Business & Finance Τρίτη 4/06/2024, 12:21
ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ

Berkshire Hathaway: Ποιοι ξένοι αγοραστές προτιμούν τα ελληνικά ακίνητα

Berkshire Hathaway: Ποιοι ξένοι αγοραστές προτιμούν τα ελληνικά ακίνητα

Υψηλό παραμένει το ενδιαφέρον για τα ακίνητα στην Ελλάδα, όπως και σε άλλες ευρωπαϊκές χώρες, παρά τις αυξημένες απαιτήσεις για το πρόγραμμα Χρυσή Βίζα, διαπιστώνει η «Ευρωπαϊκή Θερινή Έκθεση 2024» της Berkshire Hathaway HomeServices. Σύμφωνα με την έκθεση, πλειοψηφία των πιθανών αγοραστών για τα ελληνικά ακίνητα προέρχονται κυρίως από χώρες όπως το Ισραήλ, την Τουρκία, τη Βουλγαρία, το Ηνωμένο  Βασίλειο, τη Γαλλία και την Ολλανδία, ενώ το βασικό κριτήριο στην  αναζήτηση των αγοραστών είναι να βρίσκονται κοντά στην θάλασσα.  

Ειδικότερα, όπως σημειώνει η Berkshire Hathaway HomeServices, προγράμματα όπως αυτά της Golden Visa και της Digital Nomad Visa ανοίγουν τον δρόμο για διαμονή σε χώρες όπως οι Ελλάδα, Ιταλία, Ισπανία, Πορτογαλία και αυξάνουν το ενδιαφέρον για την αγορά ακινήτων με κίνητρο, τόσο τους οικονομικούς παράγοντες, όσο και τον ποιοτικό τρόπο ζωής. 

Για την ευρωπαϊκή αγορά, η έκθεση αναφέρει πως παρόλο που ορισμένες ευρωπαϊκές κυβερνήσεις μπορεί να αυξήσουν τις απαιτήσεις του προγράμματος Golden Visa σε μια προσπάθεια να επαναφέρουν κάποια ομαλότητα σε όλες τις διακυμάνσεις των ευρωπαϊκών αγορών, τα τελευταία χρόνια υπάρχουν ακόμη πολλές δυνατότητες για τους πιθανούς αγοραστές να αποκτήσουν άδεια παραμονής.  Ενδεικτικά η έκθεση παρουσιάζει πως από την Πορτογαλία που συγκαταλέγεται στις ασφαλέστερες χώρες του κόσμου, μέχρι την Ελλάδα που διαθέτει μερικές από τις πιο γραφικές παραλίες που έχουν ανακαλυφθεί ποτέ, δύσκολα θα βρεθεί κάποιος που δεν θα σκεφτόταν να αποκτήσει ακίνητο σε τουλάχιστον μία από τις πιο δυναμικές χώρες της Ευρώπης. Ελλάδα, Ιταλία, Πορτογαλία, Ισπανία και Ηνωμένο Βασίλειο, πέντε χώρες που από τον προηγούμενο χρόνο αποτελούν σημεία ενδιαφέροντος για επενδυτές είτε για τα τοπία και την ζωή που προσφέρουν, είτε για τις διόδους παραμονής που δίνουν μέσω των διάφορων προγραμμάτων.

Η έκθεση για την ελληνική αγορά αναφέρει πως τα ακίνητα έχουν μεγάλη ζήτηση συνήθως την περίοδο πριν το καλοκαίρι, καθώς οι επενδυτές συνεχίζουν να βλέπουν τη χώρα μας, ως έναν καλό προορισμό για αγορά ακινήτων. Εφόσον ο αριθμός των τουριστικών επισκέψεων αυξάνεται συνεχώς – ενισχύεται η επιθυμία, τόσο για δεύτερη κατοικία υψηλής ποιότητας, όσο και για ακίνητα προς ενοικίαση. O Κυριάκος Ξύδης, Διευθύνων Σύμβουλος της Berkshire Hathaway HomeServices Athens Properties, αναφέρει πως: «Η ελληνική αγορά ακινήτων ήταν σε μεγάλο βαθμό υποτιμημένη για πολλά χρόνια, αλλά τα τελευταία τρία με τέσσερα χρόνια μετατράπηκε σε πόλο έλξης για τους επενδυτές, η οποία ώθησε τις τιμές των ακινήτων προς τα πάνω». Όπως αποκάλυψε: «Το 2022, η μέση αύξηση των τιμών των ακινήτων ήταν περίπου 12% και στη συνέχεια το 2023 περίπου 13%, χωρίς όμως αυτό να φαίνεται να επηρεάζει τους αγοραστές, οι οποίοι εξακολουθούν να αξιολογούν υψηλά την Ελλάδα κάτι το οποίο προβλέπεται ότι θα συνεχιστεί». 

Ο κ. Ξύδης συνεχίζει λέγοντας: «Δεν έχει σημασία αν πρόκειται για ένα δημοφιλές νησί ή για μια  περιοχή της ηπειρωτικής Ελλάδας, θέλουν απλώς να είναι κοντά στην παραλία και την θάλασσα», προσθέτοντας πως: «Τα ελληνικά νησιά εξακολουθούν να είναι ο πιο δημοφιλής προορισμός». Επιπλέον, ανέφερε πως οι αγοραστές πλέον ψάχνουν κυρίως για διαμερίσματα και ακίνητα χαμηλής συντήρησης. 

Η έκθεση συνεχίζει, στρέφοντας το βλέμμα της στην Αθήνα, όπου η τουριστική περίοδος πλέον έχει αυξηθεί, φτάνοντας τους 10 μήνες, με τους μόνους «ήσυχους» μήνες  να είναι ο Ιανουάριος και ο Φεβρουάριος, όπως δήλωσε ο κ. Ξύδης. Ενώ συνέχισε λέγοντας πως: «Με τις τιμές συνεχώς να αυξάνονται, η ενοικίαση ενός πολυτελούς διαμερίσματος για διακοπές στην Αθήνα εξακολουθεί να είναι σημαντικά πιο προσιτή συγκριτικά με ένα ξενοδοχείο τεσσάρων αστέρων. Λαμβάνοντας υπόψιν αυτό κατά τον προγραμματισμό των διακοπών, δεν αποτελεί έκπληξη το γεγονός ότι τα ποσοστά πληρότητας των ενοικιαζόμενων ακινήτων παραμένουν σταθερά υψηλά».

Τέλος, όσον αφορά το άμεσο μέλλον οι απαιτήσεις είναι αρκετές, όπου ο Σεπτέμβριος του 2024 θα προαναγγείλει κάποιες αλλαγές για την ελληνική αγορά ακινήτων με τροποποιήσεις στο πρόγραμμα Golden Visa, οι οποίες θα οδηγήσουν σε αύξηση του ελάχιστου ποσού επένδυσης σε ακίνητα που απαιτείται για την απόκτηση άδειας διαμονής από κάποιον επενδυτή στην Ελλάδα. 

moneyreview.gr

Διαβάστε επίσης: 

Πουλήθηκαν 174.475 ακίνητα αξίας 18 δισ. ευρώ πέρυσι

Έρχονται περιορισμοί στα Airbnb – Τα μέτρα που πέφτουν στο τραπέζι

«Απόβαση» ξένων στην αγορά εξοχικών – Ποιες περιοχές προτιμούν

Ακολουθήστε το Money Review στο Google News