ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ

Τριπλό «μπουμ» για επιστροφή στην ανάπτυξη

Διπλάσιες επενδύσεις σε ορίζοντας 5ετίας, αύξηση εξαγωγών και αναθέρμανση της κατανάλωσης

Τριπλό «μπουμ» για επιστροφή στην ανάπτυξη

Σχεδόν διπλασιασμό των ακαθάριστων επενδύσεων παγίου κεφαλαίου, σημαντική αύξηση των εξαγωγών και αισθητή αναθέρμανση της κατανάλωσης «βλέπει» το οικονομικό επιτελείο για την επόμενη τετραετία, θέτοντας υψηλούς μακροοικονομικούς στόχους. Υπό τις συνθήκες αυτές σχεδιάζει και τη σταδιακή επιστροφή στη δημοσιονομική πειθαρχία.

Όλα τα παραπάνω αναμένεται να αποτυπωθούν ξεκάθαρα στο Μεσοπρόθεσμο Πρόγραμμα 2022 – 2025 που θα καταθέσει η χώρα μας στις Βρυξέλλες το επόμενο διάστημα και το οποίο θα ενσωματώνει τόσο τις προβλέψεις του Προγράμματος Σταθερότητας, όσο και τις εαρινές προβλέψεις της Κομισιόν. Υπενθυμίζεται ότι οι Βρυξέλλες έθεσαν για φέτος τον πήχη τής ανάπτυξης στο 4,1% και για τού χρόνου τον ανεβάζουν κοντά στο 6%.

Το οικονομικό επιτελείο εκφράζει την ικανοποίησή του αλλά και την αισιοδοξία του, τονίζοντας ότι οι προβλέψεις αυτές είναι απολύτως ρεαλιστικές και είναι δυνατόν ακόμα και να υπερκαλυφθούν εάν η επιστροφή τής αγοράς και τής κοινωνικής ζωής στην κανονικότητα γίνει με ταχύτερους ρυθμούς.

Ο πυλώνας των επενδύσεων 

Μεταξύ των πυλώνων στους οποίους αναμένεται να στηριχθεί η ανάκαμψη των επόμενων ετών, ξεχωρίζει σίγουρα ο τομέας των επενδύσεων. Το Ταμείο Ανάκαμψης, η μόχλευση ιδιωτικών πόρων και τα κοινοτικά κονδύλια της περιόδου 2021 – 2027, αποτελούν τα υλικά για να καταγραφεί ένα επενδυτικό κύμα πάνω από 70 – 80 δισ. ευρώ μέχρι το 2026.

Οι ακαθάριστες επενδύσεις παγίου κεφαλαίου, που ήταν 18,6 δισ. ευρώ το 2020 και είχαν καταγράψει μείωση 0,6%, αναμένεται να σημειώσουν την επόμενη 4ετία ετήσια αύξηση, μεσοσταθμικά, περίπου 15%. Συγκεκριμένα: 

  • το 2021 προβλέπεται να φτάσουν τα 20 δισ. ευρώ με αύξηση 7%
  • το 2022 αναμένεται να ανέβουν στα 26 δισ. ευρώ με κατακόρυφη αύξηση 30,3%
  • το 2023 θα διαμορφωθούν κοντά στα 29,2 δισ. ευρώ με αύξηση 12,3%
  • και το 2024 εκτιμάται ότι θα αγγίξουν τα 32,3 δισ. ευρώ με αύξηση 10,8

Καθοριστικό ρόλο στην ατμομηχανή της ανάκαμψης θα παίξουν οι εξαγωγές, οι οποίες μετά την περσινή βουτιά -21,7% αναμένεται να ακολουθήσουν μία έντονα ανοδική πορεία. Από τα 55 δισ. ευρώ τού 2020, εκτιμάται ότι φέτος θα ξεπεράσουν τα 60 δισ. ευρώ (+10,4%) και το 2022 θα αγγίξουν τα 70 δισ. ευρώ (+13,8%).

O ρόλος της κατανάλωσης

Καταλυτικό ρόλο θα παίξει και η κατανάλωση, κυρίως η ιδιωτική, η οποία θα τροφοδοτηθεί από το απόθεμα των καταθέσεων που σωρεύτηκε λόγω του lock down. Πέρυσι η ιδιωτική κατανάλωση σημείωσε βουτιά κατά 5,2% και πλησίασε τα 121 δισ. ευρώ, αλλά η εικόνα αυτή, σύμφωνα με τις προβλέψεις τού υπουργείου Οικονομικών, αναμένεται ν’ αλλάξει και να επιστρέψουμε στο +2,6% φέτος και στο +2,9% το 2022.

Με βάση τις παραπάνω προβλέψεις τού οικονομικού επιτελείου, το ΑΕΠ της χώρας θα διαμορφωθεί φέτος πάνω από τα 175 δισ. ευρώ (4,1%) και τού χρόνου θα αγγίξει τα 186 δισ. ευρώ (+6%). Για το πρωτογενές αποτέλεσμα τού προϋπολογισμού, η εκτίμηση είναι ότι θα επιστρέψει σε θετικό πρόσημο από το 2023 και θα κυμανθεί κοντά ή και πάνω από το 2% τού ΑΕΠ. 

 
 
 

Ακολουθήστε το Money Review στο Google News