ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ

Πυρόπληκτοι: Ενίσχυση 718 € και αναστολές – Οι αιτήσεις και οι ημερομηνίες

Πυρόπληκτοι: Ενίσχυση 718 € και αναστολές – Οι αιτήσεις και οι ημερομηνίες

Έκτακτη εφάπαξ ενίσχυση χορηγείται στους εργαζόμενους οι οποίοι έμειναν άνεργοι λόγω του γεγονότος πως οι επιχειρήσεις στις οποίες απασχολούνταν καταστράφηκαν ολικά ή μερικά από τις πυρκαγιές. Αυτή είναι ύψους 718,65 ευρώ και αντιστοιχεί σε 45 βασικά επιδόματα ανεργίας (45 x 15,97 = 718,65€) .   σχετική ΚΥΑ δημοσιεύθηκε σε ΦΕΚ  και η πλατφόρμα του ΟΑΕΔ άνοιξε. 

Απαραίτητη προϋπόθεση αποτελεί η εγγραφή στο μητρώο ανέργων ΟΑΕΔ με κωδικούς TaxisNET ή ΟΑΕΔ. Για όσους κάνουν εγγραφή από σήμερα και ύστερα, να επιλέξουν την κατηγορία «Διακοπή λειτουργίας λόγω ανωτέρας βίας (Πυρκαγιές Αυγούστου 2021)» ως την αιτία αναστολής της εργασιακής σχέσης. Η διεύθυνση για την εγγραφή στο μητρώο ανέργων του ΟΑΕΔ είναι: https://www.gov.gr/ipiresies/ergasia-kai-asphalise/anergia/ekdose-deltiou-anergias 

Πώς θα λάβουν την οικονομική ενίσχυση

Οι δικαιούχοι θα πρέπει να υποβάλλουν αίτηση στο ΚΠΑ 2 του τόπου εργασίας τους, στην οποία αναγράφονται τα εξής στοιχεία:

α) Το ονοματεπώνυμο, το πατρώνυμο και το μητρώνυμο του δικαιούχου.

β) Στοιχεία ταυτοπροσωπίας.

γ) Ο Αριθμός Μητρώου Κοινωνικής του Ασφάλισης (ΑΜΚΑ).

δ) Ο Αριθμός του Φορολογικού του Μητρώου (ΑΦΜ).

ε) Ο αριθμός λογαριασμού σε μορφή IBAN

στ) Οποιοδήποτε πρόσφορο στοιχείο Δημόσιας Αρχής, στην οποία εργαζόταν ο δικαιούχος, από το οποίο να προκύπτει η ολική ή μερική καταστροφή της επιχείρησης του εργοδότη.

Σε περίπτωση που δεν είναι εφικτή η προσκόμιση του ανωτέρω δικαιολογητικού, η ολική ή μερική καταστροφή της επιχείρησης του εργοδότη θα διαπιστώνεται από Έκθεση Επιτόπιου Ελέγχου των αρμοδίων Υπηρεσιών ΚΠΑ2 του ΟΑΕΔ της πληγείσας επιχείρησης (έδρα ή υποκατάστημα).

2. Η καταβολή θα γίνει μετά τον έλεγχο και έγκριση των αρμοδίων Υπηρεσιών ΚΠΑ2 του ΟΑΕΔ του τόπου εργασίας τους.

3. Η λήξη της καταβολής ορίζεται σε 60 ημέρες από την ημερομηνία έναρξης καταβολής της έκτακτης οικονομικής ενίσχυσης.

Χωρίς προαναγγελία οι αναστολές

Οι αναστολές βγαίνουν από το συρτάρι για τους δύο δήμους στην Εύβοια που επλήγησαν(Μαντουδίου-Αγίας Άννας,Ιστιαίας-Αιδηψου ). Οι επιχειρήσεις έχουν δυνατότητα να δηλώσουν έως 31 Αυγούστου σε αναστολή μέρος ή το σύνολο του προσωπικού τους. Η δυνατότητα των αναστολών αφορά όλες τις επιχειρήσεις ανεξάρτητα εάν επλήγησαν ή όχι.

Δεν υπάρχουν άλλα κριτήρια για την ένταξη των εργαζομένων ενώ μπορούν να εντάξουν στο πλαίσιο των αναστολών όσους εργαζόμενους έχουν προσληφθεί μέχρι και τις 2 Αυγούστου του 2021.Επιπλέον για τις επιχειρήσεις δεν ισχύει το σύστημα της προαναγγελίας. Συγκεκριμένα για τον Αύγουστο οι αναστολές για το χρονικό διάστημα από 3/8/2021 έως 31/8/2021 μπορούν να υποβάλλονται έως και τις 31 Αυγούστου. Οι επιχειρήσεις θα πρέπει να επιλέγουν την σχετική ΕΙΔΙΚΗ ΠΕΡΙΠΤΩΣΗ στο ΠΣ ΕΡΓΑΝΗ

«Επιχειρήσεις που επλήγησαν από τις πυρκαγιές του Αυγούστου 2021» και να υποβάλουν την αίτηση τους. Στη συνέχεια μετά τη δήλωση του εργοδότη ,οι εργαζόμενοι

που τίθενται για  πρώτη φορά  σε αναστολή είναι απαραίτητο να προβούν σε υποβολή της υπεύθυνης

δήλωσης στο ΠΣ ΕΡΓΑΝΗ.Στην περίπτωση των εργαζομένων  που κατά το παρελθόν έχουν υποβάλει δήλωση δεν απαιτείται να προβούν σε νέα δήλωση παρά μόνο αν επιθυμούν την τροποποίηση στοιχείων τους (π.χ. ΙΒΑΝ), ανεξαρτήτως προσώπου εργοδότη.

 

Ακολουθήστε το Money Review στο Google News