Business & Finance Τρίτη 27/09/2022, 08:13
ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ

FT: Η Ελλάδα, µεταξύ των επτά οικονοµικών θαυµάτων του πλανήτη

FT: Η Ελλάδα, µεταξύ των επτά οικονοµικών θαυµάτων του πλανήτη

H Eλλάδα περιλαµβάνεται µεταξύ των επτά χωρών του κόσµου µε αξιοσηµείωτες οικονοµικές επιδόσεις, σηµειώνει σε άρθρο του στους Financial Times ο Ρουσίρ Σάρµα, πρόεδρος του Rockefeller International. Τα επτά θαύµατα του κόσµου, σύµφωνα µε τον τίτλο του άρθρου, ξεχωρίζουν σε παγκόσµιο επίπεδο για τα οικονοµικά τους επιτεύγµατα, σε µια περίοδο που επικρατεί η απόλυτη απαισιοδοξία, λόγω ύφεσης και πληθωρισµού.

Εκτός της Ελλάδας, τον κατάλογο συµπληρώνουν το Βιετνάµ, η Ινδονησία, η Ινδία, η Πορτογαλία, η Σαουδική Αραβία και η Ιαπωνία. Οπως επισηµαίνει ο αρθρογράφος των Financial Times, οι χώρες που περιλαµβάνονται στη λίστα µε τα σύγχρονα οικονοµικά θαύµατα χαρακτηρίζονται από σχετικά ισχυρή ανάπτυξη, µέτρια επίπεδα πληθωρισµού και υψηλές αποδόσεις – σε αντίθεση µε την παγκόσµια τάση.

Αναφερόµενος στην Ελλάδα, ο Ρουσίρ Σάρµα υπογραµµίζει πως η χώρα ανακάµπτει και έχει λάβει ιδιαίτερα µεγάλη ώθηση από τις ξένες επενδύσεις και τον τουρισµό, ο οποίος λόγω COVID είχε φτάσει στο 15% του ΑΕΠ, από 20%. Κατά τη διάρκεια της χρηµατοπιστωτικής κρίσης, τα µη εξυπηρετούµενα δάνεια είχαν φτάσει στο 50%, ενώ πλέον το ποσοστό αυτό έχει καταγράψει απίστευτη µείωση και διαµορφώνεται σε λιγότερο από 10%. Η ανάπτυξη της χώρας ξεπερνάει το 4%, ενώ ο πληθωρισµός υποχωρεί γρήγορα, γεγονός που οδηγεί τη χώρα σε οικονοµική ανάκαµψη.

Ο Ρουσίρ Σάρµα σηµειώνει πως τόσο η Ελλάδα όσο και η Πορτογαλία –που επίσης περιλαµβάνεται στη λίστα του µε τα οικονοµικά θαύµατα– βρίσκονται σε φάση ανάκαµψης έχοντας µειώσει τα ελλείµµατά τους, ενώ είναι λιγότερο εκτεθειµένες στις αναταράξεις της εφοδιαστικής αλυσίδας που σχετίζονται µε τη Ρωσία.

Ενδιαφέρον παρουσιάζει και ο επίλογος του άρθρου, µε τον συγγραφέα να διαπιστώνει πως, παρά τα σηµαντικά επιτεύγµατα, οι χώρες αυτές θα µπορούσαν να χάσουν τη δυναµική τους αν υπάρξει κάποια αλλαγή στην ηγεσία, στην πολιτική που εφαρµόζεται ή αν επικρατήσει εφησυχασµός.

Σε κάθε περίπτωση, χάρη στις υφιστάµενες συνθήκες, η Ελλάδα, το Βιετνάµ, η Ινδονησία, η Ινδία, η Πορτογαλία, η Σαουδική Αραβία και η Ιαπωνία έχουν αναδειχθεί σε νικητές εν µέσω µιας περιόδου διεθνούς ανησυχίας.

 

Ακολουθήστε το Money Review στο Google News