Business & Finance Δευτέρα 8/04/2024, 15:48
HEPI ΜΑΡΤΙΟΥ

Ρεύμα: Αυξήθηκε ο ανταγωνισμός στους προμηθευτές – Βουτιά 12% στην τιμή λιανικής

Ρεύμα: Αυξήθηκε ο ανταγωνισμός στους προμηθευτές – Βουτιά 12% στην τιμή λιανικής

Τη μεγαλύτερη πτώση πανευρωπαϊκά κατέγραψε τον Μάρτιο η ελληνική αγορά στην τιμή λιανικής ρεύματος, φέρνοντας τη χώρα κάτω από τον ευρωπαϊκό μέσο όρο.

Σύμφωνα με τη μηνιαία έκθεση HEPI, η τιμή του ρεύματος στη χώρα διαμορφώθηκε τον περασμένο μήνα στα 20,22 σεντς ανά κιλοβατώρα, κάνοντας βουτιά 11,99% σε σύγκριση με τον αμέσως προηγούμενο μήνα.

Η πτώση σημειώθηκε μετά από τη σημαντική διολίσθηση των τιμών στην αγορά χονδρικής τον Φεβρουάριο. Επίσης, σύμφωνα πάντοτε με την έκθεση, πρόκειται εν μέρει για αποτέλεσμα των ρυθμίσεων με τα «χρωματιστά» τιμολόγια ρεύματος, τα οποία υιοθετήθηκαν στην αρχή του έτους, διότι φαίνεται πως ενέτειναν τον ανταγωνισμό ανάμεσα στους προμηθευτές ρεύματος, ιδίως σε ό,τι αφορά τα «πράσινα» τιμολόγια.

Έτσι, οι τιμές για τον Μάρτιο στην Ελλάδα επανήλθαν κάτω από τον μέσο όρο, που διαμορφώθηκε στα 24,25 σεντς στην Ε.Ε. και στα 23,29 σεντς στις 33 ευρωπαϊκές χώρες που εξετάστηκαν. Από το σύνολο των εξεταζόμενων αγορών, η ελληνική βρέθηκε στη 14η θέση από το τέλος.

Οικιακές τιμές ρεύματος με φόρους

Ρεύμα: Αυξήθηκε ο ανταγωνισμός στους προμηθευτές – Βουτιά 12% στην τιμή λιανικής-1

Η εικόνα στην ελληνική αγορά αλλάζει σε όρους αγοραστικής δύναμης (PPS). Στο πλαίσιο αυτό, οι τιμές ενέργειας εξετάζονται σε σχέση με το κόστος άλλων προϊόντων και υπηρεσιών. Έτσι, εκφρασμένο σε όρους PPS, το κόστος λιανικής ρεύματος στην Ελλάδα ανέρχεται στα 24,49 σεντς ανά κιλοβατώρα, ξανά κάτω από τον ευρωπαϊκό μέσον όρο (25,93 σεντς στην Ε.Ε. και 25,03 σεντς σε όλες τις χώρες). Η ελληνική αγορά βρίσκεται περίπου στη μέση και συγκεκριμένα στην 16η θέση.

Αξίζει να σημειωθεί ότι σε όρους αγοραστικής δύναμης, οι υψηλότερες τιμές ρεύματος για τον Μάρτιο εμφανίζονται στην Τσεχία (47,69), την Κύπρο (36,09) και τη Γερμανία (35,75), ενώ οι χαμηλότερες στη Νορβηγία (10,04), την Ουγγαρία (13,58) και τη Μάλτα (13,76).

Πέφτει το φυσικό αέριο

Σύμφωνα με την έκθεση HEPI, πτωτική πορεία ακολούθησαν και οι τιμές στην αγορά φυσικού αερίου, με πτώση της τάξης του 6% στα 6,49 σεντς, χαμηλότερα από τον μέσο όρο στην Ε.Ε. (10,26 σεντς) και στο σύνολο των 33 εξεταζόμενων χωρών (10,04 σεντς).

Η διολίσθηση στην ελληνική αγορά -όπως και σε άλλες χώρες- τον Μάρτιο σημειώθηκε, διότι ολοκληρώνεται η περίοδος της υψηλής ζήτησης για θέρμανση.

moneyreview.gr

Διαβάστε επίσης:

Καπέλο 500 εκατ. ευρώ στα τιμολόγια του ρεύματος λόγω των ρευματοκλοπών

Χρηματιστήριο Ενέργειας: Ρεκόρ μηδενικών τιμών στο α΄ τρίμηνο

«Προσγειώνει» η Ελλάδα τους στόχους για την πράσινη μετάβαση

Ακολουθήστε το Money Review στο Google News