Business & Finance Δευτέρα 4/03/2024, 19:20
ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ

Β. Σπανάκης: Η επένδυση σε Υγεία και Ασφάλεια είναι επένδυση για το μέλλον

Β. Σπανάκης: Η επένδυση σε Υγεία και Ασφάλεια είναι επένδυση για το μέλλον

«Σήμερα, ο πήχης μπαίνει ψηλά για τα ζητήματα Υγείας και Ασφάλειας στην εργασία. Έχουμε μπροστά μας ένα μεγάλο στοίχημα. Να κάνουμε τις χώρες μας πρότυπο, να είναι οι χώρες εκείνες που θα είναι οδηγός στα ζητήματα αυτά» τόνισε ο υφυπουργός Εργασίας και Κοινωνικής Ασφάλισης, Βασίλης Σπανάκης, στην εναρκτήρια ομιλία του στο 1ο Διαβαλκανικό Συνέδριο για την Υγεία και Ασφάλεια στην Εργασία, που διοργανώθηκε σήμερα από το ΕΛΙΝΥΑΕ στη Θεσσαλονίκη.

Ο κ. Σπανάκης υπογράμμισε ότι τα κράτη που εκπροσωπούνται ξεπερνούν τα 46 εκατομμύρια εργαζομένων και έχουμε μία μεγάλη ευθύνη απέναντι σε αυτό το εργατικό δυναμικό. «Η επένδυση στην Υγεία και Ασφάλεια των εργαζομένων δεν πρέπει να είναι μόνο υποχρεωτική, πρέπει να είναι ουσιαστική, πρέπει να είναι αληθινή, πρέπει να είναι σύγχρονη, πρέπει να είναι κοινωνική. ‘Αρα, καταλήγουμε ότι η επένδυση στα ζητήματα Υγείας και Ασφάλειας είναι μία μεγάλη κοινωνική επένδυση για το μέλλον» ανέφερε ο υφυπουργός Εργασίας και Κοινωνικής Ασφάλισης.

Τέλος, όπως αναφέρει το ΑΠΕ, προανήγγειλε ότι θα υλοποιηθούν περαιτέρω ενέργειες, για να γίνει ο ρόλος του γιατρού και του τεχνικού ασφαλείας μέσα στην εργασία πιο ουσιαστικός και σημείωσε ότι η Ανεξάρτητη Αρχή Επιθεώρησης Εργασίας εκσυγχρονίζει τις διαδικασίες σχεδιασμού, προγραμματισμού και υλοποίησης των ελέγχων, στη βάση των καλύτερων ευρωπαϊκών και διεθνών προτύπων και της ανάλυσης κινδύνου (risk analysis).

Σχετικά με τις κυβερνητικές πρωτοβουλίες για την Υγεία και Ασφάλεια, ο κ. Σπανάκης σημείωσε ότι:

  • Κατά την περίοδο του καύσωνα το καλοκαίρι του 2023, με υπουργική απόφαση, ορίστηκε η υποχρεωτική παύση των εργασιών σε βαριές εξωτερικές εργασίες στη βάση αντικειμενικών κριτηρίων θερμικής επιβάρυνσης.
  • Θωρακίστηκε η ασφάλεια των εργαζόμενων μεταφορέων και διανομέων με Κοινή Υπουργική Απόφαση, με την οποία προβλέφθηκαν τα εξής: α) ο κατάλληλος προστατευτικός ενδυματολογικός εξοπλισμός (ρουχισμός και υποδήματα) που θα φέρει ο εργαζόμενος ανάλογα με τις υφιστάμενες κάθε φορά καιρικές συνθήκες και β) οι προδιαγραφές ασφαλείας που απαιτείται να πληροί το μοτοποδήλατο ή η μοτοσικλέτα που θα χρησιμοποιεί κατά την εργασία του.
  • Ενισχύθηκε η προστασία των εργαζομένων στη ναυπηγοεπισκευαστική ζώνη.
  • Επικαιροποιήθηκε για πρώτη φορά, μετά από 35 χρόνια, ο κατάλογος των ειδικοτήτων που μπορούν να ασκήσουν καθήκοντα τεχνικού ασφαλείας, αποδίδοντας σχετικά δικαιώματα και σε νέες ειδικότητες μηχανικών.
  • Ενισχύθηκε ο ρόλος των ιατρών εργασίας. Μάλιστα, ο υφυπουργός Εργασίας σχολίασε ότι αυτό το ζήτημα δεν έχει τελειώσει, γιατί πρέπει να γίνουν περαιτέρω ενέργειες, προκειμένου να είναι ουσιαστικός ο ρόλος και του γιατρού εργασίας και του τεχνικού ασφαλείας μέσα στις επιχειρήσεις και μέσα στην εργασία.

Αναφορικά με το ετήσιο Εθνικό Πρόγραμμα 2023-2024 για την Υγεία και Ασφάλεια, ο κ. Σπανάκης είπε τα εξής:

  • «Συγκροτήσαμε και κάνουμε διάφορες μεταρρυθμίσεις, όπως το να αναβαθμίσουμε τη Διεύθυνση Υγείας και Ασφάλειας στην Εργασία και να έχουμε την κατάλληλη υποδομή, την υπηρεσιακή υποδομή στο υπουργείο Εργασίας, για να αντιμετωπίσουμε και τις σύγχρονες προκλήσεις.
  • Δρομολογούμε τις απαραίτητες οργανωτικές και θεσμικές ενέργειες για τη δημιουργία φορέα ασφάλισης επαγγελματικού κινδύνου.
  • Τροποποιούμε και εκσυγχρονίζουμε τον κώδικα νόμων για την Υγεία και Ασφάλεια των εργαζομένων με την αναμόρφωση του θεσμικού πλαισίου, ώστε να ανταποκρίνεται στις ανάγκες του σήμερα. Περνάμε περισσότερους από 30 κλάδους οικονομικής δραστηριότητας και εκατοντάδες επαγγέλματα σε κατηγορίες (ζώνες) υψηλότερης επικινδυνότητας για την ενίσχυση των μέτρων προστασίας και των υποχρεώσεων του εργοδότη.
  • Ενισχύουμε το προστατευτικό πλαίσιο των εργαζομένων σε μικρά και μεγάλα τεχνικά έργα.
  • Προωθούμε την αναβάθμιση και επικαιροποίηση της διαδικτυακής πλατφόρμας e-HelpDesk. Παράλληλα, συμβάλλουμε ακόμα πιο ενεργά στην προαγωγή και στην καλλιέργεια της νοοτροπίας πρόληψης των επαγγελματικών κινδύνων. Στόχος μας είναι να μην αυξηθεί το κόστος των μικρομεσαίων επιχειρήσεων για τα ζητήματα της Υγείας και Ασφάλειας και η πλατφόρμα αυτή βοηθά προς την κατεύθυνση αυτή.
  • Η Ανεξάρτητη Αρχή της Επιθεώρησης Εργασίας εκσυγχρονίζει τις διαδικασίες σχεδιασμού, προγραμματισμού και υλοποίησης των ελέγχων, στη βάση των καλύτερων ευρωπαϊκών και διεθνών προτύπων και της ανάλυσης κινδύνου (risk analysis).
  • Στο πλαίσιο των δράσεων προαγωγής της υγείας και της ευεξίας των εργαζομένων, προωθούμε δράσεις εργασιακού αθλητισμού και την υιοθέτηση ενός πιο υγιεινού τρόπου ζωής».

moneyreview.gr

Ακολουθήστε το Money Review στο Google News