Business & Finance Πέμπτη 16/12/2021, 10:57
ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ

Βουλή: Σε εξέλιξη η συζήτηση για τον προϋπολογισμό του 2022

Βουλή: Σε εξέλιξη η συζήτηση για τον προϋπολογισμό του 2022

Η διαχείριση και η ανησυχητική εξέλιξη της πανδημίας, οι προβλέψεις του προϋπολογισμού για τη μετάβαση από την ανάκαμψη στην κανονικότητα και σε υψηλότερους ρυθμούς ανάπτυξης, οι πιέσεις του πληθωρισμού ιδίως στα χαμηλότερα εισοδήματα, τα φορολογικά βάρη, είναι ζητήματα βρίσκονται στο επίκεντρο των τοποθετήσεων των βουλευτών που ανεβαίνουν στο βήμα της ολομέλειας, στο πλαίσιο της συζήτησης του προϋπολογισμού του 2022.

Χρ. Μπουκώρος (ΝΔ): Συνολική επαναφορά

Ο βουλευτής της ΝΔ Χρήστος Μπουκώρος ανέφερε ότι με τις προσπάθειες της κυβέρνησης, η ελληνική οικονομία επιχειρεί μια συνολική επαναφορά με όπλο την αξιοπιστία που έχει κατακτήσει η ελληνική οικονομία, αξιοπιστία που επιτρέπει στη χώρα να δανείζεται με πολύ χαμηλά επιτόκια, αξιοπιστία που επιτρέπει στη χώρα να καταθέτει προτάσεις στην ΕΕ και αυτές να γίνονται αποδεκτές. «Είναι η αξιοπιστία που επιτρέπει στη χώρα να χτίζει οικονομικές και αμυντικές συμφωνίες με όλες τις χώρες της ευρύτερης περιοχής, ενισχύοντας τη θέση της στη διεθνή σκακιέρα», είπε επίσης ο κ. Μπουκώρος προσθέτοντας ότι η ανάπτυξη που έρχεται από τις επενδύσεις, και οι οποίες προβλέπεται να αυξηθούν κατά 23,4% το 2022, πρέπει να δίνουν θέσεις καλύτερα αμοιβόμενες και γι΄αυτό είναι ο ίδιος ο πρωθυπουργός που έχει δεσμευτεί για διπλή αύξηση μισθών το 2022.

Β. Οικονόμου (ΝΔ): Προχωράμε με σχέδιο

Ο βουλευτής της ΝΔ Βασίλης Οικονόμου, που άνοιξε την σημερινή τρίτη συνεδρίαση επί του προϋπολογισμού, κατηγόρησε την αξιωματική αντιπολίτευση για υστερικές κραυγές ενώ με κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ, όπως είπε, ήταν καθημερινό φαινόμενο οι 70 και 80 αναμονές τραυματιών για ΜΕΘ. Επικάλεστηκε μάλιστα τα αποτελέσματα των δημοσκοπήσεων για να υπογραμμίσει ότι ο ΣΥΡΙΖΑ υπολείπεται των ποσοστών της ΝΔ διότι οι πολίτες κατανοούν ότι η αξιωματική αντιπολίτευση δεν έχει σχέδιο, σε αντίθεση με την κυβέρνηση που έχει όλα τα εχέγγυα να εξασφαλίσει την πορεία της χώρας με σχέδιο, με κοινωνική δικαιοσύνη και με πατριωτικό φρόνημα.

Κ. Νοτοπούλου (ΣΥΡΙΖΑ): Σε κλοιό κοινωνικής απόγνωσης

Η βουλευτής του ΣΥΡΙΖΑ Κατερίνα Νοτοπούλου είπε ότι η κυβέρνηση έχει θέσει τη σε κλοιό κοινωνικής απόγνωσης και ότι πορεύεται, με απάθεια στα προβλήματα της κοινωνίας και ενώ επιδεινώνεται η κατάσταση και στο μέτωπο της πανδημίας, και στο μέτωπο της ακρίβειας. Κατηγόρησε την κυβέρνηση ότι συνεχίζει να εμπαίζει τους εργαζόμενους στους κλάδους του τουρισμού και του επισιτισμού και κατήγγειλε αδυναμία του υπουργείου Τουρισμού να στηρίξει τον τουρισμό και την επιχειρηματικότητα. Η βουλευτής έκανε ιδιαίτερη αναφορά στην κατάσταση στην Θεσσαλονίκη σημειώνοντας ότι το 42% των θανάτων προέρχεται από τη Β. Ελλάδα και τη Θεσσαλονίκη η οποία πλήττεται από την κυβερνητική ιδεοληπτική εγκατάλειψη.

Β. Βασιλειάδης (ΝΔ): Βελτίωση του επενδυτικού περιβάλλοντος

Ο βουλευτής της ΝΔ Βασίλης Βασιλειάδης ανέφερε ότι σήμερα, παρότι υπάρχει δρόμος ακόμη μπροστά μας με την πανδημία, μπορούμε να μιλάμε για θετικούς ρυθμούς ανάπτυξης και επιστροφή στην κανονικότητα. Ο βουλευτής αναφέρθηκε εμφατικά στα μέτρα στήριξης της επιχειρηματικότητας, της παραγωγής και του αγροτικού τομέα και στις σημαντικές επενδύσεις, πάνω από 25% του ΑΕΠ, στην υγεία, την τελευταία διετία. Την ίδια ώρα, σημείωσε, η Ελλάδα είχε τις καλύτερες επιδόσεις ανάμεσα στα κράτη μέλη της ΕΕ, στη μείωση της ανεργίας. Ως προς τα έσοδα, ο κ. Βασιλειάδης, υπογράμμισε ότι αυτά θα προέλθουν από την επανεκκίνηση της οικονομίας και τη βελτίωση του επενδυτικού περιβάλλοντος και όχι από την αύξηση φορολογίας.

Α. Πάνας (ΚΙΝΑΛ): Εξαντλήθηκαν οι αντοχές

Ο βουλευτής του Κινήματος Αλλαγής Απόστολος Πάνας είπε ότι η εξέλιξη της πανδημίας ανέδειξε όχι μόνο την αδυναμία της κυβέρνησης να διαχειριστεί την πανδημία αλλά και σε άλλους τομείς η κυβέρνηση αποδείχθηκε αδύναμη, όπως στην αντιμετώπιση και τη διαχείριση καταστροφών σε περιοχές όπως η Χαλκιδική. Ο βουλευτής αμφισβήτησε τις προβλέψεις για επιστροφή στην κανονικότητα, σημειώνοντας ότι το βλέμμα του προϋπολογισμού είναι στραμμένο στο παρελθόν, στο 2019, δηλαδή «όταν η Ελλάδα κατείχε την πιο υψηλή θέση στη φορολογία σε σχέση με τις άλλες χώρες της Ε.Ε.». Αναφερόμενος στον αγροτικό τομέα, είπε ότι η κυβέρνηση δεν κατάφερε να παρουσιάσει ένα εθνικό αναπτυξιακό στρατηγικό σχέδιο, την ίδια ώρα που έχουν εξαντληθεί οι αντοχές του αγροτικού κόσμου.

Γ. Παπαηλιού (ΣΥΡΙΖΑ): Το στρατηγικό σχέδιο εναποτέθηκε στις αγορές 

Ο βουλευτής του ΣΥΡΙΖΑ Γιώργος Παπαηλιού έκανε λόγο για διπλή πανδημία, την υγειονομική και οικονομική κρίση δηλαδή, και επισήμανε ότι ο βελτιωμένος ρυθμός ανάπτυξης συνδέεται με τα μέτρα στήριξης και το άνοιγμα της οικονομίας μετά το παρατεταμένο lock down. Η ανάπτυξη για την οποία κάνει λόγο η κυβέρνηση, είπε, αφορά τους μεγάλους παίκτες, τους λίγους που τη στηρίζουν σε βάρος των πολλών, την ίδια ώρα που συνεχίζεται η λιτότητα και η επιβάρυνση των νοικοκυριών. Ο βουλευτής του ΣΥΡΙΖΑ υπογράμμισε πως το κόμμα του έχει ήδη καταθέσει πρόταση για τη μείωση του ΕΦΚ και την αύξηση του κατώτατου μισθού, προκειμένου να αντιμετωπιστούν οι συνέπειες της ενεργειακής κρίσης, η αύξηση του πληθωρισμού. Κατηγόρησε την κυβέρνηση ότι δεν ενισχύει κρίσιμους τομείς του κοινωνικού κράτους, δεν έχει μακροπρόθεσμη στρατηγική, την οποία έχει εναποθέσει στις αγορές, και αυτό ενώ το περιβάλλον για την εργασία έχει καταστεί δυσμενέστερο, ο αγροτικός τομέας έχει εξαντλήσει τις αντοχές, δεν στηρίζεται η αυτοδιοίκηση.

Λ. Κανέλλη (ΚΚΕ): Προϋπολογισμός απολύτως στημένος υπέρ των λίγων

Η βουλευτής του ΚΚΕ Λιάνα Κανέλλη είπε πως «όσο το σύστημα παραμένει καπιταλιστικό, είναι απολύτως στημένο υπέρ των λίγων. Έχουμε διαρκείς νομοθετικές παρεμβάσεις, με βάση γεγονότα που μονοπωλούν το ενδιαφέρον των ΜΜΕ και την ίδια ώρα υπάρχουν γεγονότα που δεν συναντούν την ίδια προβολή. Δεν υπάρχει πράσινη ανάπτυξη που να αφορά τα δύο παιδιά που κάηκαν σε μια γειτονιά μέσα σε πυκνό αστικό ιστό. Δεν υπάρχει πράσινος θάνατος. Όλες οι επενδύσεις για την πράσινη ανάπτυξη δεν έχουν στόχο να στηρίξουν τα νοικοκυριά», παρατήρησε η βουλευτής του ΚΚΕ που αναφέρθηκε στο φάσμα της φτώχειας, στις ελλείψεις σε ΜΕΘ που πρέπει να στηρίζονται από το απαραίτητο προσωπικό. «Μπορεί ο κόσμος να περιμένει; Όχι θα είναι στους δρόμους, και σήμερα και τις επόμενες ημέρες, θα είναι εδώ, θα είναι στις πλατείες να διαμαρτύρεται. Εξόρυξη ελπίδων πάνω σε σωρούς από πτώματα δεν μπορείτε να κάνετε, είναι τυμβωρυχία», είπε η βουλευτής του ΚΚΕ.

Κ. Μπάρκας (ΣΥΡΙΖΑ): Ο κ. Μητσοτάκης οφείλει μια συγγνώμη

Ο βουλευτής του ΣΥΡΙΖΑ Κωνσταντίνος Μπάρκας αναφέρθηκε στις ελλείψεις του ΕΣΥ, τους διασωληνωμένους ασθενείς και θανάτους, εκτός ΜΕΘ, και κατηγόρησε την κυβέρνηση και τον πρωθυπουργό ότι είπαν ψέμματα στη Βουλή και απέκρυψαν την μελέτη των κ.κ. Τσιόδρα-Λύτρα για τη θνητότητα στους διασωληνωμένους εκτός ΜΕΘ και την ανάγκη να στηριχθούν οι εντατικές. «Ευελπιστώ, το Σάββατο ο κ. Μητσοτάκης που θα έρθει εδώ στη Βουλή, να ζητήσει μια συγνώμη. Το οφείλετε στους δεκαεννιάμισι χιλιάδες νεκρούς, στους υγειονομικούς που δίνουν τη μάχη», είπε ο κ. Μπάρκας. Ο βουλευτής επέκρινε την κυβέρνηση για την κατάργηση της 13ης σύνταξης και κατήγγειλε ότι καταργήθηκε η παροχή του κοινωνικού μερίσματος, για να υπογραμμίσει ότι αυτός ο προϋπολογισμός δεν αφορά την κοινωνική πλειοψηφία.

moneyreview.gr

Ακολουθήστε το Money Review στο Google News