ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ

Επιχείρηση αξιοποίησης της περιουσίας της από την Εκκλησία

Επιχείρηση αξιοποίησης της περιουσίας της από την Εκκλησία

Κάθε είδους διαθέσιμο χρηματοδοτικό εργαλείο, όπως το Ταμείο Ανάκαμψης και το ΕΣΠΑ 2021-2027, επιδιώκει να χρησιμοποιήσει η Ιερά Αρχιεπισκοπή Αθηνών (ΙΑΑ) για την υλοποίηση σειράς έργων που αφορούν την αξιοποίηση περιουσιακών στοιχείων της και σχετίζονται με τη λειτουργία της.

Η ΙΑΑ, που αποτελεί νομικό πρόσωπο δημοσίου δικαίου, διενεργεί αυτή την περίοδο διαγωνισμό για την επιλογή αναδόχου που θα αναλάβει την ωρίμανση, τη διασφάλιση χρηματοδότησης και την υλοποίηση σειράς έργων. Αυτή η διαδικασία έχει προϋπολογισμό της τάξεως των 7,4 εκατ. ευρώ και θα υλοποιηθεί υπό τη μορφή της συμφωνίας-πλαισίου τετραετούς διάρκειας. Ο τεχνικός σύμβουλος της Ιεράς Αρχιεπισκοπής Αθηνών θα κληθεί να ωριμάσει τα έργα και να επιδιώξει την εξασφάλιση χρηματοδότησης από επιχειρησιακά προγράμματα του ΕΣΠΑ 2021-2027, το Ταμείο Ανάκαμψης, το Πρόγραμμα Δημοσίων Επενδύσεων (ΠΔΕ) και το Εθνικό Πρόγραμμα Ανάπτυξης. Το αντικείμενο που θα αναλάβει να οργανώσει ο τεχνικός σύμβουλος είναι ιδιαίτερα ευρύ, εάν ληφθεί υπόψη ότι στην ΙΑΑ υπάγονται 145 ενοριακοί ναοί κατανεμημένοι σε 21 αρχιεπισκοπικές περιφέρειες, 12 κοιμητηριακοί ναοί, 9 μοναστηριακοί ναοί, 158 παρεκκλήσια και σημαντικός αριθμός δομών και ιδρυμάτων.

Προς αυτή την κατεύθυνση, η Ιερά Αρχιεπισκοπή Αθηνών θα επιδιώξει να διασφαλίσει χρηματοδότηση για τρεις κατηγορίες έργων:

• Τα τεχνικά που αφορούν την ψηφιοποίηση αρχείων, βιβλίων, καταλόγων και άλλων έντυπων τεκμηρίων, του φυσικού αρχείου γάμων και διαζυγίων, του φυσικού αρχείου της εκκλησιαστικής ακίνητης περιουσίας και την προμήθεια εξοπλισμού και την αναβάθμιση ψηφιακών υποδομών και εφαρμογών. Αυτά περιλαμβάνουν ακόμη την τρισδιάστατη μοντελοποίηση μνημείων θρησκευτικού-πολιτιστικού ενδιαφέροντος, αντικειμένων και κειμηλίων, ψηφιακές ξεναγήσεις σε θρησκευτικά μνημεία, και τη λειτουργία συστήματος ηλεκτρονικής διακυβέρνησης της Ιεράς Αρχιεπισκοπής Αθηνών για την εξυπηρέτηση των λειτουργικών αναγκών της αλλά και των πολιτών μέσω της παροχής ψηφιακών υπηρεσιών. Ενδεικτικά, η ΙΑΑ διαθέτει ένα πολύ μεγάλο αρχείο γάμων και διαζυγίων, που χρονολογείται από το 1920 και περιλαμβάνει 570.000 εγγραφές γάμων της περιόδου 1951-1991 και 20.000 εγγραφές διαζυγίων από το 1920 έως το 1955. Επίσης, η Ιερά Αρχιεπισκοπή Αθηνών διαθέτει βάση δεδομένων με 605.000 σαρωμένα έγγραφα που αντιστοιχούν σε περίπου 1.452.000 σελίδες.

• Τα projects που δρομολογεί η Εκκλησία περιλαμβάνουν την αποκατάσταση, συντήρηση ιερών μονών, ναών, μετοχίων, παλαιών κτιρίων, όπως και την κατασκευή κτιρίων διαφόρων χρήσεων, όπως ξενώνες, αίθουσες πολλαπλών χρήσεων, αθλητικές εγκαταστάσεις, εκκλησιαστικά μουσεία.

• Ορισμένα από τα έργα σχετίζονται και με τον τεχνολογικό εκσυγχρονισμό σειράς κοινωνικών λειτουργιών της ΙΑΑ, όπως το κοινωνικό παντοπωλείο και φαρμακείο ή η λειτουργία χώρων φιλοξενίας ηλικιωμένων.

Ανεξαρτήτως των χρηματοδοτικών δυνατοτήτων που επιδιώκει να εκμεταλλευθεί, σε παράλληλο χρόνο, η Ιερά Αρχιεπισκοπή Αθηνών επιδιώκει να ενισχύσει τα έσοδά της. Γι’ αυτόν τον σκοπό τους τελευταίους μήνες έχει προκηρύξει σειρά πλειοδοτικών διαγωνισμών για την πώληση ή εκμίσθωση ακινήτων της στο Παγκράτι, στην Κυψέλη και τη Βουλιαγμένη.

Ενα από τα πιο προβεβλημένα, προς αξιοποίηση, ακίνητα της ΙΑΑ περιλαμβάνει το Εκκλησιαστικό Ορφανοτροφείο στον Λαιμό Βουλιαγμένης, για τη μακροχρόνια παραχώρηση του οποίου ο εκκλησιαστικός φορέας έχει πραγματοποιήσει διαγωνισμό με τιμή εκκίνησης της τάξεως του 1,6 εκατ. ευρώ. Σε αυτόν φέρεται να έχει πλειοδοτήσει επιχειρηματικό σχήμα.

 

Ακολουθήστε το Money Review στο Google News