BUSINESS & FINANCE

BofA: Τι θα κερδίσει η Ελλάδα από το νέο σχέδιο της Ε.Ε. για κοινές ομολογιακές εκδόσεις

BofA: Τι θα κερδίσει η Ελλάδα από το νέο σχέδιο της Ε.Ε. για κοινές ομολογιακές εκδόσεις

Με συρρίκνωση του spread πάνω από 10 μονάδες βάσης απάντησαν τα ελληνικά ομόλογα, όπως και τα ιταλικά στις χθεσινές πληροφορίες για ένα νέο πρόγραμμα κοινών ομολογιακών εκδόσεων στην Ευρωπαϊκή Ένωση για τη στήριξη της ενεργειακής ανεξαρτησίας και μετάβασης. Οι αναλυτές της Bank of America δηλώνουν ότι η αντίδραση αυτή δεν τους προκάλεσε έκπληξη, καθώς βλέπουν την αντίδραση των ομολόγων στην ανακοίνωση και την υλοποίηση των ευρωπαϊκών προγραμμάτων κατά της πανδημίας (SURE και Ταμείο Ανάκαμψης) σαν «οδηγό» και για αυτό το πρόγραμμα.

Ο οίκος ξεκαθαρίζει ότι είναι πολύ νωρίς να γίνουν εικασίες για τις λεπτομέρειες του προγράμματος (μέγεθος, τύπος χρηματοδότησης, έκταση ή πιθανότητα δημοσιονομικών εμβασμάτων κτλ), εντούτοις σημειώνει ότι οι αγορές ήδη προεξοφλούσαν κάποια πιθανότητα για μια τέτοια ανακοίνωση, όπως μαρτυρά το γεγονός ότι τα ιταλικά spreads  διαπραγματεύονταν κατά 15-20 μονάδες βάσης χαμηλότερα από ό,τι δικαιολογούσαν οι μετοχές και τα bunds.

Έπειτα από τα χθεσινά δημοσιεύματα, το spread αυτό συρρικνώθηκε ακόμα περισσότερο, έως και στις 50 μονάδες βάσης χαμηλότερα από τη δίκαιη τιμή.

Με δεδομένο, λοιπόν, ότι το Ταμείο Ανάκαμψης έφερε το spread των ιταλικών ομολόγων  (τα οποία ο οίκος χρησιμοποιεί ως σημείο αναφοράς για τα ομόλογα της περιφέρειας, με τα ελληνικά να ακολουθούν παρόμοιες τάσεις) περίπου 33 μονάδες βάσης χαμηλότερα από ό,τι θα ήταν διαφορετικά, το σημερινό premium των 50 μονάδων βάσης σημαίνει πως ένα μεγάλο μέρος της θετικής επίδρασης έχει ήδη αποτιμηθεί στα spreads της περιφέρειας, σημειώνουν οι αναλυτές.

Παρόλα αυτά, η Bank of America δεν αποκλείει την περαιτέρω συρρίκνωση των spreads της περιφέρειας εάν οι διακυμάνσεις και η αβεβαιότητα ομαλοποιηθούν σχετικά.

Εάν, λοιπόν, οι συνθήκες στις αγορές ομαλοποιηθούν σχετικά έπειτα από τις πρόσφατες μεγάλες αναταράξεις και το νέο πρόγραμμα αποδειχθεί παρόμοιο με το NGEU (αν και οι αναλυτές τονίζουν πως κάτι τέτοιο είναι σχετικά δύσκολο), τότε ο στόχος για το spread του ιταλικού 10ετούς διαμορφώνεται κατά 20 μονάδες βάσης σε σχέση με τις προηγούμενες εκτιμήσεις (στις 130-150 μονάδες βάσης βραχυπρόθεσμα).

«Αυτή η περιορισμένη κίνηση (σε σχέση  με τις εκτιμήσεις μας για την επίδραση του NGEU) μπορεί να δικαιολογηθεί από δύο βασικά στοιχεία: (1) αυτό δεν είναι ένα εντελώς νέο concept όπως ήταν το NGEU και δεν στοχεύει ειδικά στην περιφέρεια, (2) το συνεπαγόμενο sell-off στα Bunds (λόγω των υψηλότερων εκδόσεων της Ε.Ε. και πιθανώς της πιο αυστηρής ΕΚΤ) μπορεί να επιβαρύνει τις αποτιμήσεις των spreads των ευρωπαϊκών ομολόγων», εξηγούν οι αναλυτές.

Διαβάστε επίσης: 

E.E.: Σχέδιο έκδοσης ομολόγου-«μαμούθ» για ενέργεια και άμυνα

BofA: Ευρωπαϊκό «μαξιλάρι» θα καλύψει το μισό οικονομικό σοκ του πολέμου

Capital Economics: Ο πόλεμος φέρνει δημοσιονομική χαλάρωση για όλη την Ευρώπη

 

Ακολουθήστε το Money Review στο Google News