Business & Finance Σάββατο 6/04/2024, 13:30
OIKONOMIA

Μιχαηλίδου: Αυξημένο στα 415 ευρώ το δώρο του Πάσχα – Παράνομοι όσοι δεν το καταβάλουν

Μιχαηλίδου: Αυξημένο στα 415 ευρώ το δώρο του Πάσχα – Παράνομοι όσοι δεν το καταβάλουν

Tο δώρο Πάσχα είναι 415 ευρώ και υπολογίζεται πάνω σε όλον τον νέο κατώτατο μισθό των 830 ευρώ, δήλωσε η υπουργός Εργασίας και Κοινωνικής Ασφάλισης, Δόμνα Μιχαηλίδου.

Όσοι εργοδότες δεν δώσουν το δώρο Πάσχα στα 415 ευρώ είναι παράνομοι, όπως είπε, και «αυτό μπορούμε να το δούμε αυτόματα πλέον μέσω από της ΕΡΓΑΝΗΣ όπου  βλέπουμε και ελέγχουμε όλες τις μισθοδοσίες».

Αναφορικά με το επίδομα μητρότητας, η υπουργός Εργασίας σε συνέντευξή της στον ΑΝΤ1 υπογράμμισε ότι επεκτάθηκε το επίδομα μητρότητας στις αυτοαπασχολούμενες, τις αγρότισσες και τις μη μισθωτές. Πλέον λαμβάνουν επίδομα μητρότητας ύψους 830 ευρώ για 9 μήνες, όπως και οι μισθωτές.

«Πρόκειται για μία πολύ σημαντική παρέμβαση που ισοδυναμεί με πρόσθετη οικονομική στήριξη 6.000 ευρώ ετησίως. Αυτές οι γυναίκες έπαιρναν για τέσσερις μήνες 250 ευρώ και τώρα θα παίρνουν για εννέα μήνες 830 ευρώ. Οι μητέρες,που δικαιούνται το επίδομα μπορούν ήδη να κάνουν γραπτώς αίτηση στα κέντρα της ΔΥΠΑ και ευελπιστώ ότι την επόμενη εβδομάδα θα είμαστε σε θέση να ενεργοποιήσουμε την απαιτούμενη πλατφόρμα προκειμένουνα υποβάλλουν τις αιτήσεις τους».

Για την αύξηση του κατώτατου μισθού, τον πληθωρισμό και τις κλαδικές συμβάσεις

«Καταλαβαίνουμε ότι η αύξηση των 50 ευρώ δεν επαρκεί για να καλύψει τις ανάγκες μιας οικογένειας, πόσο μάλλον εκείνες των ευάλωτων νοικοκυριών. Δεν μπορούμε να πούμε ότι είμαστε ευχαριστημένοι και ότι δεν υπάρχει κανένα πρόβλημα. Πρέπει όμως να κοιτάξουμε πού βρισκόμαστε.  Και βρισκόμαστε σε μία κατάσταση όπου η αύξηση στο κατά κεφαλήν εισόδημά μας είναι διπλάσια από την αύξηση σεολόκληρη την Ευρώπη. Επιπλέον, από το 2019 μέχρι σήμερα η αύξηση του πληθωρισμού σε σχέση με την αύξηση τόσο του κατώτατου, όσο και του μέσου μισθού, είναι αρκετά χαμηλότερη. Δηλαδή η αύξηση των τιμών δεν έχει «φάει» την αύξηση των μισθών.

Σε ό,τι αφορά την αύξηση του κατώτατου μισθού οι εργοδότες ήθελαν πολύ χαμηλότερη από αυτή που δώσαμε. Οι εργοδότες ήθελαν αύξηση από 3% μέχρι 4%. Εμείς προχωρήσαμε σε αύξηση 6,4% του κατώτατου μισθού λαμβάνοντας υπόψιν πόσο μπορεί να αντέξει και η εργοδοσία, αλλά και η οικονομία. Τηρήσαμε δηλαδή μια ισορροπία έτσι ώστε από τη μία να ενισχύσουμε το νοικοκυριό κι από την άλλη το νοικοκυριό να μείνει στη θέση εργασίας του, και όλα αυτά χωρίς να δημιουργηθούν πληθωριστικές πιέσεις και πληθωριστικές προσδοκίες.

Από την αύξηση επηρεάζονται άμεσα  560.000 συμπολίτες μας οι οποίοι εργάζονται με τον κατώτατο μισθό, όλοι όσοι λαμβάνουν επιδόματα από τη ΔΥΠΑ, όσοι εργάζονται σε προγράμματα ενεργητικής απασχόλησης, όσοι λαμβάνουν τα επιδόματα μητρότητας καθώς και όσοι δικαιούνται τις τριετίες που ξεπάγωσαν στην αρχή του έτους. Το εξίσου σημαντικό είναι ότι σήμερα, σε σχέση με το 2019 το ποσοστό των συμπολιτών μας που εργάζεται με τον κατώτατο μισθό έχει μειωθεί στο 22% από 27% που ήταν το 2019. Με τη νέα αύξηση του κατώτατου μισθού, η χώρα μας ανέβηκε στην 11η θέσηανάμεσα στις 22 χώρες της Ε.Ε. που διαθέτουν κατώτατο μισθό, πάνω από την Πορτογαλία και τη Μάλτα. Σε ό,τι αφορά τις κλαδικές συλλογικές  συμβάσεις ξανασυνεδριάζει το συμβούλιο έτσι ώστε να εντάξουμε δύο ακόμα κατηγορίες. Η μια εξ αυτών είναι των ασφαλιστικών εταιρειών».

Για τις ασφαλιστικές εισφορές 

«Έχουμε ήδη μειώσει τις ασφαλιστικές εισφορές κατά 5 μονάδες κι έχουμε δεσμευτεί ότι θα τις μειώσουμε άλλη 1 μονάδα μέχρι το τέλος της θητείας μας. Δεν πρέπει ωστόσο να ξεχνάμε ότι μια μονάδα ισοδυναμεί για τον προϋπολογισμό με 400 εκατομμύρια ευρώ.  Αυτό που μπορώ να σας πω είναι ότι κοιτάμε να κάνουμε κάτι με το πλαφόν των ασφαλιστικών εισφορών, προκειμένου να επιστρέψουν υψηλόμισθοι Έλληνες από το εξωτερικό και να μπορέσουμε να κρατήσουμε τα ταλέντα στη χώρα. Πρόκειται για μια δύσκολη οικονομικά άσκηση την οποία την εξετάζουμε σε συνεργασία με το Υπουργείο Οικονομικών». 

 

Για τις πληρωμές των συντάξεων του Μαΐου και των επιδομάτων του ΟΠΕΚΑ

«Την Πέμπτη 25 Απριλίου θα πληρωθούν οι κύριες συντάξεις του ΕΦΚΑ και τη Δευτέρα 29 Απριλίου θα πληρωθούν οι συντάξεις του Δημοσίου. Τα επιδόματα του ΟΠΕΚΑ καθώς και το επίδομα μητρότητας που αυξάνει από τα 780 στα 830 ευρώ, θα καταβληθούν την τελευταία εργάσιμη του μήνα».

 

Για τα αναδρομικά δώρων και την επιστροφή των περικοπών στις επικουρικές συντάξεις

«Όταν το Συμβούλιο της Επικρατείας και ο Άρειος Πάγος διαφωνούν,όπως εν προκειμένω, τότε αρμόδιο για να αποφασίσει είναι το Ανώτατο Ειδικό Δικαστήριο. Εμείς αυτό που κάνουμε είναι να περιμένουμε την απόφαση του Ανώτατου Ειδικού Δικαστηρίου και όπως πάντα να τη σεβαστούμε. Τότε θα δούμε πόσους πληρώνουμε και θα το κάνουμε όσο το δυνατόν γρηγορότερα».

 

 

Ακολουθήστε το Money Review στο Google News