ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ

Προπληρωμή του χρόνου εργασίας φέρνει το Πρώτο Ένσημο – Σήμερα οι λεπτομέρειες

Προπληρωμή του χρόνου εργασίας φέρνει το Πρώτο Ένσημο – Σήμερα οι λεπτομέρειες

Το πρόγραμμα Πρώτο Ένσημο που ανακοίνωσε ο πρωθυπουργός από τη ΔΕΘ και έχει ως στόχο την ένταξη περισσότερων νέων στην αγορά εργασίας, θα εξειδικεύσει σήμερα στις 12:00 ο πρωθυπουργός. Το πρόγραμμα προβλέπει 6μηνη επιδότηση με 1.200 ευρώ στο σύνολο για τους 6 μήνες. Τα 600 ευρώ κατευθύνονται στην επιχείρηση και τα υπόλοιπα 600 ευρώ στον νέο εργαζόμενο.

Τα βασικά χαρακτηριστικά 

  • Ο χρόνος επιδότησης θα είναι προπληρωμένος. Το πιθανότερο είναι βέβαια πως δεν θα δοθούν όλα μαζί τα 600 ευρώ αλλά σε δύο δόσεις των 300 ευρώ.

 

  • Αφορά νέους ανέργους από 18-29 ετών που δεν έχουν εργασιακή εμπερία ανεξάρτητα από το είδος της εργασίας. 

 

  • Ο νέος επιδοτείται με 100 ευρώ το μήνα ως επιπλέον αμοιβή. Έτσι εάν ο νέος προσληφθεί με τον κατώτατο μισθό 569 ευρώ καθαρά θα παίρνει με την επιδότηση 669€ .

 

  • Μικρότερο μισθολογικό κόστος για την επιχείρηση: Η επιχείρηση επιδοτείται με 100 ευρώ το μήνα. Στην πρόσληψη με τον κατώτατο μισθό 569 ευρώ καθαρά ο εργοδότης έχει ένα όφελος της τάξεως του 17,5%. 

 

Μισή επιδότηση για ημιααπασχόληση

Για εργασία μερικής απασχόλησης που αντιστοιχεί τουλάχιστον στο 50% της πλήρους, θα δίνεται το ήμισυ του ποσού. Σε αυτή την περίπτωση θα δίνονται 50 ευρώ το μήνα στην επιχείρηση και 50 ευρώ στον νέο που θέλει να αποκτήσει τη πρώτη εργασιακή του εμπειρία-το πρώτο ένσημο.Το ποσό θα δίνεται πιθανόν ανά τρίμηνο.

Σύμφωνα με τον Πρωθυπουργό, το δημοσιονομικό κόστος θα ανέλθει σε 28 εκατ. ευρώ για το 2021 και 14 εκατ. ευρώ για το 2022. Το συνολικό κόστος δηλαδή αγγίζει τα 42 εκατ. ευρώ. Οι ωφελούμενοι του προγράμματος θα είναι περίπου 40.000 νέοι οι οποίοι μέσω του προγράμματος θα μπορούν να αποκτήσουν το πρώτο ένσημο

 

Τα κριτήρια

Όπως αναφέρουν στελέχη του Υπουργείου Εργασίας στο Μoney Review η κατεύθυνση πάνω στο οποίο έχει «χτιστεί» το πρόγραμμα είναι να μην υπάρχουν κόφτες. Παρόλα αυτά αναμένονται σήμερα να ανακοινωθούν κάποια βασικά κριτήρια που θα οδηγούν στην επιδότηση της θέσης εργασίας όπως:

 

  • Οι επιχειρήσεις να είναι ασφαλιστικά και φορολογικά ενήμερες

 

  •  Η νέα θέση εργασίας μέσω του προγράμματος «ΠΡΩΤΟ ΕΝΣΗΜΟ» θα πρέπει να διατηρείται για 6 μήνες όσο δηλαδή και η επιδότηση 

 

  • Θα υπάρχει πιθανόν για την επιχείρηση επιπλέον  ρήτρα διατήρησης όλων των θέσεων εργασίας για 6 μήνες 

 

Ακολουθήστε το Money Review στο Google News