Business & Finance Πέμπτη 11/04/2024, 14:43
ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ

Έρχεται η πρώτη ψηφιακή τράπεζα και το embedded banking

Έρχεται η πρώτη ψηφιακή τράπεζα και το embedded banking

Οι πολλαπλές προκλήσεις αλλά και ευκαιρίες που έχει μπροστά του ο τραπεζικός κλάδος συζητήθηκαν στο πάνελ με τίτλο «Οδηγώντας τη νέα τραπεζική πραγματικότητα | Χάραξη τολμηρών μονοπατιών για τον αντίκτυπο στον πελάτη και την κοινωνία» που πραγματοποιήθηκε στο πλαίσιο του 9ου Οικονομικού Φόρουμ των Δελφών που πραγματοποιείται στους Δελφούς  10-13 Απριλίου και τελεί υπό την Αιγίδα της Α.Ε. της Προέδρου της Δημοκρατίας, κας Κατερίνας Σακελλαροπούλου. 

Οι συμμετέχοντες συζήτησαν για το πώς οι τράπεζες μπορούν να συμβάλλουν στην πράσινη μετάβαση και τον ψηφιακό μετασχηματισμό όχι μόνο του κλάδου τους αλλά και του συνόλου της ελληνικής οικονομίας.

Ο Βασίλης Καραμούζης, Γενικός Διευθυντής Εταιρικής & Επενδυτικής τραπεζικής της Εθνικής Τράπεζας αναφέρθηκε εκτενώς στην πράσινη μετάβαση τονίζοντας ότι η προτεραιοποίηση των πράσινων έργων είναι δεδομένη στις αποφάσεις των τραπεζών για χρηματοδότηση υποστηρίζοντας ότι οι τράπεζες «πρέπει να δώσουν κίνητρα και αντικίνητρα» στις επιχειρήσεις ώστε αυτές να προχωρούν στις σωστές επιλογές. Σε αυτό το πλαίσιο λειτουργεί το ενιαίο ερωτηματολόγιο που απευθύνεται σε κάθε εταιρεία που θέλει να δανειστεί χρήματα και θα χορηγεί ένα κοινό ενεργειακό πιστοποιητικό στις εταιρείες. Επίσης ανέφερε ότι στόχος της Εθνικής είναι να μειώσει την χρηματοδότηση στις παραγωγικές μονάδες που εκπέμπουν τους περισσότερους ρύπους ενώ έχει ξεκινήσει πρόγραμμα για μείωση των ρύπων που παράγει και η ίδια η τράπεζα.

Τέλος προανήγγειλε ότι τους επόμενους μήνες θα υπάρξουν εξελίξεις στον τομέα της διαμεσολάβησης μεταξύ προσφοράς και ζήτησης ενέργειας από την πλευρά των τραπεζών, ενώ εξήγησε ότι προχωρά και το embedded banking που παρέχει χρηματοοικονομικές υπηρεσίες από διαφορετικά κανάλια όπως οι πλατφόρμες του ηλεκτρονικού εμπορίου.

Στην ανάγκη για αύξηση του μεγέθους των τραπεζών και τις ευκαιρίες που δίνει πλέον η Ελλάδα για αυτό αναφέρθηκε ο Κωνσταντίνος Βασιλείου, Αναπληρωτής Διευθύνων Σύμβουλος, Επικεφαλής Corporate & Investment Banking της Eurobank.

«Πρέπει να αποκτήσουμε μέγεθος, σήμερα η εμπειρία δείχνει ότι αν έχεις μικρό μέγεθος δεν μπορείς να επιβιώσεις» είπε συμπληρώνοντας για τις τράπεζες απαιτείται επέκταση εκτός Ελλάδας. «Πρέπει να ανοίξει ένας νέος κύκλος» ανέφερε «και μας βοηθάει η ίδια η Ελλάδα. Τα τελευταία χρόνια η χώρα έχει γίνει χώρος επιχειρείν από ξένους επενδυτές και έτσι μας δίνεται η ευκαιρία να τους γνωρίσουμε και να κάνουμε δουλειές εκτός Ελλάδας». Σε ότι αφορά στον τουρισμό, ο Κ. Βασιλείου τόνισε ότι πρέπει να υπάρξουν διαρθρωτικές παρεμβάσεις σε πέντε τομείς: την αναβάθμιση των υποδομών των τουριστικών καταλυμάτων, τις υποδομές γενικότερα (όπως είναι  δρόμοι, αεροδρόμια μαρίνες τηλεπικοινωνίες δίκτυα νερού), τη διαχείριση των προορισμών και τη διαχείριση ανθρώπινου δυναμικού.

Τους επόμενους δύο μήνες θα ξεκινήσει η ψηφιακή τράπεζα της Πειραιώς προανήγγειλε ο Θεόδωρος Τζούρος, Chief of Corporate & Investment Banking της Τράπεζας Πειραιώς. Όπως είπε η ψηφιακή τράπεζα θα ονομαστεί “snappy” και θα απευθύνεται σε ένα κοινό, κυρίως νέων ανθρώπων, που δεν εξυπηρετείται από τα παραδοσιακά κανάλια της τράπεζας. Ανέφερε ότι σήμερα το 98% των συναλλαγών μπορούν να γίνουν ψηφιακά, ενώ καταγράφηκε αύξηση 30% των συμμετοχών στο ebanking.

Σε ότι αφορά στα έργα ΑΠΕ, ο Θ. Τζούρος δεν έκρυψε τον προβληματισμό του για την πτώση των τιμών της ενέργειας με την παράλληλα αύξηση των επιτοκίων που πλήττουν την κερδοφορία των εταιρειών ΑΠΕ.

«Αυτό που με ανησυχεί είναι οι συνθήκες που έχουν δημιουργηθεί. Για παράδειγμα την προηγούμενη εβδομάδα πολλές χώρες είχαν αρνητικές τιμές ενέργειας. Τα επόμενα χρόνια θα υπάρξει πίεση και μικρότερες τιμές στις ΑΠΕ. Πρέπει να προχωρήσουμε άμεσα σε διασυνδέσεις προς την Ευρώπη». Προέβλεψε επίσης ότι η ζήτηση για PPA  θα είναι χαμηλότερη από την προσφορά.

«Η 11η Απριλίου 2024 είναι μία καλή ημέρα για τον τραπεζικό κλάδο» ανέφερε ο Βασίλης Αντωνιάδης, Managing Director & Senior Partner της Boston Consulting Group αναφερόμενος στα πρόσφατα αποτελέσματα των τραπεζών. Ο Β. Αντωνιάδης εκτίμηση ότι «ο τραπεζικός κλάδος είναι παγκοσμίως δομικά υποτιμημένος στις αγορές» σημείωσε όμως ότι αυτό ενέχει και ευκαιρίες.

Όπως ανέφερε, οι τράπεζες διαθέτουν το 9% των εσόδων τους στην ψηφιακή τραπεζική ωστόσο μόνο το 25% από αυτά τα κεφάλαια πηγαίνουν στην καινοτομία, «δε βοηθάει ο επόπτης σε αυτό» όπως είπε χαρακτηριστικά και συμπλήρωσε ότι οι παίκτες που δεν έχουν ανάλογα προβλήματα, όπως η Revolut για παράδειγμα, επεκτείνονται με την τελευταία να μπαίνει τώρα και στο κομμάτι εξυπηρέτησης των μικρομεσαίων επιχειρήσεων.

«Το μεγαλύτερο ρίσκο είναι να μείνουν πίσω από τις εξελίξεις οι ΜμΕ και εκεί οι τράπεζες μπορούν να παίξουν σημαντικό ρόλο, όχι μόνο ως χρηματοδότες αλλά και ως σύμβουλοι» συμπλήρωσε.

Ακολουθήστε το Money Review στο Google News