ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ

Περισσότερες ζημιογόνες επιχειρήσεις φέρνει ο πόλεμος στην Ουκρανία

Περισσότερες ζημιογόνες επιχειρήσεις φέρνει ο πόλεμος στην Ουκρανία

Τον Φεβρουάριο του 2023, ένα χρόνο δηλαδή μετά τη ρωσική εισβολή στην Ουκρανία, ο αριθμός των ζημιογόνων επιχειρήσεων στην Ελλάδα θα έχει αυξηθεί κατά 27,6%, εκτιμά σε έκθεσή της η ΕΤΕπ για τις οικονομικές συνέπειες της ρωσικής εισβολής. Πρόκειται για τη μεγαλύτερη αύξηση στην Ε.Ε. καθώς η παραγωγή στην Ελλάδα είναι από τις πιο ενεργοβόρες στην Ευρώπη. Η ακριβή ενέργεια εξάλλου είναι αυτή που θα επιφέρει το μεγαλύτερο πλήγμα στις επιχειρήσεις. Η ΕΤΕπ προειδοποιεί επίσης ότι το 30% του πληθυσμού μπορεί να βρεθεί κάτω από το όριο της φτώχειας.

Αύξηση του ποσοστού των ζημιογόνων επιχειρήσεων κατά 27,6 ποσοστιαίες μονάδες αλλά και αύξηση του ποσοστού του πληθυσμού που θα βρεθεί κάτω από το όριο της φτώχειας κοντά στο 30% προβλέπει η Ευρωπαϊκή Τράπεζα Επενδύσεων (ΕΤΕπ) ότι θα προκαλέσει στην Ελλάδα ο πόλεμος στην Ουκρανία σε ένα χρόνο. Οι ζοφερές αυτές προβλέψεις περιλαμβάνονται στην έκθεση της ΕΤΕπ με τίτλο «Πόσο κακό κάνει ο πόλεμος της Ουκρανίας στην ευρωπαϊκή ανάκαμψη», προβλέψεις που, εάν επιβεβαιωθούν, δείχνουν αν μη τι άλλο αφενός ότι τα όσα αντιμετωπίζουν τώρα νοικοκυριά και επιχειρήσεις είναι μόνο η αρχή μιας εξαιρετικά δύσκολης πορείας, και αφετέρου το πόσο ευάλωτη είναι η ευρωπαϊκή οικονομία έπειτα από δύο χρόνια πανδημίας, και κυρίως οι οικονομίες εκείνες, όπως η ελληνική, οι οποίες προέρχονται και από μια δεκαετή κρίση.

Κάτι άλλο που αποκαλύπτει η έκθεση είναι το εξής: ο πόλεμος στην Ουκρανία διευρύνει το χάσμα ανάμεσα στον πλούσιο Βορρά και τον φτωχό Νότο, ενώ ισχυρό πλήγμα δέχονται και οι χώρες της Ανατολικής Ευρώπης τόσο λόγω των όχι πολύ ισχυρών οικονομιών όσο και λόγω της σημαντικής εξάρτησης των εισαγωγών και των εξαγωγών τους από τη Ρωσία και την Ουκρανία.

Ειδικότερα, σύμφωνα με την έκθεση προβλέπεται ότι τον Φεβρουάριο του 2023, ένα χρόνο δηλαδή μετά τη ρωσική εισβολή στην Ουκρανία, θα έχουν αυξηθεί κατά 27,6 ποσοστιαίες μονάδες οι επιχειρήσεις στην Ελλάδα που θα καταγράφουν ζημίες. Αξίζει να σημειωθεί ότι πρόκειται για τη μεγαλύτερη αύξηση που προβλέπεται μεταξύ των κρατών-μελών της Ευρωπαϊκής Ενωσης και σύμφωνα με την ανάλυση της ΕΤΕπ η αύξηση κατά 27,2 μονάδες οφείλεται στις συνέπειες από την αύξηση των τιμών της ενέργειας και οι υπόλοιπες 0,4 μονάδες οφείλονται στις συνέπειες από τη μείωση των εξαγωγών προς Ρωσία, Ουκρανία και Λευκορωσία. Οπως επισημαίνεται στην έκθεση, η παραγωγή σε ορισμένες χώρες, όπως η Λιθουανία, η Ελλάδα και η Κροατία, παραμένει σχετικά ενεργοβόρα, ενώ η παραγωγή στο Λουξεμβούργο βασίζεται πολύ λίγο στην ενέργεια.

Αυξάνεται ο κίνδυνος φτώχειας

Σημαντική είναι η επίπτωση του πολέμου και στα νοικοκυριά, καθώς το κύμα ανατιμήσεων που σαρώνει την Ευρώπη προκαλεί μείωση του διαθέσιμου εισοδήματος. Σύμφωνα με τα μοντέλα προβλέψεων της ΕΤΕπ, ο πόλεμος στην Ουκρανία θα μπορούσε να οδηγήσει σε αύξηση κατά 2,5 μονάδες του τμήματος του ελληνικού πληθυσμού που κινδυνεύει να βρεθεί κάτω από το όριο της φτώχειας σε σχέση με το 2020, όταν το ποσοστό αυτό διαμορφώθηκε στο 26,87%.

Με άλλα λόγια προβλέπει ότι κινδυνεύει να βρεθεί κάτω από το όριο της φτώχειας το 29,37% του πληθυσμού. Με αυτό το ποσοστό η Ελλάδα θα παραμείνει στην τρίτη υψηλότερη θέση από πλευράς αναλογίας πληθυσμού σε κίνδυνο φτώχειας, μετά τη Ρουμανία και τη Βουλγαρία. Αυτό που έχει σημασία είναι ότι οι πληθωριστικές πιέσεις αυξάνουν την απόσταση της Ελλάδας από την τέταρτη Ισπανία (26,74% το ποσοστό του πληθυσμού στην Ισπανία κάτω από το όριο της φτώχειας το 2020 και με πρόβλεψη για αύξηση κατά 1,3 ποσοστιαία μονάδα λόγω του πολέμου), κάτι που δείχνει και τα δομικά προβλήματα του φαινομένου της ακρίβειας στην Ελλάδα.

Ο πληθωρισμός, σύμφωνα με την έκθεση της ΕΤΕπ, προβλέπεται ότι στην Ευρωζώνη θα ξεπεράσει το 6% το 2022, ενώ οι αυξήσεις των τιμών εκτιμάται ότι θα πλήξουν την ιδιωτική κατανάλωση κατά 1,1% στην Ε.Ε. Το πραγματικό ΑΕΠ εκτιμάται ότι θα αυξηθεί το 2022 στην Ε.Ε. λιγότερο από 3%, έναντι της πρόβλεψης για αύξηση κατά 4% που είχε κάνει η Κομισιόν πριν από τη ρωσική εισβολή.

Τέλος, το ποσοστό των επιχειρήσεων στην Ε.Ε. που θα αντιμετωπίσει τον κίνδυνο πτώχευσης εκτιμάται ότι θα αυξηθεί σε 17% από 10% σήμερα, και οι τομείς που αναμένεται ότι θα υποστούν το μεγαλύτερο πλήγμα είναι τα χημικά, τα φάρμακα, οι μεταφορές και η αγροδιατροφή.

moneyreview.gr

Ακολουθήστε το Money Review στο Google News