ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ

Αλλαγή των δημοσιονομικών κανόνων ζητά ο Κυριάκος Μητσοτάκης

Με γεμάτη ατζέντα στις Βρυξέλλες ο πρωθυπουργός

Αλλαγή των δημοσιονομικών κανόνων ζητά ο Κυριάκος Μητσοτάκης

Με συνέντευξη που παραχώρησε ο πρωθυπουργός στην γερμανική Handelsblatt έθεσε εκ νέου το θέμα των δημοσιονομικών κανόνων στην Ευρωζώνη, χαρακτηρίζοντας τους ξεπερασμένους.  «Οι κανόνες πρέπει να αλλάξουν διότι ως έχουν είναι παρωχημένοι. Χρειαζόμαστε ένα νέο πλαίσιο που να διασφαλίζει τη βιωσιμότητα σε δημοσιονομικό επίπεδο» είπε και πρόσθεσε πως «είμαι ο πρώτος που το ζητά αυτό διότι το χρέος μας είναι ακόμα πολύ υψηλό. Από την άλλη ωστόσο το πλαίσιο αυτό θα πρέπει να εγγυάται ότι δεν θα επιβάλλεται λιτότητα αναίτια με αποτέλεσμα να στραγγαλίζεται η ανάπτυξη την οποία εν τέλει όλοι επιθυμούμε».  

Απαντώντας σε ερώτημα σχετικά με την επαναπροσέγγιση Ελλάδας-Τουρκίας είπε: «Η Άγκυρα θα πρέπει να κατανοήσει ότι Ελλάδα και Κύπρος δεν εκβιάζονται. Από το 1995 μας απειλεί με πόλεμο σε περίπτωση που προχωρήσουμε στην επέκταση των χωρικών μας υδάτων στα 12 μίλια, όπως προβλέπει το διεθνές δίκαιο. Δεν μπορούμε ωστόσο να κατανοήσουμε αυτή την απειλή».

Η ατζέντα της Συνόδου Κορυφής

Με γεμάτη ατζέντα ταξίδεψε χθες στις Βρυξέλλες ο Κυριάκος Μητσοτάκης. Μετά την χθεσινή Σύνοδο Κορυφής της Ανατολικής Εταιρικής Σχέσης, σήμερα θα λάβει χώρα το κυρίως μενού, που είναι η Σύνοδος Κορυφής του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου και το βράδυ το δείπνο των ηγετών των χωρών της Ευρωζώνης.

Η ατζέντα θα περιλαμβάνει την πανδημία, την μετάλλαξη «όμικρον» και τους εμβολιασμούς αλλά και το ζήτημα της αύξησης των τιμών ενέργειας σε ολόκληρη την Ευρώπη. Οι 27 θα συζητήσουν ακόμα και την κατάσταση στην Ουκρανία και για το μεταναστευτικό, με τις πληροφορίες να λένε πως ο στόχος είναι να υπάρχει αναφορά για οριζόντια μέτρα έναντι όσων εργαλειοποιούν το Μεταναστευτικό.

Η στρατηγική πυξίδα  

Την ίδια ώρα κεντρικό θέμα στο τραπέζι αναμένεται να έχει το νέο στρατηγικό δόγμα της Ε.Ε. Πρόκειται για την «στρατηγική πυξίδα», το έγγραφο που έχει καταθέσει προς συζήτηση ο Ύπατος Εκπρόσωπος για την Εξωτερική Πολιτική της Ε.Ε., Ζοζέπ Μπορέλ. Ο Ελληνας πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης έχει καταθέσει την άποψη πως το κείμενο πρέπει να ανταποκρίνεται στις απειλές που δέχεται η Ενωση κάτι που αναμφίβολα περιλαμβάνει και τις απειλές της Αγκυρας.  

Υπενθυμίζεται, εξάλλου, ότι ο Κυριάκος Μητσοτάκης ήταν από τους πρώτους ηγέτες της Ε.Ε που μίλησε για την ανάγκη να προχωρήσει η συζήτηση για την στρατηγική αυτονομία της Ε.Ε. Ο τελικός στόχος είναι οι ηγέτες να καταλήξουν στο κείμενο για την στρατηγική πυξίδα τον Μάρτιο του 2022.

Σήμερα το βράδυ ο πρωθυπουργός θα μετάσχει στο δείπνο των ηγετών των χωρών της Ευρωζώνης με ατζέντα την υπάρχουσα οικονομική κατάσταση, και την πρόοδο ως προς την Τραπεζική Ένωση και την Ένωση Κεφαλαιαγορών.

 

Ακολουθήστε το Money Review στο Google News