ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ

ΣΥΝ- ΕΡΓΑΣΙΑ έως τον Σεπτέμβριο – Κλείνει η στρόφιγγα των αναστολών

ΣΥΝ- ΕΡΓΑΣΙΑ έως τον Σεπτέμβριο – Κλείνει η στρόφιγγα των αναστολών

Tις δράσεις μέσα από τις οποίες θα επανεκκινηθεί η ελληνική οικονομία παρουσίασε χθες στο υπουργικό συμβούλιο ο υπουργός Οικονομικών. Στο πρώτο στάδιο των δράσεων αναφέρονται τα μέτρα μέσω των οποίων ναι μεν θα συνεχίσει η στήριξη των πληττόμενων επιχειρήσεων και των εργαζομένων αλλά με διαφορετικό μείγμα μέτρων. Στόχος είναι να προστατευθούν οι θέσεις εργασίας. 

Μέχρι τώρα οι θέσεις απασχόλησης στηρίχθηκαν μέσω των αναστολών συμβάσεων εργασίας. Σύμφωνα και με τη χθεσινή παρουσίαση στο Υπουργικό συμβούλιο φαίνεται πως η στρόφιγγα της κρατικής αρωγής μέσω των αναστολών σταματά στα τέλη Μαΐου. Το πλαίσιο των αναστολών για τον μήνα Μάϊο δεν έχει κλειδώσει ακόμη καθώς το οικονομικό επιτελείο επεξεργάζεται αρκετά σενάρια για το πως θα εφαρμοσθεί το καθεστώς των αναστολών τον επόμενο μήνα αφού πολλές επιχειρήσεις μέσα στον Μάϊο θα επαναλειτουργούν και πολλές μπορεί να παραμείνουν και αυτό τον μήνα κλειστές ή έστω πριν το τέλος του. 

Συν-εργασία μέχρι τον Σεπτέμβριο 

Αυτό που φαίνεται όμως ξεκάθαρα είναι πως αιχμή του δόρατος για την προστασία των θέσεων εργασίας αποτελεί το πρόγραμμα ΣΥΝ-ΕΡΓΑΣΙΑ. Σύμφωνα με όσα παρουσίασε χθες ο Χρήστος Σταϊκούρας επεκτείνεται επιπλέον ο μηχανισμός  ΣΥΝ-ΕΡΓΑΣΙΑ μέχρι και τα τέλη Σεπτεμβρίου. Υπενθυμίζεται πως το Υπουργείο Εργασίας είχε επεκτείνει το πρόγραμμα μέχρι 30 Ιουνίου. Στόχος του οικονομικού επιτελείου και του Υπουργείου Εργασίας είναι κάποιοι εργαζόμενοι να διοχετευθούν  στον μηχανισμό ώστε να αποφευχθούν απολύσεις το επόμενο διάστημα. Και για το πρόγραμμα ΣΥΝ-ΕΡΓΑΣΙΑ αναμένονται αλλαγές χωρίς βέβαια να έχουν κλειδώσει ακόμη. Σύμφωνα με τον μηχανισμό οι επιχειρήσεις – εργοδότες που εντάσσονται δύνανται να προβαίνουν μονομερώς σε μείωση του εβδομαδιαίουχρόνου εργασίας έως του ποσοστού του πενήντα τοις εκατό (50%) είτε για μέρος, είτε για το σύνολο των εργαζομένων τους, ανάλογα με τις λειτουργικές τους ανάγκες. Το κράτος επιδοτεί το σύνολο των ασφαλιστικών εισφορών, που αντιστοιχούν στο χρόνο κατά τον οποίο οι εργαζόμενοι, που υπάγονται στο μηχανισμό «ΣΥΝ- ΕΡΓΑΣΙΑ» δεν απασχολούνται, όπως και το 60% του μισθού που χάνουν. 

Άλλα 2 μέτρα για την στήριξη της απασχόλησης 

Η κάλυψη των ασφαλιστικών εισφορών (και πρόσθετη επιδότηση για μακροχρόνια άνεργους και εποχικά απασχολούμενους) μέσω του προγράμματος δημιουργίας 100.000 νέων θέσεων εργασίας (για 6 μήνες). Το πρόγραμμα που δεν έχουν εκμεταλλευτεί μέχρι στιγμής οι επιχειρήσεις επιδοτεί νέες θέσεις εργασίας, επιπρόσθετες του αριθμού των υφιστάμενων θέσεων εργασίας των επιχειρήσεων κατά την 18/9/2020. Για κάθε νέα θέση που δημιουργείται και εντάσσεται στο πρόγραμμα, επιδοτείται από τον κρατικό προϋπολογισμό το 100% των ασφαλιστικών εισφορών εργαζομένου και εργοδότη.

Τα προγράμματα κατάρτισης του Υπουργείου Εργασίας (με τον ΟΑΕΔ). Το επόμενο διάστημα θα τρέξουν από τον ΟΑΕΔ νέας γενιάς προγράμματα που θα  χρηματοδοτηθούν με κεφάλαια του ΕΣΠΑ και του Ταμείου Ανάκαμψης. 

Ακολουθήστε το Money Review στο Google News