Business & Finance Παρασκευή 27/05/2022, 08:16
ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ

Αγώνας δρόμου για τα «ορόσημα» του Ταμείου Ανάκαμψης 

Αγώνας δρόμου για τα «ορόσημα» του Ταμείου Ανάκαμψης 

Με ρυθµό µιας µεταρρύθµισης κάθε δύο µέρες πρέπει να κινείται η κυβέρνηση έως το τέλος του χρόνου, προκειµένου να εκπληρώσει τα «ορόσηµα» του Ταµείου Ανάκαµψης, αλλά και τις δεσµεύσεις της «ενισχυµένης εποπτείας» και να εισπράξει συνολικά περίπου 6 δισ. ευρώ. Συγκεκριµένα, όπως αναφέρει η Eurobank στο εβδοµαδιαίο δελτίο της «7 Ηµέρες Οικονοµία», για να διεκδικήσει η χώρα τις δύο δόσεις του Ταµείου Ανάκαµψης που προβλέπονται για το 2022, συνολικού ύψους 5,3 δισ. ευρώ, απαιτείται η εκπλήρωση 65 «οροσήµων».

Προφανώς, εποµένως, η είσπραξη των κονδυλίων δεν θα είναι περίπατος. Σύμφωνα με το ρεπορτάζ της Ειρήνης Χρυσολωρά, μέχρι τώρα η χώρα εκπλήρωσε 15 «ορόσηµα» για να εισπράξει την πρώτη δόση τον περασµένο µήνα, ύψους 3,6 δισ. ευρώ. Τα επόµενα βήµατα θα γίνονται όλο και δυσκολότερα και για φέτος ο πήχυς των απαιτήσεων ανεβαίνει κυρίως το δεύτερο εξάµηνο, όπως προκύπτει από την ανάλυση της Eurobank.
Αναλυτικά, για τη δεύτερη δόση, ύψους 1,72 δισ. ευρώ (αφορά µόνο επιδοτήσεις), πρέπει να ολοκληρωθούν 25 ορόσηµα έως το τέλος του δευτέρου τριµήνου.

Κάποια από τα ορόσηµα αυτά, σηµειώνουν οι αναλυτές της Eurobank, έχουν ξεκινήσει να υλοποιούνται ή και τείνουν να ολοκληρωθούν πριν από τη λήξη της προθεσµίας, όπως η µεταρρύθµιση για την απλούστευση της αδειοδότησης των ΑΠΕ, ο ψηφιακός µετασχηµατισµός των µικροµεσαίων επιχειρήσεων µέσω συστήµατος κουπονιών (voucher), το στρατηγικό σχέδιο για την επαγγελµατική εκπαίδευση, κατάρτιση και διά βίου µάθηση, ο καθορισµός των προδιαγραφών για τη διασύνδεση των ηλεκτρονικών ταµειακών µηχανών και των POS µε την ΑΑ∆Ε, η παροχή φορολογικών και οικονοµικών κινήτρων για τη δηµιουργία οικονοµιών κλίµακας µέσω συνεργασιών και εταιρικών µετασχηµατισµών των µικροµεσαίων επιχειρήσεων, ο οικονοµικός µετασχηµατισµός του γεωργικού τοµέα και η δηµιουργία νέων βιοµηχανικών πάρκων.

Η τρίτη δόση ύψους 3,6 δισ. ευρώ, εκ των οποίων 1,72 δισ. ευρώ αφορά επιδοτήσεις και 1,84 δισ. ευρώ δάνεια, συνδέεται µε την επίτευξη επιπλέον 40 «οροσήµων» έως το τέλος του τετάρτου τριµήνου 2022. Επιπλέον, η Ελλάδα πρέπει να εκπληρώσει έως το τέλος του 2022 και τις 22 εκκρεµότητες της ενισχυµένης εποπτείας, ώστε να εισπράξει τα 748 εκατ. ευρώ από την επιστροφή κερδών των ευρωπαϊκών κεντρικών τραπεζών που εκκρεµούν από το 2019.

moneyreview.gr

Ακολουθήστε το Money Review στο Google News