ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ

Κυβέρνηση: Η Σύνοδος Κορυφής και η ΕΚΤ θα καθορίσουν τις επόμενες κινήσεις

Κυβέρνηση: Η Σύνοδος Κορυφής και η ΕΚΤ θα καθορίσουν τις επόμενες κινήσεις

To βλέμμα του οικονομικού επιτελείου είναι στραμμένο σήμερα Πέμπτη τόσο στις Βερσαλλίες και τις αποφάσεις της Συνόδου Κορυφής αλλά και στην Φρανκούφουρτη όπου συνεδριάζει η Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα. Οι δύο αυτές συνεδριάσεις θα κρίνουν και τα επόμενα βήματα της οικονομικής πολιτικής. Οι σημερινές συνεδριάσεις θα γίνουν κάτω από το εκρηκτικό κοκτέιλ αβεβαιότητας, ακρίβειας και γεωπολιτικών εντάσεων σε διεθνές επίπεδο. Ο πρωθυπουργός προανήγγειλε χθες πως μέσα στο επόμενο δεκαήμερο θα υπάρξει ένα νέο πλαίσιο ενίσχυσης για νοικοκυριά και επιχειρήσεις ώστε να βοηθηθούν από το τσουνάμι ακρίβειας που συμπαρασύρει όλους τους τομείς της οικονομίας. Την ίδια ώρα σήμερα η ΕΛΣΤΑΤ ανακοινώνει σήμερα τα στοιχεία για τον πληθωρισμό που σύμφωνα με εκτιμήσεις θα σπάσει το φράγμα του 7% για τον Φεβρουάριο.

Η συνεδρίαση της Φρανκφούρτης 

Ο πόλεμος στην Ουκρανία και οι επιπτώσεις του πολέμου στην ανάπτυξη των ευρωπαϊκών οικονομιών θα τεθούν επί τάπητος ώστε να αποφασιστούν τα επόμενα βήματα της νομισματικής πολιτικής της ΕΚΤ. Οι αγορές πριν λίγες εβδομάδες ανέμεναν ότι η ΕΚΤ να ανακοινώσει τον τερματισμό του έκτακτου προγράμματος ομολόγων και προεξοφλούσαν αυξήσεις επιτοκίων μέχρι το τέλος του έτους. Όμως οι παρούσες συνθήκες μάλλον αλλάζουν τη ρώτα της ΕΚΤ.

Η σύνοδος κορυφής 

Στην άτυπη σύνοδο κορυφής στις Βερσαλλίες, οι ηγέτες της Ε.Ε. θα συζητήσουν τόσο το σχέδιο για την αντιμετώπιση της ενεργειακής κρίσης αλλά και την ενεργειακή «απεξάρτηση» από τα ενεργειακά προιόντα της Ρωσίας.

Ο πρωθυπουργός ήδη έχει αποστείλει τη δική του πρόταση για τη ρύθμιση της αγοράς φυσικού αερίου. 

Το σχέδιο του Κυριάκου Μητσοτάκη περιλαμβάνει: 

  1. Πλαφόν Τιμών: Πλαφόν στις τιμές του Ταμείου Μεταφοράς Τίτλων, το οποίο θα έχει ως σημείο αναφοράς την ιστορικά υψηλότερη τιμή αερίου πριν από την κρίση.
  2. Ημερήσιο Όριο Τιμών ως Προστατευτικό Μέτρο: Ένα εύρος διακύμανσης στις τιμές του Ταμείου Μεταφοράς Τίτλων, για παράδειγμα της τάξεως του +/- 10%.
  3. Καθορισμός Τιμών σε περίπτωση Έκτακτης Ανάγκης: Καθορισμός τιμών στο Ταμείο Μεταφοράς Τίτλων, ως μέτρο έκτακτης ανάγκης στην περίπτωση που υπάρξουν ανακοινώσεις που αφορούν τις ροές φυσικού αερίου μέσω αγωγών από τη Ρωσία.
  4. Πλαφόν στο Κέρδος: Πλαφόν στο μικτό περιθώριο κέρδους στην χονδρική αγορά ηλεκτρικής ενέργειας, για παράδειγμα της τάξεως του 5%, βάσει της παρακολούθησης του κόστους παραγωγής από τους ρυθμιστές της αγοράς και το Σταθμισμένο Κόστος Παραγωγής Ενέργειας (LCOE) στις μονάδες παραγωγής.
  5. Εμπόριο με Φυσική Παράδοση: Θα πρέπει να εξεταστεί το ενδεχόμενο να επιτραπεί, η επιλογή για συγκεκριμένο χρονικό διάστημα, που θα επιτρέπει τις συναλλαγές μόνο με φυσική παράδοση.
  6. Ενίσχυση Ρευστότητας: Αύξηση της ρευστότητας στην αγορά φυσικού αερίου συνδέοντας τις αγορές ΗΠΑ/ ΕΕ/ Ασίας. Για παράδειγμα, ενισχύοντας τη συνεργασία με την Κίνα όσον αφορά τα φορτία Υγροποιημένου Φυσικού Αερίου (LNG), με πιθανό πλαφόν στο κόστος μεταφοράς για να εξουδετερωθούν κίνητρα κερδοσκοπίας.

Η ελληνική κυβέρνηση πάντως περιμένει γενναίες αποφάσεις από τη σημερινή σύνοδο όσο αναφορά τη δημιουργία ενός κοινού ταμείου μέσω του οποίου θα συνεχίσει να επιδοτεί νοικοκυριά και επιχειρήσεις για όσο χρειαστεί αλλά και ρυθμίσεις στην αγορά ενέργειας ώστε να κοντρολαριστούν κυρίως οι τιμές φυσικού αερίου.

moneyreview.gr

Ακολουθήστε το Money Review στο Google News