Business & Finance Πέμπτη 10/02/2022, 11:31
ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ

ΣΔΙΤ: 450 εκατ. ευρώ για φοιτητικές εστίες

ΣΔΙΤ: 450 εκατ. ευρώ για φοιτητικές εστίες

Σε τροχιά ανάθεσης αναμένεται να εισέλθουν το προσεχές διάστημα οι τρεις διαγωνισμοί ΣΔΙΤ, συνολικού ύψους 450 εκατ. ευρώ για τη δημιουργία φοιτητικών εστιών και εκπαιδευτικών υποδομών σε Κρήτη, Θεσσαλία και Θράκη.

Πρόκειται για διαγωνισμούς, οι οποίοι έχουν προκηρυχθεί ήδη από το πρώτο εξάμηνο του 2020, αλλά που μόλις χθες εξασφάλισαν την απαιτούμενη χρηματοδότηση, καθώς η Ευρωπαϊκή Τράπεζα Επενδύσεων (ΕΤΕπ) ενέκρινε ποσό συνολικού ύψους 190 εκατ. ευρώ, όπως αναφέρει ρεπορτάζ του Νίκου Ρουσάνογλου στην Καθημερινή. Τα υπόλοιπα κεφάλαια που απαιτούνται θα προέλθουν από τους ιδιώτες αναδόχους, οι οποίοι θα αναλάβουν τόσο την κατασκευή όσο και τη λειτουργία και συντήρηση των υποδομών που θα δημιουργηθούν.

Το μεγαλύτερο έργο προωθείται από το Πανεπιστήμιο Κρήτης και είναι ύψους 230 εκατ. ευρώ. Προβλέπει την κατασκευή 3.000 φοιτητικών εστιών, εκ των οποίων οι 2.000 θα βρίσκονται στο Ρέθυμνο και οι υπόλοιπες 1.000 στο Ηράκλειο. Το έργο διεκδικούν οι ΓΕΚ ΤΕΡΝΑ, Ακτωρ Παραχωρήσεις, Αβαξ, Archirodon, Intrakat και η κοινοπραξία Μυτιληναίος – ΑΤΕΣΕ. Ο ανάδοχος θα αναλάβει την εκμετάλλευση των ακινήτων για τα προσεχή 30 χρόνια.

Τα ίδια σχήματα διεκδικούν και το έργο ΣΔΙΤ που έχει προκηρύξει το Πανεπιστήμιο Θεσσαλίας για την ανάπτυξη φοιτητικών εστιών και εκπαιδευτικών υποδομών στις πόλεις του Βόλου και της Λαμίας. Πρόκειται για έργο της τάξεως των 116 εκατ. ευρώ, με διπλό τεχνικό αντικείμενο. Το πρώτο αφορά μια ολοκληρωμένη παρέμβαση αστικής ανάπλασης και αξιοποίησης του βιομηχανικού ακινήτου της βαμβακουργίας στη Νέα Ιωνία Βόλου. Εκεί θα αναπτυχθούν φοιτητικές εστίες, εκπαιδευτικές και ερευνητικές εγκαταστάσεις και κοινωνικές υποδομές του Πανεπιστημίου Θεσσαλίας.  Το δεύτερο έργο χωροθετείται στη Λαμία και αφορά επίσης την κατασκευή φοιτητικών εστιών, εκπαιδευτικών και ερευνητικών υποδομών.

Αντιστοίχως, το Πανεπιστήμιο Θράκης προωθεί έργο ΣΔΙΤ 106 εκατ. ευρώ, το οποίο επίσης διεκδικείται από τα ίδια κατασκευαστικά σχήματα. Το έργο περιλαμβάνει την κατασκευή και διαχείριση για τα επόμενα 30 χρόνια κτιρίων φοιτητικών εστιών, πανεπιστημιακών κατοικιών, χώρων σίτισης, κεντρικής βιβλιοθήκης και ερευνητικού κέντρου αριστείας σε Αλεξανδρούπολη, Κομοτηνή και Ξάνθη.

Σε όλη τη διάρκεια της προηγούμενης διετίας, οι διαγωνισμοί προχωρούσαν και «ωρίμαζαν» μέσω της διαδικασίας του ανταγωνιστικού διαλόγου, που προβλέπει και την εξειδίκευση των τεχνικών προδιαγραφών των ακινήτων που θα δημιουργηθούν με βάση και τις προτάσεις των ενδιαφερόμενων εταιρειών, αλλά και τις ανάγκες των ιδρυμάτων. Στο πλαίσιο αυτό, εκτιμάται ότι μετά την εξασφάλιση της απαιτούμενης χρηματοδότησης από την ΕΤΕπ, οι εταιρείες θα κληθούν σύντομα να υποβάλουν δεσμευτικές οικονομικές προσφορές.

Ακολουθήστε το Money Review στο Google News