Business & Finance Πέμπτη 5/08/2021, 14:08
ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ

Deutsche Bank: Το 2022 θα ανεβάσει ταχύτητα η Ελλάδα

Deutsche Bank: Το 2022 θα ανεβάσει ταχύτητα η Ελλάδα

Επιμένει στις εκτιμήσεις της για βραδείς ρυθμούς ανάπτυξης της ελληνικής οικονομίας φέτος και αισθητής επιτάχυνσης το 2022 η Deutsche Bank. Η γερμανική επενδυτική τράπεζα, αν και υπολογίζει ότι οι ισχυροί ρυθμοί ανάπτυξης του δεύτερου τριμήνου στην Ευρωζώνη θα έχουν συνέχεια και στο τρέχον τρίμηνο, φοβάται ότι η μετάλλαξη «Δέλτα» θα αφήσει ισχυρό τον αντίκτυπό της στη συνέχεια.

Ελέω «Δέλτα» λοιπόν η κανονικότητα θα αργήσει λίγο ακόμη σημειώνει, αν και επισημαίνει ότι η Ευρώπη έχει ένα ισχυρό όπλο στη διάθεσή της: τα mRNA εμβόλια που αποδεικνύονται αποτελεσματικά στην αντιμετώπιση της συγκεκριμένης παραλλαγής. 

Αναλυτικότερα, η Deutsche Bank επιμένει να κρατάει τον πήχυ για το ελληνικό ΑΕΠ πολύ χαμηλότερα από τους υπόλοιπους οίκους, αλλά και από το υπουργείο Οικονομικών, που τον έχει τοποθετήσει στο 3,6%. Βλέπει ανάπτυξή του μόλις κατά 2% φέτος και κατά 6% την επόμενη χρονιά. Βλέπει επίσης έλλειμμα τρεχουσών συναλλαγών 5,4% του ΑΕΠ και 4,2% το 2022. Όσον αφορά στο δημοσιονομικό έλλειμμα αναμένει ότι θα διαμορφωθεί στο 7,2% φέτος και στο 7,4% την επόμενη χρονιά.

Συνολικά για τη ζώνη του ευρώ υπολογίζει ότι θα αναπτυχθεί με ρυθμούς 5% (έναντι προηγούμενης πρόβλεψης για 4,5%) το 2021 και 4,6% το 2022 (έναντι προηγούμενης εκτίμησης για 4,8%). Όπως αναφέρει στην έκθεσή της μία θετική ένδειξη στην Ε.Ε. είναι το γεγονός ότι η αύξηση των κρουσμάτων που έφερε η εξάπλωση της μετάλλαξης Δέλτα δεν συνοδεύθηκε από αντίστοιχη άνοδο σε εισαγωγές στα νοσοκομεία και θανάτους. Η Ε.Ε., σημειώνει, έχει υψηλότερο μερίδιο εμβολίων mRNA, το οποίο φαίνεται να είναι πιο αποτελεσματικό σε ό,τι αφορά τη νοσηλεία και τη σοβαρή νόσηση. Παρόλα αυτά το βασικό της σενάριο θέλει την εξάπλωση του ιού να θέτει εμπόδια στην ανάκαμψη. 

moneyreview.gr 

 

 

Ακολουθήστε το Money Review στο Google News