Business & Finance Δευτέρα 10/05/2021, 17:46
ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ

Εργασιακό νομοσχέδιο: Τι προβλέπει για τις γονικές άδειες

Εργασιακό νομοσχέδιο: Τι προβλέπει για τις γονικές άδειες

«Το νομοσχέδιο για την Προστασία της Εργασίας που παρουσιάζεται σύντομα σε δημόσια διαβούλευση προωθεί την ισορροπία μεταξύ επαγγελματικής και ιδιωτικής ζωής, ενδυναμώνοντας τους εργαζόμενους. Χαρακτηριστικό παράδειγμα είναι η ενσωμάτωση της σχετικής κοινοτικής Οδηγίας 2019/1158, με την οποία προχωράμε πιο πέρα από τις ελάχιστες προϋποθέσεις που τίθενται από την ευρωπαϊκή νομοθεσία, για θέματα όπως η άδεια πατρότητας».  Αυτό δήλωσε ο υπουργός Εργασίας και Κοινωνικών Υποθέσεων Κωστής Χατζηδάκης μιλώντας σε τηλεδιάσκεψη με εκπροσώπους των κοινωνικών εταίρων και άλλων οργανώσεων, όπου παρουσιάστηκαν οι βασικές κατευθύνσεις του νομοσχεδίου για τις γονικές άδειες.

Ο κ. Χατζηδάκης τόνισε ότι με το νομοσχέδιο θεσπίζεται –μεταξύ άλλων- άδεια πατρότητας 14 ημερών μετ’ αποδοχών (έναντι δύο ημερών που ισχύει σήμερα), μεγαλύτερη από την πρόβλεψη της Οδηγίας για 10 ημέρες. «Ανεβαίνουμε έτσι στην 5η θέση μεταξύ των χωρών-μελών του ΟΟΣΑ όσον αφορά στη διάρκεια της άδειας πατρότητας, βελτιώνοντας κατά πολύ την επίδοσή μας. Επιπλέον, προστατεύουμε τους νέους πατέρες από την απόλυση για έξι μήνες από τη γέννηση του παιδιού, παρέχοντάς τους ανάλογη προστασία με αυτή που απολαμβάνει η μητέρα, από τη σύλληψη έως και 18 μήνες μετά τη γέννα. Μια άλλη σημαντική ρύθμιση του νομοσχεδίου είναι αυτή που προβλέπει γονική άδεια διάρκειας τεσσάρων μηνών -με επιδότηση από τον ΟΑΕΔ για τους δυο μήνες- και για τον πατέρα και για τη μητέρα για κάθε παιδί, μέχρι να γίνει το παιδί οκτώ ετών.  Μιλάμε δηλαδή για ένα πλέγμα διατάξεων με καθιέρωση αδειών και δικαιωμάτων και για το πατέρα, με το οποίο όχι μόνο εξισορροπείται ο ρόλος και των δυο γονέων στην οικογένεια, αλλά και περιορίζονται τα αντικίνητρα για την πρόσληψη γυναικών».

Ιδιαίτερη μνεία έκανε  ο υπουργός Εργασίας και Κοινωνικών Υποθέσεων και στο δικαίωμα των ευέλικτων ρυθμίσεων εργασίας (τηλεργασία, ευέλικτο ωράριο εργασία ή μερική απασχόληση, ανάλογα με την περίπτωση) για γονείς παιδιών ηλικίας έως και 12 ετών, τονίζοντας ότι πρόκειται για μια μορφή διευθέτησης του χρόνου εργασίας «η οποία πέρασε ομόφωνα σε επίπεδο Ε.Ε., με φιλεργατικό πρόσημο».

Στο πλαίσιο αυτό, τόνισε ότι και οι υπόλοιπες ρυθμίσεις για τη διευθέτηση του χρόνου εργασίας  στο νομοσχέδιο διαπνέονται από την λογική της ενδυνάμωσης του εργαζομένου και της συμφιλίωσης επαγγελματικής και οικογενειακής ζωής. «Έχει γίνει φανερό ότι τα όσα λέγονται περί κατάργησης του 8ωρου είναι ανόητα. Φεύγουμε από Προκρούστειες λογικές και ευθυγραμμιζόμαστε με τα ισχύοντα στις προηγμένες χώρες της ΕΕ, όπου η διευθέτηση του χρόνου εργασίας θεωρείται μέτρο υπέρ των εργαζομένων», σημείωσε, προσθέτοντας ότι «δεν πρόκειται για κάτι καινούριο, αφού εφαρμόζεται ήδη σε πολλές εταιρείες, όπως στην Alpha Bank, τον ΟΤΕ, την ΗΒΗ, τον Παπαστράτο, αλλά και σε ολόκληρους κλάδους, όπως ο ξενοδοχειακός».

Ο κ. Χατζηδάκης αναφέρθηκε τέλος στην θέσπιση άδειας φροντιστή (έως 5 ημέρες τον χρόνο μετ’ αποδοχών) για συγγενείς ή πρόσωπα που κατοικούν στο ίδιο νοικοκυριό με τον εργαζόμενο και έχουν ανάγκη σημαντικής φροντίδας, την επέκταση της άδειας υποβοηθούμενης αναπαραγωγής (που ίσχυε ήδη στον δημόσιο τομέα) και στον ιδιωτικό, κάνοντας λόγο για «ρύθμιση δικαιοσύνης», τη θέσπιση δικαιώματος απουσίας λόγω ανωτέρας βίας για επείγοντα οικογενειακά ζητήματα (2 φορές το χρόνο, μία ημέρα κάθε φορά) καθώς και στη διεύρυνση του όρου του «γονέα», ώστε να περιλαμβάνει τις περιπτώσεις της υιοθεσίας και της παρένθετης μητρότητας, επεκτείνοντας τις προστατευτικές ρυθμίσεις που προβλέπονται στο νομοσχέδιο.

Η υφυπουργός Εργασίας και Κοινωνικών Υποθέσεων, αρμόδια για τη Δημογραφική Πολιτική και Οικογένεια, Μαρία Συρεγγέλα τόνισε ότι «έχοντας θέσει ως προτεραιότητα την απάλειψη του παράγοντα ‘φύλου’ από την εργασιακή εξίσωση, μέτρα όπως η επέκταση της γονικής άδειας και στους πατέρες θεωρούνται κομβικής σημασίας. Δεν μπορούμε να μιλάμε στήριξη της οικογένειας χωρίς να διευκολύνουμε τους γονείς στο να παραμείνουν στην αγορά εργασίας μετά την απόκτηση παιδιών. Δεν μπορούμε να μιλάμε για ίση μεταχείριση ανδρών και γυναικών αν δεν διασφαλίζουμε πώς οι γυναίκες δεν θα μπαίνουν στο δίλημμα οικογένεια ή καριέρα. Η γονική άδεια, όπως και η άδεια πατρότητας που συμπεριλαμβάνονται στο νέο εργασιακό νομοσχέδιο, θέλουμε να αποτελέσουν  ισχυρά ‘εργαλεία’ για την προστασία και των δύο γονέων απέναντι σε τυχόν εργοδοτικές αυθαιρεσίες. Κανένας γονιός δεν πρέπει να νιώθει ότι ‘τιμωρείται’ για την επιλογή του να κάνει οικογένεια και για τη χρήση διευκολύνσεων για την ανατροφή των παιδιών του».

Η γενική γραμματέας Δημογραφικής και Οικογενειακής Πολιτικής και Ισότητας των Φύλων Γιάννα Χορμόβα δήλωσε: «Οι πατέρες δεν έχουν μόνο υποχρεώσεις, έχουν και δικαιώματα όσον αφορά τη γέννηση και την ανατροφή του παιδιού τους, οι δε γυναίκες δεν μπορούν να τιμωρούνται στην αγορά εργασίας για την επιλογή τους να γίνουν μητέρες. Η ενσωμάτωση της σχετικής Κοινοτικής Οδηγίας στο ελληνικό δίκαιο συμβάλλει στην ίση μεταχείριση ανδρών και γυναικών στην εργασία και στοχεύει στην απομάκρυνση των αντικινήτρων για την πρόσληψη των γυναικών. Οι επικείμενες αλλαγές στη νομοθεσία θα ευνοήσουν το σύνολο του εργατικού δυναμικού της χώρας».

Στην τηλεδιάσκεψη συμμετείχαν:

·       O Χρήστος Ιωάννου, Διευθυντής Τομέα Απασχόλησης και Αγοράς του ΣΕΒ Σύνδεσμος Επιχειρήσεων Βιομηχανιών

·       Ο Αντώνης Μέγγουλης, Διευθυντής και Νομικός Σύμβουλος της Ελληνικής Συνομοσπονδίας Εμπορίου και Επιχειρηματικότητας (ΕΣΕΕ)

·       Η Μαρία Γάτσου, Γενική Διευθύντρια του Συνδέσμου Ελληνικών Τουριστικών Επιχειρήσεων (ΣΕΤΕ)

·       Ο Χρήστος Γεωργίου, Γενικός Διευθυντής του Ερευνητικού Ινστιτούτου ΙΝΣΒΕ του Συνδέσμου Βιομηχανιών Ελλάδος (ΣΒΕ)

·       H Βασιλική Παπαδήμα, εκπρόσωπος του Εργατοϋπαλληλικού Κέντρου Αθηνών (ΕΚΑ)

·       H Σοφία Κουνενάκη-Εφραίμογλου, Πρόεδρος Εθνικού Επιμελητηριακού Δικτύου Ελληνίδων Γυναικών Επιχειρηματιών (ΕΕΔΕΓΕ)

·       Η Μαρία Γιαννιού, από τη Women Act,

·       Η Βίβιαν Φατούρου από τη Lean In Hellas

·       Η Αναστασία Μανδραβέλη από την ICC Women Hellas

·       H Στέλλα Κάσδαγλη από την οργάνωση Women On Top

·       Η Σεβαστή-Σοφία Ανθοπούλου από το Ίδρυμα Λαμπράκη

·       Η Νεφέλη Χατζηιωαννίδου από την οργάνωση «Υπέροχες Γυναίκες»

 

Ακολουθήστε το Money Review στο Google News