ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ

Νέα «εποχή» για τις δημόσιες συμβάσεις

ΕΑΑΔΗΣΥ και ΑΕΠΠ ενοποιούνται υπό τη μορφή της ΕΑΔΗΣΥ

Νέα «εποχή» για τις δημόσιες συμβάσεις

Την ενοποίηση της Ενιαίας Ανεξάρτητης Αρχής Δημοσίων Συμβάσεων (ΕΑΑΔΗΣΥ) με την Αρχή Εξέτασης Προδικαστικών Προσφυγών (ΑΕΠΠ) προβλέπει το νομοσχέδιο που τέθηκε σε δημόσια διαβούλευση από τον αντιπρόεδρο της κυβέρνησης κ. Παναγιώτη Πικραμμένο, νομοσχέδιο το οποίο είχε ουσιαστικά προαναγγελθεί μετά το υπουργικό συμβούλιο στα τέλη του περασμένου Ιουνίου.

Το υπό διαβούλευση νομοσχέδιο, πάντως, προκαλεί ήδη αρκετές αντιδράσεις σε παράγοντες της αγοράς, αλλά και νομικούς κύκλους, καθώς θεωρούν ότι με την προωθούμενη ενοποίηση αυτό που τελικά θα γίνει θα είναι η κατάργηση επί της ουσίας των δύο αρχών. Αρνητική εντύπωση επίσης προκαλεί το γεγονός ότι η νέα Αρχή θα αποτελείται από τον πρόεδρο, 10 συμβούλους και 30 μέλη, εκ των οποίων ο πρόεδρος και οι 10 σύμβουλοι θα είναι συνταξιούχοι δικαστές, ρύθμιση που από κύκλους της αγοράς χαρακτηρίζεται ούτε λίγο ούτε πολύ συντεχνιακή. Μέχρι τώρα η ΑΕΠΠ αποτελείτο από 31 μέλη (πρόεδρος και 30 μέλη) εκ των οποίων μόνο ο πρόεδρος προβλεπόταν να είναι συνταξιούχος δικαστής.

Διαβάστε επίσης: Τα «μυστικά» της νέας γενιάς έργων στα περιφερειακά αεροδρόμια

Βασικό επιχείρημα από την άλλη της κυβέρνησης είναι ότι η ενοποίηση ήταν απαραίτητη για δύο λόγους:

α) διότι η ΑΕΠΠ είχε μεγάλο φόρτο εργασίας και η ΕΑΑΔΗΣΥ πολύ λιγότερο και επομένως με την ενοποίησή τους θα μπορέσει να αξιοποιηθεί καλύτερα το προσωπικό της δεύτερης και θα ομαλοποιηθεί η λειτουργία της πρώτης,

β) ότι οι διαδικασίες που σχετίζονται με τις δημόσιες συμβάσεις θα είναι με το νέο σχήμα πιο γρήγορες, κάτι που απαιτείται για την καλύτερη αξιοποίηση των κονδυλίων του Ταμείου Ανάκαμψης. 

Ειδικότερα, σύμφωνα με το νομοσχέδιο προβλέπεται η μετονομασία της ΑΕΠΠ σε Ενιαία Αρχή Δημοσίων Συμβάσεων (ΕΑΔΗΣΥ). Υπενθυμίζεται ότι η ΑΕΠΠ τους τελευταίους μήνες ταλανίστηκε από τις καταγγελίες σε βάρος του Φ. Κατσίγιαννη για σεξουαλική παρενόχληση, καταγγελίες οι οποίες τον οδήγησαν σε παραίτηση από τη θέση του προέδρου της Αρχής. 

Σύμφωνα με το άρθρο 15 του νομοσχεδίου όλες οι αρμοδιότητες της ΕΑΑΔΗΣΥ μεταφέρονται στην νέα αρχή. Ωστόσο σε άλλη παράγραφο του ίδιου άρθρου προβλέπεται ότι με προεδρικό διάταγμα που εκδίδεται με πρόταση των υπουργών Δικαιοσύνης και Εσωτερικών «μπορεί να συγχωνεύονται, να καταργούνται ή να μεταφέρονται σε άλλη μονάδα θέσεις ευθύνης και θέσεις προσωπικού και να τροποποιούνται οι σχετικές αρμοδιότητες». Τούτο δεν αποκλείεται να σημαίνει πέρα από την κατάργηση σημαντικών αρμοδιοτήτων μεταφορά τους ακόμη και σε υπουργεία, τα οποία όμως την ίδια ώρα είναι και ελεγχόμενα καθώς έχουν τον ρόλο αναθετουσών αρχών.

Διαβάστε επίσης: Γ. Καραγιάννης: Τα νέα έργα υποδομών «θρυαλλίδα» εκρηκτικής ανάπτυξης

Με τη νέα αρχή εξάλλου περιορίζεται σημαντικά ο ρόλος του υπουργείου Ανάπτυξης στα θέματα των δημοσίων συμβάσεων με την κύρια αρμοδιότητα για την νέα αρχή να έχει ο υπουργός Δικαιοσύνης. Ο υπουργός Ανάπτυξης έχει πλέον αρμοδιότητα μόνο να προτείνει δύο από τους 10 συμβούλους που θα απαρτίζουν την νέα αρχή. 

Με το άρθρο 12 προβλέπεται η σύσταση 45 θέσεων μόνιμου προσωπικού καθώς και 75 θέσεων ειδικού επιστημονικού προσωπικού. Επίσης στην αρχή συστήνεται μία θέση γενικού διευθυντή με πενταετή θητεία. 

Ακολουθήστε το Money Review στο Google News