ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ

Δημόσιες συμβάσεις: Κορυφώνεται η αντιπαράθεση για το νομοσχέδιο

Δημόσιες συμβάσεις: Κορυφώνεται η αντιπαράθεση για το νομοσχέδιο

Τουλάχιστον… γλαφυρή θα μπορούσε να χαρακτηρισθεί η επιστολή που απέστειλε η Πανελλήνια Ένωση Διπλωματούχων Μηχανολόγων Ηλεκτρολόγων Εργοληπτών Δημοσίων Έργων (Π.Ε.Δ.Μ.Η.Ε.Δ.Ε.) στον υπουργό Επικρατείας κ. Γιώργο Γεραπετρίτη, διατυπώνοντας εντονότατες αντιρρήσεις στο νομοσχέδιο για την Ενιαία Αρχή Δημοσίων Συμβάσεων.

Η Π.Ε.Δ.Μ.Η.Ε.Δ.Ε. δεν αποτελεί τον μοναδικό συλλογικό φορέα που με την παρέμβασή του ζητεί διακοπή της δημόσιας διαβούλευσης επί του νομοσχεδίου και επανέναρξη της συζήτησης από διαφορετική βάση. Σε γνώση του «MR» έχει περιέλθει τουλάχιστον μία ακόμη παρέμβαση, αυτή της Πανελλήνιας Ομοσπονδίας Ενώσεων Μηχανικών Δημοσίων Υπαλλήλων Διπλωματούχων Ανωτάτων Σχολών (Π.Ο.Ε.Μ.Δ.Υ.Δ.Α.Σ.) η οποία επίσης ζητεί την απόσυρση του εν λόγω νομοσχεδίου. 

Σημειώνεται ότι η και η ΕΑΑΔΗΣΥ έχει ζητήσει να διακοπεί η διαδικασία της δημόσιας διαβούλευσης και να συσταθεί νομοπαρασκευαστική επιτροπή. Αίτημα, πάντως, που δεν φαίνεται να γίνεται αποδεκτό. Η δημόσια διαβούλευση ολοκληρώνεται σήμερα το βράδυ, στις 9 μ.μ. και μένει να δούμε εάν θα προωθηθεί για ψήφιση στη Βουλή ή θα επέλθουν σημαντικές αλλαγές στο τελικό κείμενο.

Υπενθυμίζεται ότι το νομοσχέδιο που τέθηκε σε δημόσια διαβούλευση και αποτελεί νομοθετική πρωτοβουλία του αντιπροέδρου της κυβέρνησης κ. Παναγιώτη Πικραμμένου προβλέπει την ενοποίηση της Ενιαίας Ανεξάρτητης Αρχής Δημοσίων Συμβάσεων (ΕΑΑΔΗΣΥ) με την Αρχή Εξέτασης Προδικαστικών Προσφυγών (ΑΕΠΠ), με απορρόφηση της πρώτης από τη δεύτερη. Ενοποίηση που όπως επισημαίνεται από αρμόδιους παράγοντες δεν σημαίνει και μεταφορά όλων των αρμοδιοτήτων της ΕΑΑΔΗΣΥ στη νέα αρχή που θα δημιουργηθεί. 

«Μας προκαλεί έντονα αρνητική εντύπωση η βιαστική αυτή ενοποίηση των δύο Αρχών και η απουσία των κρίσιμων αρμοδιοτήτων της ΕΑΑΔΗΣΥ από το νέα ιδρυόμενη Αρχή. Οι παρεμβάσεις της ΕΑΑΔΗΣΥ διακρίνονταν από την νομικά και επιστημονικά τεκμηριωμένο λόγο της και ήταν σημαντικά ενισχυτικές στην κατεύθυνση διαφάνειας, αμεροληψίας, ενίσχυσης της νομιμότητας και του Δημοσίου Συμφέροντος στα ζητήματα των Δημοσίων Συμβάσεων. Οι αρμοδιότητες της παρακολούθησης και εφαρμογή της Ευρωπαϊκής και Εθνικής νομοθεσίας των δημοσίων συμβάσεων (ανάπτυξη και προαγωγή της εθνικής στρατηγικής, πολιτικής και δράσης στον τομέα των δημοσίων συμβάσεων, η διασφάλιση της διαφάνειας, αποτελεσματικότητας, συνοχής και εναρμόνισης των διαδικασιών ανάθεσης και εκτέλεσης των δημοσίων συμβάσεων προς το εθνικό και ευρωπαϊκό δίκαιο, η διαρκής βελτίωση του νομικού πλαισίου των δημοσίων συμβάσεων, καθώς και ο έλεγχος της τήρησης του από τα δημόσια όργανα και τις αναθέτουσες αρχές απουσιάζουν από τη νέα Αρχή», υποστηρίζει στην ανακοίνωσή της η ΠΟΕΜΔΥΔΑΣ. 

Η διάταξη που από την πρώτη στιγμή προκάλεσε πολλές αντιδράσεις είναι αυτή που αφορά στη διοίκηση της νέας αρχής, διάταξη σύμφωνα με την οποία ο πρόεδρος και 10 σύμβουλοι πρέπει να είναι αποκλειστικά συνταξιούχοι δικαστές. «Παρ’ όλη την εμπιστοσύνη που πρέπει να έχουμε στον σοφό νομοθέτη εδώ δυστυχώς ο νομοθέτης ενεργεί σαν κλαδικός εκπρόσωπος των ανωτάτων δικαστών . Δεν υπάρχει χειρότερη επιλογή από την τοποθέτηση αποκλειστικά ανωτάτων δικαστών στην θέση του Προέδρου και των Συμβούλων της Αρχής δεδομένου ότι η μόνη τους απαράμιλλη ειδικότητα είναι να βραχυκυκλώνουν τα πάντα με νομικούρες και διαδικαστικούρες και να μην δίνεται ποτέ λύση σε κανένα απολύτως θέμα. Πρώτη τους δουλειά θα είναι να “κρίνουν” ( !!!) όλες τις προθεσμίες του νόμου ενδεικτικές και να τις γράψουν στα παλαιότερα των υποδημάτων τους οπότε όποιος δει ποτέ σύμβαση από το σώμα αυτό με λυμένα τα θέματα που τέθηκαν ας μας ειδοποιήσει», υποστηρίζει στην επιστολή της η Π.Ε.Δ.Μ.Η.Ε.Δ.Ε.

Και συνεχίζει σε ανάλογο ύφος: «Η παρούσα κυβέρνηση ΔΕΝ πήρε το μάθημα από όταν Η ΙΔΙΑ καθιέρωσε για τα φορολογικά την επιτροπή εξωδικαστικής επίλυσης φορολογικών διαφορών και έβαλε συνταξιούχους δικαστές και Πρόεδρο Συνταξιούχο του Σ.τ.Ε. Στη θέση των ειδικών στα φορολογικά μπήκαν οι κολλητοί τού όποιου συστήματος , προσέφυγαν οι άλλοι , αρνήθηκαν οι δικηγόροι του δημοσίου αν δεν τους τα στάζανε κι΄αυτωνών , ανακατώθηκαν και οι ανώτατοι του Σ.τ.Ε. και όποιος τόσα χρόνια τώρα είδε λύση σε οποιοδήποτε θέμα να μας το πει και εμάς διότι εμείς ξεχάσαμε την ύπαρξη αυτής της επιτροπής. Το ίδιο επακριβώς copy-paste θα γίνει και εδώ και τέλος τα 92 δις € από την κοινότητα για την ανάκαμψη. Θα γυρίσουν πίσω και θα τα φάνε οι Γερμανοί και οι Γάλλοι με την σωστή υποδομή διαχείρισης των κονδυλίων»

 

 

Ακολουθήστε το Money Review στο Google News