Business & Finance Κυριακή 16/05/2021, 12:08
BUSINESS & FINANCE

Στο κυνήγι της επενδυτικής βαθμίδας η Ελλάδα

Οι λόγοι αισιοδοξίας για το «investment grade»

Στο κυνήγι της επενδυτικής βαθμίδας η Ελλάδα

Στο «κυνήγι» της επενδυτικής βαθμίδας βρίσκεται η Ελλάδα, η οποία δείχνει ικανή να επιτύχει τον μεγάλο στόχο ακόμη και εντός του 2022. 

Αυτή την στιγμή, δύο από τους τέσσερις μεγαλύτερους οίκους αξιολόγησης τοποθετούν τη χώρα σε απόσταση μόλις δύο βαθμίδων από το καθεστώς «investment grade». Ο λόγος για τον Fitch και τον Standard & Poor’s.

Ο δεύτερος, μάλιστα, μόλις τον Απρίλιο, προέβη στην αναβάθμιση του ελληνικού αξιόχρεου από «ΒΒ-» σε «ΒΒ», ισοφαρίζοντας μ’ αυτόν τον τρόπο την αξιολόγηση του Fitch.

Αξίζει να σημειωθεί ότι οι υπόλοιποι οίκοι, δηλαδή οι Moody’s και DBRS, τοποθετούν την Ελλάδα ένα «σκαλοπάτι» πιο κάτω, με το «investment grade» να απέχει συνολικά τρεις βαθμίδες. 

Οι αναλυτές, πάντως, αισιοδοξούν ότι η εν λόγω απόσταση θα μπορούσε να «γεφυρωθεί» ακόμη και εντός των επόμενων 18 μηνών, προεξοφλώντας την επιστροφή των ελληνικών ομολόγων στην επενδυτική βαθμίδα πριν το τέλος του 2022. 

«Το 2022 είναι όντως μια ρεαλιστική προσδοκία για επενδυτική βαθμίδα, αλλά βέβαια υπάρχει πολλή ρευστότητα ακόμη στο διεθνές περιβάλλον, οπότε θα πρέπει να δούμε λίγο τα πράγματα να καταλαγιάζουν» είχε δηλώσει προ μηνών στο MoneyReview o Ίναχος Λάζος, ιδρυτής της DCS Delphic Strategies, μίας συμβουλευτικής εταιρείας με πελάτες επενδυτικά κεφάλαια από όλο τον κόσμο. 

Από την πλευρά του, ο αρμόδιος υπουργός, Χρήστος Σταϊκούρας, εμφανίζεται ελαφρώς πιο συγκρατημένος στις εκτιμήσεις του, θέτοντας ως βασική επιδίωξη την ανάκτηση του «investment grade» λίγο αργότερα, δηλαδή στο α’ εξάμηνο του 2023. 

«Θα συνεχίσουμε να προωθούμε μεταρρυθμίσεις» επεσήμανε πρόσφατα στο 6ο Οικονομικό Φόρουμ των Δελφών, επαναλαμβάνοντας την ανάγκη διατήρησης της αναπτυξιακής δυναμικής, η οποία θα συμβάλλει στη μακρά εξασφάλιση της βιωσιμότητας του χρέους.

Εξάλλου, η ανάκτηση της επενδυτικής βαθμίδας, κατά γενική ομολογία, θα συνδράμει σημαντικά στην ευνοϊκότερη αποπληρωμή του ελληνικού χρέους, ιδίως λαμβάνοντας υπόψη και την αναμενόμενη -κάποια στιγμή στο μέλλον- απόσυρση του μέτρου αγοράς κρατικών ομολόγων (PEPP) της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας (ΕΚΤ).

Όπως είναι εύλογο, η περαιτέρω αναβάθμιση της Ελλάδας θα συνεπάγεται τη μείωση του κόστους δανεισμού και την εξασφάλιση ευνοϊκότερων συνθηκών στις επικείμενες εκδόσεις ομολόγων, έχοντας ως αποτέλεσμα τη βελτίωση του πιστωτικού προφίλ και τη μείωση του κόστους εξυπηρέτησης του δημοσιου χρέους. 

Σ’ αυτό «επενδύει», άλλωστε, και ο επικεφαλής οικονομολόγος του Ευρωπαϊκού Μηχανισμού Σταθερότητας (ESM), Ρολφ Στράουχ, ο οποίος –μιλώντας στο «MR»– έχει εκτιμήσει η απόσυρση των μέτρων στήριξης της ΕΚΤ δεν θα οδηγήσουν στην ανάγκη παροχής πιστωτικής γραμμής προς την Αθήνα.  

Κι αυτό, διότι η όποια αύξηση των αποδόσεων, ελλείψει των στηριγμάτων της ΕΚΤ, θα απορροφηθεί από την αναβάθμιση των ελληνικών ομολόγων και τις προσδοκίες των επενδυτών για ισχυρή μακροπρόθεσμη ανάπτυξη και ομαλή αποπληρωμή του χρέους.

moneyreview.gr

Ακολουθήστε το Money Review στο Google News