωσία θα σηματοδοτήσει υψηλότερες τιμές φυσικού αερίου στην Ευρώπη για μεγαλύτερο διάστημα, ενδεχόμενο του οποίου η πραγματοποίηση θα μπορούσε να οδηγήσει σε μη επαρκή εφοδιασμό και την ευρωπαϊκή οικονομία σε συνθήκες ύφεσης. Μια χειρότερη εικόνα στην ευρωζώνη μπορεί αυτόματα να επηρεάσει και την ελληνική οικονομία με πρώτο αντίκτυπο στο τομέα του τουρισμού που άλλωστε αποτελεί και τη βαριά βιομηχανία της Ελλάδας.

4. Η νομισματική πολιτική της ΕΚΤ. Ο βαθμός δραστικότητας των αποφάσεων νομισματικής πολιτικής για την καταπολέμηση των πληθωριστικών πιέσεων το επόμενο διάστημα θα καθορίσει το ύψος της συνεπακόλουθης επιβάρυνσης της παγκόσμιας και εγχώριας ανάπτυξης..Η αύξηση των επιτοκίων από την ΕΚΤ θα συνεχιστεί όπως άλλωστε ανέφερε και στο ευχετήριο μήνυμα της η Κριστιίν Λαγκάρντ έως ότου επιτευχθεί ο στόχος για πληθωρισμό 2%..

5.Η μη απορρόφηση των κονδυλίων του Ταμείου Ανάκαμψης. Η προσήλωση στην υλοποίηση απορρόφησης των πόρων του ΤΑΑ αναμένεται να φέρει αύξηση της ετήσιας συμβολής του στην ανάπτυξη στις 1,9 ποσοστιαίες μονάδες το 2023. Μάλιστα η απορρόφηση των κονδυλίων προβλέπεται ότι θα αποτελέσει τον κύριο μοχλό επενδύσεων του 2023, των οποίων ο όγκος προβλέπεται κατά 15,5% υψηλότερος έναντι του 2022, και τον σημαντικό παράγοντα στήριξης της ανθεκτικότητας της αγοράς εργασίας 

6. Ο πολιτικός κίνδυνος. Τέλος όπως επισημαίνουν τόσο ξένοι αναλυτές όσο και εγχώριοι φέτος υπάρχει και ο πολιτικός κίνδυνος και συνδέεται με τις πιθανές δυσκολίες σχηματισμού κυβέρνησης στις ερχόμενες εκλογές. Μια ενδεχόμενη πολιτική αστάθεια θα εντείνει την αβεβαιότητα σχετικά με τη κατεύθυνση της οικονομικής πολιτικής και πιθανότατα θα αποθαρρύνει την επίδειξη δημοσιονομικής υπευθυνότητας. 

moneyreview.gr

Διαβάστε επίσης: 

Περιορίστηκαν τα ταμειακά διαθέσιμα – Στα 30,6 δισ. ευρώ

Ο εθνικός στόχος της επενδυτικής βαθμίδας – Τα 8 σενάρια βιωσιμότητας του χρέους

ΤτΕ: Ανάπτυξη 1,5% το 2023 – Κίνδυνος για νέα γενιά κόκκινων δανείων

Ακολουθήστε το Money Review στο Google News