ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ

ING: Η Ελλάδα θα υπεραποδώσει και το 2024 – Μοχλός το Ταμείο Ανάκαμψης και η επενδυτική βαθμίδα

ING: Η Ελλάδα θα υπεραποδώσει και το 2024 – Μοχλός το Ταμείο Ανάκαμψης και η επενδυτική βαθμίδα

Σε ένα περιβάλλον επιβραδυνόμενης ανάπτυξης, η ελληνική οικονομία θα υπεραποδώσει και πάλι το 2024, με τη βοήθεια των επενδύσεων του Ταμείου Ανάκαμψης και της ανάκτησης της επενδυτικής βαθμίδας, εκτιμά η ING. Σύμφωνα με τον επενδυτικό οίκο, η ελληνική οικονομία έκλεισε το 2023 με ανάπτυξη 2% και θα εμφανίσει ρυθμούς 1,3% το 2024 και 2% το 2025. Η ανάκτηση της επενδυτικής βαθμίδας ενδέχεται να σπρώξει την ανάπτυξη του 2024 υψηλότερα από τα προβλεπόμενα επίπεδα, σημειώνουν οι αναλυτές.

Μάλιστα, η ING δηλώνει έκπληκτη με τα αδύναμα στοιχεία που ανακοινώθηκαν για την ανάπτυξη του τρίτου τριμήνου (στασιμότητα σε τριμηνιαία βάση, αλλά αύξηση του ΑΕΠ κατά 2,1% σε ετήσια βάση).  Ο λόγος ήταν εν μέρει οι χαμηλότερες κρατικές δαπάνες και οι αδύναμες εξαγωγές, σε συνδυασμό με την επιβράδυνση της κατανάλωσης, καθώς η συσσωρευμένη ζήτηση έχει υποχωρήσει, σημειώνεται. Πάντως, οι αναλυτές τονίζουν ότι τα στοιχεία της κατανάλωσης τους φάνηκαν περίεργα, με δεδομένο το ισχυρό τουριστικό ρεύμα του καλοκαιριού.

ING: Η Ελλάδα θα υπεραποδώσει και το 2024 – Μοχλός το Ταμείο Ανάκαμψης και η επενδυτική βαθμίδα-1

Σε ό,τι αφορά τις επιπτώσεις από τις πλημμύρες, αυτές εκτιμάται ότι περιορίζονται σε μεγάλο βαθμό στο τρίτο τρίμηνο, χωρίς να αποκλείεται κάποια επιρροή στα στοιχεία του τέταρτο τριμήνου. Σε κάθε περίπτωση, τα κρατικά μέτρα στήριξης αντισταθμίζουν εν μέρει τις επιπτώσεις. Την ίδια στιγμή, όμως, το πλήγμα των ακραίων καιρικών φαινομένων σε μία σημαντική περιοχή για την παραγωγή τροφίμων της Ελλάδας εκτιμάται ότι έχει ήδη σπρώξει προς τα πάνω τον πληθωρισμό στα τρόφιμα, ο οποίος τον Νοέμβριο εξακολουθούσε να εμφανίζει ισχυρό ρυθμό αύξησης 9%.

Κατόπιν τούτων, η ING εκτιμά ότι η εικόνα της ανάπτυξης θα μπορούσε να βελτιωθεί ελαφρά κατά το τέταρτο τρίμηνο, χωρίς όμως να είναι βέβαιη. Οι επιχειρηματικές έρευνες δίνουν μεικτά σημάδια, με τη μεταποίηση πιο απαισιόδοξη και τις υπηρεσίες πιο αισιόδοξες. Η καταναλωτική εμπιστοσύνη είναι ευμετάβλητη, αλλά στηρίζεται από την ανθεκτική αγορά εργασίας, καθώς η ανεργία έπεσε τον Νοέμβριο στο 9,4%, τα χαμηλότερα επίπεδα από τις αρχές του 2009 (πριν από την κρίση χρέους).

Οι προοπτικές του 2024

Η ελληνική οικονομία θα συνεχίσει να υπεραποδίδει έναντι της Ευρωζώνης το 2024, εκτιμά η ING. Παρότι η Ελλάδα είναι εκτεθειμένη στους ίδιους γεωπολιτικούς κινδύνους με την υπόλοιπη Ευρώπη, εντούτοις οι επενδύσεις είναι ο παράγοντας-κλειδί. Πέραν των κεφαλαίων του Ταμείου Ανάκαμψης, οι επενδύσεις θα ενισχυθούν κατά το δεύτερο εξάμηνο του έτους και από τη μείωση των επιτοκίων της ΕΚΤ.

Οι εξελίξεις στο μέτωπο της κατανάλωσης θα εξαρτηθούν από την αγορά εργασίας, με την ING να εκτιμά ότι η αύξηση της απασχόλησης θα μπορούσε να επιβραδυνθεί. Πάντως, οι αναλυτές δεν περιμένουν κάποια σημαντική αύξηση της ανεργίας, εξαιτίας του συνδυασμού των δημογραφικών παραγόντων και των ελλείψεων προσωπικού σε τομείς όπως οι κατασκευές.

Η επενδυτική βαθμίδα δίνει ώθηση στην ανάπτυξη

Η ING χαρακτηρίζει θετικό το δημοσιονομικό περιβάλλον, εκτιμώντας ότι το 2023 θα μπορούσε να κλείσει με έλλειμμα γύρω στο 2,2% του ΑΕΠ και πρωτογενές πλεόνασμα 1%.

Για το 2024, ο οίκος περιμένει δημοσιονομικό έλλειμμα στο 1,6% του ΑΕΠ και χρέος στο 154,2%, με τα αντίστοιχα μεγέθη του 2025 να προβλέπονται στο 1,3% και 149,5%.

Έπειτα από την αναβάθμιση της πιστοληπτικής της ικανότητας από τη Fitch τον Δεκέμβριο, η Ελλάδα έχει τώρα αξιολόγηση επενδυτικής βαθμίδας από δύο εκ των τριών μεγάλων οίκων, κάτι το οποίο οι αγορές έχουν προσέξει, με αποτέλεσμα το spread του ελληνικού 10ετούς έναντι του αντίστοιχου γερμανικού να πέσει στην περιοχή των 110 μονάδων βάσης.

Πέραν της θετικής επίδρασης στο κόστος εξυπηρέτησης του χρέους, η ανάκτηση της επενδυτικής βαθμίδας βοηθά την Ελλάδα να γίνει ένας ελκυστικότερες προορισμός για τις άμεσες ξένες επενδύσεις, σημειώνουν οι αναλυτές. Επομένως, αυτό θα μπορούσε να σπρώξει την ανάπτυξη πάνω από το 1,3% που περιμένει η ING για το 2024.

Διαβάστε επίσης: 

DZ Bank: Οι αναβαθμίσεις της Ελλάδας θα συνεχιστούν το 2024 – Οι κρίσιμες ημερομηνίες

DBRS: Χλωμές προοπτικές για τις οικονομίες το 2024 – Ανάπτυξη 1,3% στην Ελλάδα

Scope: Βλέπει ανάπτυξη 2,2% το 2024 στην Ελλάδα – Το χρέος θα πέσει στο 141% σε 5 χρόνια

Ακολουθήστε το Money Review στο Google News