ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ

Crash test για την αγορά: Κλείνει η κάνουλα των αναστολών

Crash test για την αγορά: Κλείνει η κάνουλα των αναστολών

Ο Αύγουστος είναι και ο μήνας κατά τον οποίο το καθεστώς των αναστολών ρίχνει αυλαία καθώς μπορεί να αξιοποιηθεί μόνο από επιχειρήσεις που ανήκουν σε 6 συγκεκριμένους ΚΑΔ

Η λίστα των ΚΑΔ

82.30 Οργάνωση συνεδρίων και εμπορικών εκθέσεων

88.10.11 Υπηρεσίες επίσκεψης και παροχής υποστήριξης σε ηλικιωμένους

93.29.19.05 Υπηρεσίες παιδοτόπου

94.99.16  Υπηρεσίες που παρέχονται από πολιτιστικές και ψυχαγωγικές ενώσεις

77.39.19.03 Υπηρεσίες ενοικίασης εξοπλισμού εκθέσεων

79.90.32 Υπηρεσίες κρατήσεων για συνεδριακά κέντρα και εκθεσιακούς χώρους

Οι επιχειρήσεις που ανήκουν στις παραπάνω κατηγορίες μπορούν να θέσουν το σύνολο του προσωπικού τους σε αναστολή χωρίς να ισχύει κανένα κριτήριο. Δεν θα πρέπει δηλαδή να πληρούν το κριτήριο του τζίρου ή του ωραρίου. Οι εν λόγω επιχειρήσεις (για τις οποίες δεν ισχύουν τα κριτήρια επιλεξιμότητας) μπορούν να θέσουν σε αναστολή τις συμβάσεις εργασίας των εργαζομένων τους που είχαν προσληφθεί έως και την 31η Μαρτίου 2021.

Μέχρι και σήμερα για τις πρώτες 4 κατηγορίες επιχειρήσεων και μέχρι αύριο 4 Αυγούστου για τις άλλες 2 κατηγορίες θα υποβάλλονται δηλώσεις αναστολής συμβάσεων εργασίας που μπορούν να αφορούν είτε όλο τον Αύγουστο, είτε μέρος αυτού. 

Από 4 και 5 Αυγούστου 2021 οι επιχειρήσεις – εργοδότες μπορούν να προαναγγέλλουν αναστολές συμβάσεων εργασίας εργαζομένων για ολόκληρο το μήνα. Υπενθυμίζεται ότι λόγω του προαναγγελτικού συστήματος δεν επιτρέπονται οι ορθές επαναλήψεις δηλώσεων αναστολής συμβάσεων εργαζομένων για προγενέστερα χρονικά διαστήματα.

Στις περιπτώσεις που πρέπει να εξυπηρετηθούν επείγουσες μελλοντικές ανάγκες των επιχειρήσεων, επιτρέπονται προαναγγελτικά οι ανακλήσεις αναστολών συμβάσεων εργασίας με χρήση ορθής επανάληψης ή προσωρινής ανάκλησης δήλωσης αναστολής.

Εστίαση – Τουρισμός – Πολιτισμός -Αθλητισμός 

Παρόλο που τον Ιούλιο για τις 4 μεγάλες  κατηγορίες επιχειρήσεων υπήρξε το πλαίσιο των αναστολών έστω και με πολύ αυστηρά κριτήρια καθώς έπρεπε να παρουσιάζουν μείωση του κύκλου εργασιών τους μεγαλύτερη ή ίση με 70% αλλά και το προσωπικό που βγήκε σε αναστολή να εργάζεται  τουλάχιστον 16 ώρες. Τον μήνα Αύγουστο η κατάσταση αλλάζει άρδην καθώς μένουν πλέον μετά από πολλούς μήνες χωρίς το δίχτυ ασφαλείας των αναστολών.

 

Πληρωμές αναστολών Ιουλίου

Την Παρασκευή 6 Αυγούστου 2021 θα καταβληθεί η αποζημίωση ειδικού σκοπού στους εργαζομένους των οποίων οι συμβάσεις εργασίας τέθηκαν σε αναστολή τον Ιούλιο.

 

Ακολουθήστε το Money Review στο Google News