Business & Finance Τετάρτη 20/03/2024, 21:45
OIKONOMIA

ΥΦΕΘΑ: Παραλαβή ελικοπτέρων και οι αλλαγές στη στρατιωτική θητεία

ΥΦΕΘΑ: Παραλαβή ελικοπτέρων και οι αλλαγές στη στρατιωτική θητεία

Στο θέμα της σημερινής παραλαβής τριών νέων ελικοπτέρων Romeo MH-60R , την εθελοντική στράτευση των γυναικών, τις αλλαγές στη στρατιωτική θητεία και το φινλανδικό μοντέλο εφεδρείας και στη στράτευση του αρχηγού της αξιωματικής αντιπολίτευσης, αναφέρθηκε ο υφυπουργός Εθνικής ‘Αμυνας Ιωάννης Κεφαλογιάννης σε σημερινή του συνέντευξη, στο ραδιοφωνικό σταθμό Παραπολιτικά 90.1 FM.

Συγκεκριμένα :

– Για την παραλαβή των τριών ελικοπτέρων Romeo MH-60R ο κ.Κεφαλογιάννης γνωστοποίησε ότι “έχει ήδη ολοκληρωθεί στις Ηνωμένες Πολιτείες η εκπαίδευση του συνόλου των χειριστών και του προσωπικού εδάφους για τα ελικόπτερα αυτά.Το πρώτο τρίμηνο του 2025 περιμένουμε και την παραλαβή άλλων τεσσάρων ελικοπτέρων”.

– Για την εθελοντική στράτευση γυναικών επανέλαβε ότι θα αφορά δόκιμες αξιωματικούς που πληρούν ορισμένα τυπικά κριτήρια, ανάλογα με τις υπηρεσιακές ανάγκες, αξιοποιώντας την επιστημοσύνη τους προς όφελος των Ενόπλων Δυνάμεων. “Είμαστε στη διαδικασία ανεύρεσης κινήτρων, έτσι ώστε κάποιος ή κάποια, που θέλει να υπηρετήσει σε μία εθελοντική βάση να μπορεί να έρθει στο στράτευμα. Οι λεπτομέρειες αυτή τη στιγμή εξετάζονται από τα Επιτελεία και τις ανακοινώσεις θα τις κάνει ο κ. Δένδιας το επόμενο χρονικό διάστημα”, πρόσθεσε.

Για το μοντέλο εφεδρείας της Φινλανδίας, ο κ. Κεφαλογιάννης γνωστοποίησε ότι “το επόμενο διάστημα θα μεταβούν κάποιοι επιτελείς στη Φινλανδία για να εξετάσουν σε βάθος το συγκεκριμένο μοντέλο. Θέλουμε όσοι μπαίνουν μέσα στο στράτευμα, γυναίκες και άνδρες, να μπορούν να μετατρέπονται σε πολύ μικρό χρονικό διάστημα από πολίτες σε στρατιώτες, επανέλαβε. Ένα από τα μοντέλα που αυτή τη στιγμή εξετάζουμε είναι το φινλανδικό. Η Φινλανδία είναι μία χώρα με αρκετά όμοια χαρακτηριστικά με την Ελλάδα”.

Όσον αφορά στις αλλαγές στη θητεία επανέλαβε ότι “θέλουμε να δώσουμε μία ευκαιρία, και ειδικά στα παιδιά τα οποία δεν είχαν τη δυνατότητα να σπουδάσουν, τελειώνοντας να πάρουν και μία πιστοποίηση, η οποία στην ουσία θα προσμετρηθεί είτε στον δημόσιο, είτε στον ιδιωτικό τομέα. Μιλάμε για ειδικότητες, γύρω στις 35-36, αρκετά πρακτικές που μπορεί να υπάρχει απορρόφηση, όπως για παράδειγμα ναυαγοσώστης, βοηθός φαρμακοποιού, διασώστης, μάγειρας, αναλυτής εργαστηρίου τροφίμων.

Για τη στρατιωτική θητεία του αρχηγού της αξιωματικής αντιπολίτευσης ανέφερε ότι ο κ. Κασσελάκης, όπως και κάθε Έλληνας πολίτης, υπηρετεί τη θητεία του με βάση την κείμενη νομοθεσία. Αν χρειαστεί διευκόλυνση στην επικοινωνία, ως πρόεδρος του κόμματος της αξιωματικής αντιπολίτευσης προφανώς και θα του δοθεί, αλλά σε κάθε περίπτωση υπηρετεί σε θάλαμο όπως όλοι οι υπόλοιποι Έλληνες οπλίτες και κάνει τις υπηρεσίες του κανονικά. Μέχρι στιγμής δεν έχει ζητηθεί το παραμικρό, θέλω να είμαι ξεκάθαρος σε αυτό.

Για τη σύσταση Κοινού Σώματος Πληροφορικής στις Ένοπλες Δυνάμεις και Τμήματος Πληροφορικής στη Στρατιωτική Σχολή Αξιωματικών Σωμάτων επανέλαβε ότι “οι Ένοπλες Δυνάμεις πρέπει να ανταποκρίνονται στις προκλήσεις της σύγχρονης εποχής και να περιλαμβάνουν γνωστικά αντικείμενα που να είναι συμβατά με τις σύγχρονες εξελίξεις παγκοσμίως, ενώ πλέον ο σύγχρονος αξιωματικός είναι ταυτόχρονα και επιστήμονας. Στο πλαίσιο αυτό, θα ιδρυθεί Τμήμα Πληροφορικής στη Σχολή ΣΣΑΣ στη Θεσσαλονίκη και ύστερα από μία τετραετή φοίτηση, οι απόφοιτοι αυτού του τμήματος θα παίρνουν τις αντίστοιχες θέσεις μέσα στο στράτευμα. Το Κοινό Σώμα Πληροφορικής θα περιλαμβάνει διάφορα τμήματα, μεταξύ των οποίων η κυβερνοασφάλεια και η τεχνητή νοημοσύνη”, κατέληξε.

Ακολουθήστε το Money Review στο Google News