Business & Finance Παρασκευή 26/04/2024, 18:56
ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ

Σταμενίτης: Άμεσες ενισχύσεις και ΚΑΠ στηρίζουν τον πρωτογενή τομέα

Σταμενίτης: Άμεσες ενισχύσεις και ΚΑΠ στηρίζουν τον πρωτογενή τομέα

Στο μέλλον των άμεσων ενισχύσεων και τον ρόλο των οικολογικών προγραμμάτων και των ψηφιακών λύσεων αναφέρθηκε ο υφυπουργός Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων, Διονύσης Σταμενίτης στο 10ο Πανελλήνιο Συνέδριο για την Ανάπτυξη της Ελληνικής Γεωργίας της GAIA ΕΠΙΧΕΙΡΕΙΝ που πραγματοποιείται στην πόλη της Καλαμάτας.

Ο Υφυπουργός, κ. Σταμενίτης αναφερόμενος στη συζήτηση που κυριαρχεί στην Ευρώπη για το μέλλον της Κοινής Αγροτικής Πολιτικής, τόνισε ότι αυτή δεν μπορεί να γίνει χωρίς να ληφθούν υπόψη οι μεγάλες προκλήσεις, με τις οποίες βρίσκεται αντιμέτωπος ο πρωτογενής τομέας. Προκλήσεις όπως, οι έντονοι διεθνείς εμπορικοί ανταγωνισμοί, η υγειονομική και οικονομική κρίση από την πανδημία COVID 19, η ενεργειακή και επισιτιστική κρίση από τον πόλεμο της Ουκρανίας, οι γενικότερες γεωπολιτικές εξελίξεις, οι μεταξύ των Κρατών Μελών διαφορές στην οικονομικοκοινωνική διάρθρωση του πρωτογενούς τους τομέα και φυσικά η Κλιματική Κρίση.

Υπό αυτό το πρίσμα ο κ. Σταμενίτης συνέδεσε το μέλλον του πρωτογενούς τομέα με τον ρόλο των άμεσων ενισχύσεων στη διαμόρφωση του γεωργικού εισοδήματος και ειδικότερα τη συμβολή τους στον επιδιωκόμενο από την νέα ΚΑΠ παραγωγικό μετασχηματισμό του αγροδιατροφικού συστήματος. Επισήμανε ωστόσο, ότι η Ευρωπαϊκή Επιτροπή έχει θέσει φιλόδοξους περιβαλλοντικούς στόχους μέχρι το 2030 και στη συνέχεια μέχρι το 2050, τους οποίους πρέπει να υπηρετήσει η νέα Πράσινη Αρχιτεκτονική της ΚΑΠ.

«Θέλουμε τα οικολογικά προγράμματα να παίξουν κυρίαρχο ρόλο στο μέλλον, μαζί σαφώς και με την καινοτομία και τον ψηφιακό μετασχηματισμό,αφού θα εξυπηρετήσουν τη στοχοθεσία μας. Όμως θέλουμε και τους παραγωγούς, των οποίων βασικός παράγοντας παραμονής τους στη γη είναι η εισοδηματική στήριξη, τμήμα της οποίας είναι τα οικολογικά προγράμματα», σημείωσε χαρακτηριστικά ο Υφυπουργός, αναφέροντας ότι προϋπόθεση της επισιτιστικής ασφάλειας είναι να υπάρχει «παραγωγή», που εξασφαλίζεται από την ύπαρξη «παραγωγών».

Σε αυτό το πλαίσιο, όπως αναφέρει το ΑΠΕ, ο κ. Διονύσης Σταμενίτης ανέπτυξε τις πρωτοβουλίες που έχει αναλάβει ο Υπουργός Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων, Λευτέρης Αυγενάκης και σύσσωμη η ηγεσία του ΥΠΑΑΤ, προκειμένου να επιτευχθούν, αφενός η στήριξη των παραγωγών και αφετέρου οι στόχοι της Πράσινης Αρχιτεκτονικής. Ο κ. Σταμενίτης τόνισε ότι προς αυτή την κατεύθυνση η ηγεσία του ΥΠΑΑΤ αξιοποιεί στο μέγιστο τα χρηματοδοτικά εργαλεία έχοντας στο επίκεντρο και στις προτεραιότητες των στρατηγικών πολιτικών που εφαρμόζει, τον ίδιο τον παραγωγό.

Παράλληλα, μίλησε για τις βελτιωτικές προτάσεις που κατέθεσε ο Υπουργός, Λευτέρη Αυγενάκης στην Ε.Ε. στο πλαίσιο της ετήσιας τροποποίησης της ΣΣ-ΚΑΠ, με στόχο να διαμορφωθούν οι ευνοϊκότερες δυνατές συνθήκες για την άσκηση της γεωργικής δραστηριότητας στη χώρα μας, πάντα με σεβασμό στο ευρωπαϊκό κεκτημένο, διεκδικώντας όμως ταυτόχρονα βιώσιμους όρους, μέσα από έναν ολοκληρωμένο εθνικό στρατηγικό σχεδιασμό που υλοποιεί το ΥΠΑΑΤ, στο πλαίσιο του Στρατηγικού Σχεδίου της ΚΑΠ.

Moneyreview.gr

Διαβάστε επίσης:

Το Κοινοβούλιο ενέκρινε την αναθεώρηση της Κοινής Γεωργικής Πολιτικής της ΕΕ

Oxford Economics: Βλέπει πτώση στις τιμές των τροφίμων για το 2024

Ν. Ταχιάος: Το καλοκαίρι ξεκινούν έργα αποκατάστασης 1,4 δισ. ευρώ στην Θεσσαλία

Ακολουθήστε το Money Review στο Google News