ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ

Οι 120 δόσεις στα Ασφαλιστικά Ταμεία στον αναπνευστήρα.. έως το καλοκαίρι

Οι 120 δόσεις στα Ασφαλιστικά Ταμεία στον αναπνευστήρα.. έως το καλοκαίρι

Μέχρι τις 31 Δεκεμβρίου μπορούν οι οφειλέτες του ΕΦΚΑ που έχασαν το προηγούμενο διάστημα λόγω των έκτακτων μέτρων αντιμετώπισης της υγειονομικής κρίσης την ευνοϊκή ρύθμιση των 120 δόσεων. Έτσι όσοι οφειλέτες απώλεσαν την ρύθμιση των 120 δόσεων κατά το χρονικό διάστημα Ιουνίου-Οκτωβρίου για να επανενταχθούν θα πρέπει να πληρώσουν την δόση του Νοεμβρίου μέχρι στο τέλος του μήνα 2020, όπως προβλέπει η νομοθετική διάταξη του πολυνομοσχέδιου που ψηφίστηκε χθες στη Βουλή. Σε αυτή την φάση, η επανένταξη των οφειλετών συντελείται με την απλή καταβολή της δόσης του μηνός Νοεμβρίου 2020, ενώ οι δόσεις που χάθηκαν προστίθενται στο τέλος της ρύθμισης. Για παράδειγμα εάν χάθηκαν οι δόσεις τριών μηνών ,η διάρκεια της ρύθμισης που αναβιώνει παρατείνεται κατά τρεις μήνες .Εκτός ρύθμισης έμειναν όσοι δεν πλήρωσαν ποσό που αντιστοιχεί σε 2 δόσεις στο διάστημα Ιουνίου-Οκτωβρίου .

Παράθυρο για παράταση των προθεσμιών επανένταξης 

Η σημαντική αλλαγή όμως που υπάρχει στη διάταξη του Υπουργείου Εργασίας  του πολυνομοσχεδίου για την επανένταξη όσων έχασαν ευνοϊκές ρυθμίσεις ,είναι πώς προβλέπει Κοινή Υπουργική Απόφαση που θα μπορεί να αλλάξει τόσο το χρονικό διάστημα της απώλειας της ρύθμισης (το χρονικό διάστημα είναι Ιούνιος-Οκτώβριος), όσο και τη  προθεσμία επανένταξης  δηλαδή πληρωμής της δόσης, η οποία ορίζεται έως και τις 30 Ιουνίου. Αυτό ουσιαστικά σημαίνει πως ανάλογα με τις εξελίξεις στο μέτωπο της πανδημίας και πόσο καιρό ακόμη η οικονομία θα παραμείνει κλειδωμένη ,υπάρχει η δυνατότητα του Υπουργείου Οικονομικών και Εργασίας να επεκτείνουν τους επόμενους μήνες την δεύτερη ευκαιρία επανένταξης σε ευνοϊκές ρυθμίσεις όπως αυτήν των 120 δόσεων. Καθώς εάν συνεχίσει το lockdown για μεγαλύτερο διάστημα  θα είναι πολλοί περισσότεροι και αυτοί που το επόμενο διάστημα θα κινδυνεύσουν να χάσουν ευνοϊκά σχήματα αποπληρωμής χρεών. Οι παρατάσεις πάντως που δυνητικά μπορούν να δοθούν θα αποτελέσουν και την «γέφυρα» μέχρι την έναρξη του νέου πτωχευτικού, ο οποίος  παρατάθηκε μέχρι και την 1 Ιουνίου για τα φυσικά πρόσωπα και θα δίνει την δυνατότητα στον οφειλέτη να εντάξει όλα του χρέη προς Δημόσιο και φορείς σε μια ρύθμιση σε έως και 240 δόσεις. 

Ακόμα και διπλή οφειλή για όσους χάσουν τις 120 δόσεις

Όσοι πάντως χάσουν την ευκαιρία επανένταξης μέχρι και την 31 Δεκεμβρίου ή εάν χάσουν ευνοϊκές ρυθμίσεις το επόμενο διάστημα ,βρίσκονται αντιμέτωποι τόσο με την αναβίωση της αρχικής οφειλής που σε πολλές περιπτώσεις είναι και διπλή αλλά και με προσαυξήσεις. .Καθώς κατά την ρύθμιση το ποσό της αρχικής οφειλής μειώθηκε σημαντικά εξαιτίας του επανυπολογισμού που είχε γίνει.

Η ρύθμιση των οφειλών που «πάγωσαν»

Επιπλέον οι οφειλές από ασφαλιστικές εισφορές εργοδοτών, αυτοαπασχολούμενων και ελευθέρων επαγγελματιών που η καταβολής του πάγωσε μέχρι τις 30 Απριλίου του 2021 στο πλαίσιο των μέτρων αντιμετώπισης των αρνητικών συνεπειών του κορωνοϊού, θα μπορούν να ρυθμιστούν από τον Μάϊο σε 12 άτοκες δόσεις ή 24 δόσεις με επιτόκιο 2,5% ενώ το ποσό της μηνιαίας δόσης για τις ρυθμιζόμενες ασφαλιστικές οφειλές, δεν θα μπορεί να είναι μικρότερο των πενήντα ευρώ (50€).Η αίτηση για την υπαγωγή στη ρύθμιση θα υποβάλλεται μέχρι την 31η Ιουλίου 2021 στις Ηλεκτρονικές Υπηρεσίες Κ.Ε.Α.Ο

Επιπλέον υπενθυμίζεται πως οι  ασφαλισμένοι που είχαν υποβάλει εγκαίρως το 2019 την πρώτη αίτηση υπαγωγής στη ρύθμιση των 120 δόσεων (αίτημα για τον προσδιορισμό της οφειλής στην ηλεκτρονική πλατφόρμα του e-ΕΦΚΑ), και  δεν έχει ακόμη ολοκληρωθεί η διαβίβαση των οφειλών στο ΚΕΑΟ ώστε να προχωρήσει το δεύτερο στάδιο της αίτησης για ρύθμιση, η καταληκτική ημερομηνία υποβολής της δεύτερης αίτησης παρατείνεται έως τον Απρίλιο του 2021.

 

Ακολουθήστε το Money Review στο Google News