Business & Finance Τετάρτη 10/04/2024, 18:13
DELPHI ECONOMIC FORUM

Vassilev: Διασυνδεσιμότητα Ελλάδας – Βουλγαρίας σε φυσικό αέριο και ηλεκτρική ενέργεια

Vassilev: Διασυνδεσιμότητα Ελλάδας – Βουλγαρίας σε φυσικό αέριο και ηλεκτρική ενέργεια

Τη σημασία της στενότερης συνεργασίας μεταξύ Βουλγαρίας και Ελλάδος, υπογράμμισε ο υπουργός Οικονομικών της Βουλγαρίας Assen Vassilev μιλώντας στο 9o Οικονομικό Φόρουμ των Δελφών. Ο κ. Vassilev υπογράμμισε ότι μεταξύ των δύο χωρών υπάρχει διασυνδεσιμότητα στο φυσικό αέριο και την ηλεκτρική ενέργεια, με τη Βουλγαρία να αποτελεί μία από τις σημαντικότερες αγορές για τον ελληνικό τουρισμό.

Τόνισε ότι πολλές επιχειρήσεις ασκούν δραστηριότητα και στις δύο χώρες και στάθηκε στη σημασία της συνεργασίας Βουλγαρίας – Ελλάδος για την κατασκευή ενός οδικού άξονα, που θα τις καταστήσει πύλες εισόδου.

Ο υπουργός υποστήριξε ότι θα βοηθήσει τη Βουλγαρία, η ένταξη στην Ευρωζώνη (από την 1η Ιανουαρίου 2025). «Θα αλλάξει το νόμισμα όχι όμως η ανταγωνιστικότητα της οικονομίας. Θα μας ωφελήσει η υιοθέτηση του ευρώ» είπε, προσθέτοντας ότι η οικονομία της είναι ουσιαστικά συνδεδεμένη με το ευρώ εδώ και 25 χρόνια.

Σύμφωνα με τον κ. Vassilev, την περίοδο 2022-23 υπήρξε η μεγαλύτερη αύξηση μισθών, η χώρα έσπασε όλα τα ρεκόρ στις ξένες επενδύσεις, έφθασε όμως σε ένα σημείο που δεν μπορεί να προχωρήσει περαιτέρω λόγω των ατελών θεσμών, γι’ αυτό και απαιτείται μία πιο αξιοκρατική προσέγγιση. Προσέθεσε ότι υπάρχει ρωσική επιρροή σε κάποιους θεσμούς, όμως η Βουλγαρία έχει απομακρυνθεί από τη Ρωσία την τελευταία τριετία, δεν έχει πλέον καμία εξάρτηση από το ρωσικό αέριο και τα φιλορωσικά ρεύματα είναι γύρω στο 15% έναντι 70% των φιλοευρωπαϊκών, γι’ αυτό θεωρείται δύσκολο να υπάρξει μια αλλαγή υπέρ της Ρωσίας.

moneyreview.gr

Ακολουθήστε το Money Review στο Google News