Business & Finance Τετάρτη 17/01/2024, 12:40
ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ

ΙΟΒΕ: Ηπια υποχώρηση του οικονομικού κλίματος τον Δεκέμβριο

ΙΟΒΕ: Ηπια υποχώρηση του οικονομικού κλίματος τον Δεκέμβριο

Ήπια υποχώρηση οικονομικού κλίματος καταγράφηκε τον Δεκέμβριο,  στο τελευταίο «Δελτίο Εξελίξεων στη Βιομηχανία» του ΙΟΒΕ, λόγω επιδείνωσης των προσδοκιών σε Βιομηχανία, ενώ μικρή βελτίωση κατέγραψε η καταναλωτική εμπιστοσύνη.

Συγκεκριμένα, ο δείκτης οικονομικού κλίματος διαμορφώθηκε τον Δεκέμβριο στις 106,0 μονάδες, έναντι 106,4 μονάδων τον προηγούμενο μήνα και 103,8 μονάδων ένα έτος πριν. Αυτό είναι αποτέλεσμα της υποχώρησης των προσδοκιών σε Βιομηχανία, καθώς Λιανικό εμπόριο, Κατασκευές και Υπηρεσίες ενισχύονται.

Επίσης, ο δείκτης καταναλωτικής εμπιστοσύνης ενισχύθηκε ήπια τον Δεκέμβριο και διαμορφώθηκε στις -40,3 μονάδες (από -45,6 μον. τον προηγούμενο μήνα),
σε υψηλότερα επίπεδα σε σχέση με ένα έτος πριν (-47,9 μονάδες). 

Ο Δείκτης Επιχειρηματικών Προσδοκιών στη Βιομηχανία εξασθένισε τον Δεκέμβριο στις 94,1 μονάδες (από 95,3 μον. τον Νοέμβριο), σε χαμηλότερα επίπεδα από το αντίστοιχο περυσινό (100,4 μον.). Παράλληλα, ήπια ενίσχυση κατέγραψε η απασχόλησης στη Βιομηχανία το γ’ τρίμ. του 2023, κατά 0,5% (y-o-y), έναντι εντονότερης ανόδου στο σύνολο της οικονομίας (+1%, y-o-y). Οι εξαγωγές της Βιομηχανίας μειώθηκαν κατά 5,3% τον Οκτώβριο (y-o-y), ενώ εξασθένισε και το εμπορικό έλλειμμα στα €3,7 δισεκ., από €4,8 δισεκ. ένα έτος πριν. 

Τέλος, το μέσο κόστος νέου δανεισμού για τις ελληνικές επιχειρήσεις σημείωσε οριακή άνοδο τον Νοέμβριο, στο 6,2%, με την απόκλιση από το μέσο κόστος δανεισμού επιχειρήσεων της Ευρωζώνης να διευρύνεται σε 93 μονάδες βάσης (από 79 μ.β. τον Οκτώβριο).

 

 

 

 

Ακολουθήστε το Money Review στο Google News
TAGS