ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ

Αθ. Στάβερης: Τι σημαίνει για την Ελλάδα το Internet of Things

Ο γενικός γραμματέας Τηλεπικοινωνιών και Ταχυδρομείων μιλά στο MR για το έργο των 3,7 εκατ. ευρώ

Αθ. Στάβερης: Τι σημαίνει για την Ελλάδα το Internet of Things

Τα δεδομένα αποτελούν το νέο πετρέλαιο είχε αναφέρει ο Βρετανός μαθηματικός Κλάιβ Χάμπι, πριν από 16 χρόνια. Εάν όμως, το 2006, το Διαδίκτυο των Πραγμάτων (Internet of Things – IoT) δεν βρισκόταν σε εμβρυακή μορφή, ίσως ο Χάμπι να μην επέλεγε τη λέξη πετρέλαιο, του οποίου τα παγκόσμια αποθέματα είναι πεπερασμένα. Το IoT επιτρέπει σε αντικείμενα, όπως ηλεκτρονικές συσκευές ή αισθητήρες, να συνδέονται μεταξύ τους μέσω Διαδικτύου και να παράγουν πολύτιμη πληροφορία. Η πληροφορία αυτή είναι ανεξάντλητη, σε αντίθεση με το πετρέλαιο. Αυτό γίνεται κατανοητό, εάν ληφθεί υπόψη ο συνεχώς αυξανόμενος όγκος δεδομένων που θα δημιουργούσαν εκατοντάδες αισθητήρες εάν είχαν τοποθετηθεί σε μια χώρα, όπως η Ελλάδα, με σκοπό τη μέτρηση, επί 24ώρου βάσεως, των επιπέδων θορύβου, υγρασίας ή ατμοσφαιρικής ρύπανσης.

Τη δημιουργία μιας τέτοιου είδους υποδομής προβλέπει το έργο, με συνολικό προϋπολογισμό 3,7 εκατ. ευρώ, φορείς υλοποίησης το υπουργείο Ψηφιακής Διακυβέρνησης και τη Γενική Γραμματεία Τηλεπικοινωνιών και Ταχυδρομείων, και αντικείμενο την υλοποίηση ολοκληρωμένου συστήματος οριζόντιας πλατφόρμας Internet of Things (iot.gov. gr) και δικτύου αισθητήρων.

Ο διαγωνισμός του συγκεκριμένου έργου είναι σε εξέλιξη, με το ενδιαφέρον να είναι ισχυρό τόσο από ξένες εταιρείες με τεχνογνωσία στην κατασκευή των εξειδικευμένων πλατφορμών διαχείρισης Διαδικτύου των Πραγμάτων όσο και από παρόχους τηλεπικοινωνιών, όπως αναφέρουν οι πληροφορίες. Δεδομένου όμως ότι σήμερα είναι η καταληκτική ημερομηνία υποβολής προσφορών για το συγκεκριμένο έργο, τις επόμενες ημέρες θα γίνουν γνωστά ο ακριβής αριθμός καιη σύνθεση των υποψήφιων κοινοπρακτικών σχημάτων.

Το έργο έχει διττό αντικείμενο: Τη δημιουργία ενιαίας πλατφόρμας που θα αποτελέσει την υποδομή που θα μπορούν να χρησιμοποιούν οι ενδιαφερόμενοι φορείς για να στηρίξουν τις λύσεις IoT (αισθητήρες μέτρησης κατανάλωσης ενέργειας) που έχουν αναπτύξει. Η εν λόγω πλατφόρμα θα διαθέτει επαυξημένες προδιαγραφές κυβερνοασφάλειας και θα στηρίζεται σε ανοιχτά πρότυπα, ώστε να είναι συμβατή με συστήματα διαφορετικών τεχνολογιών. Το δεύτερο αντικείμενο του έργου περιλαμβάνει την ανάπτυξη πανελλαδικού δικτύου σταθμών αισθητήρων για την παρακολούθηση της ποιότητας του αέρα, των μετεωρολογικών συνθηκών, της ηλεκτρομαγνητικής ακτινοβολίας και της στάθμης και ταχύτητας ροής των ποταμιών. Συνολικά, ο ανάδοχος θα εγκαταστήσει και θα παραδώσει 135 σταθμούς αισθητήρων.

«Η συγκεκριμένη υποδομή, που έχει πιλοτικό χαρακτήρα, θα είναι η πρώτη του είδους της σε ευρωπαϊκό επίπεδο. Θα διαθέτει, αρχικά, 500 αισθητήρες, των οποίων ο αριθμός, σε βάθος χρόνου, αναμένεται ότι θα πολλαπλασιαστεί. Το δίκτυο θα αποτελέσει εφαρμογή ολοκληρωμένης λύσης ώστε να λειτουργήσει ως οδηγός υλοποίησης άλλων αντίστοιχων έργων πανελλαδικής κλίμακας. Ενας από τους βασικούς στόχους μας είναι να εντοπίσουμε πιθανά προβλήματα λειτουργίας και να αντλήσουμε πολύτιμη τεχνογνωσία. Η πλατφόρμα θα στηρίζεται σε ανοιχτά πρωτόκολλα επικοινωνίας, γεγονός που σημαίνει ότι οποιαδήποτε μικρή εταιρεία ή πολίτης θα είναι σε θέση να αξιοποιήσει και να επεξεργαστεί τα δεδομένα που θα παράγονται, ώστε να εξαγάγει πολύτιμα συμπεράσματα. Τα ανοιχτά δεδομένα που να είναι δυνατόν να αξιοποιηθούν αποτελούν στρατηγική της κυβέρνησης», εξηγεί στo MR ο γενικός γραμματέας Τηλεπικοινωνιών και Ταχυδρομείων, Αθανάσιος Στάβερης.

Η πλατφόρμα Διαδικτύου των Πραγμάτων και το δίκτυο αισθητήρων αναμένεται να έχουν ολοκληρωθεί σε διάστημα 14 μηνών. Μέσω των αισθητήρων θα είναι δυνατή η παρακολούθηση της ποιότητας του αέρα, των επιπέδων βροχόπτωσης, της ηλεκτρομαγνητικής ακτινοβολίας και της στάθμης και ταχύτητας ροής των ποταμών. Η αποστολή των δεδομένων των αισθητήρων θα καθίσταται εφικτή μέσω της τηλεπικοινωνιακής σύνδεσής τους, την οποία θα προσφέρει ο πάροχος.

moneyreview.gr

 

Ακολουθήστε το Money Review στο Google News