Business & Finance Τετάρτη 7/06/2023, 13:39
HEPI

Λογαριασμοί ρεύματος: Διψήφια πτώση τον Μάιο στην Ελλάδα – Η μεγαλύτερη στην Ευρώπη

Λογαριασμοί ρεύματος: Διψήφια πτώση τον Μάιο στην Ελλάδα – Η μεγαλύτερη στην Ευρώπη

Μηνιαία βουτιά 11% έκαναν οι τιμές στα οικιακά τιμολόγια ρεύματος τον Μάιο στην Ελλάδα, με αποτέλεσμα η μέση τιμή της κιλοβατώρας να διαμορφώνεται στα 26,4 ευρώ, ελαφρώς χαμηλότερα από τον μέσο όρο των 26,52 ευρώ στις χώρες της Ε.Ε. και λίγο υψηλότερα από τα 25,1 ευρώ ανάμεσα σε 33 χώρες της Ευρώπης.

Λογαριασμοί ρεύματος: Διψήφια πτώση τον Μάιο στην Ελλάδα – Η μεγαλύτερη στην Ευρώπη-1

Αυτό προκύπτει από τον πανευρωπαϊκό δείκτη HEPI (Household Energy Price Index), ο οποίος ξεχωρίζει την Αθήνα, ως τη μοναδική πρωτεύουσα όπου οι τιμές λιανικές υποχώρησαν σημαντικά τον Μάιο. Αντιθέτως, στις υπόλοιπες χώρες που εξετάσθηκαν οι τιμές παρέμειναν σε γενικές γραμμές αμετάβλητες έναντι του Απριλίου. Παράλληλα, από τον HEPI προκύπτει ότι οι τιμές φυσικού αερίου στη χώρα υποχώρησαν κατά επιπλέον 2% τον Μάιο.

Λογαριασμοί ρεύματος: Διψήφια πτώση τον Μάιο στην Ελλάδα – Η μεγαλύτερη στην Ευρώπη-2

Η ελάφρυνση στα οικιακά τιμολόγια στην Ελλάδα αποδίδεται στη διατήρηση των μέτρων στήριξης για την ενεργειακή κρίση, παρότι όπως αναφέρεται στη σχετική έκθεση οι τιμές στην αγορά χονδρικής συνέχισαν στην πτωτική πορεία. Σύμφωνα με την έκθεση, η ελληνική κυβέρνηση σκοπεύει να παρατείνει μέχρι το τέλος του έτους τα προσωρινά μέτρα στήριξης, τα οποία αρχικά θα ίσχυαν μέχρι τέλος Ιουνίου.

Βέβαια, αξίζει να σημειωθεί ότι η Ε.Ε. κατέληξε χθες ότι οι έκτακτες παρεμβάσεις δεν θα πρέπει να παραταθούν πέραν αυτού του μήνα, αφήνοντας έτσι «στον αέρα» τα σχέδια της Ελλάδας. Υπενθυμίζεται ότι πριν τη λήξη της θητείας του, ο υπουργός Περιβάλλοντος και Ενέργειας, Κώστας Σκρέκας, είχε υπογράψει παράταση του πλαφόν στην αγορά χονδρικής και των επιδοτήσεων μέχρι και τον Σεπτέμβριο.

Τα οικιακά τιμολόγια στην Ευρώπη

Σύμφωνα με τον δείκτη HEPI, οι τιμές στα οικιακά τιμολόγια τον Μάιο παρέμειναν σε αντίστοιχα επίπεδα με τον Απρίλιο, βάζοντας τέλος στο εξάμηνο αποκλιμάκωσης που είχε σημειωθεί προηγουμένως. Από την κορύφωση του περασμένου Οκτωβρίου μέχρι τον Απρίλιο φέτος, παρατηρήθηκε πτώση της τάξης του 22% στις τιμές.

Για τον Μάιο συγκεκριμένα, οι μοναδικές πρωτεύουσες που είδαν σημαντική αύξηση στις τιμές ήταν η Ρίγα και το Βελιγράδι, ενώ ήπιες ανοδικές μεταβολές παρατηρήθηκαν στο Ελσίνκι, τη Μαδρίτη και τη Λευκωσία. Εκτός της Αθήνας, στις υπόλοιπες περιοχές που εξετάστηκαν οι τιμές μεταβλήθηκαν είτε οριακά είτε καθόλου.

Παρότι οι μεταβολές αποδίδονται σε διαφορετικούς λόγους για την κάθε χώρα, σημαντική ήταν η συμβολή της αποκλιμάκωσης στην αγορά χονδρικής, όπως αντίστοιχα και η μείωση τη ζήτησης λόγω του ήπιου καιρού και της αύξησης της παραγωγής από ΑΠΕ. 

moneyreview.gr

Διαβάστε επίσης:

Τιμές ρεύματος: Πώς μηδενίστηκαν για 6 ώρες

Ακριβότερη χώρα στη χονδρική ρεύματος, αλλά φθηνή στη λιανική

Χαμηλό διετίας άγγιξε το φυσικό αέριο – Γιατί θα παραμείνει χαμηλά

Ακολουθήστε το Money Review στο Google News