ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ

Η 25η Ιανουαρίου το νέο ορόσημο για τις αναστολές

Η 25η Ιανουαρίου το νέο ορόσημο για τις αναστολές

To λιανεμπόριο άνοιξε τελικά χωρίς click away και χωρίς click in shop αλλά με ένα μοντέλο που απαιτεί συμπεριφορά ενηλίκων. Και τι σημαίνει αυτό; Με μία λέξη υπευθυνότητα. Από τη μία πλευρά οι καταναλωτές θα πρέπει να τηρήσουμε ευλαβικά τα μέτρα και τους κανόνες της νέας επανεκκίνησης του λιανεμπορίου.

Από την άλλη οι επιχειρηματίες θα πρέπει να τηρήσουν κατά γράμμα τους νέους κανονισμούς εάν δεν θέλουν να ξαναδούν τα ρολά των επιχειρήσεων τους να ξανακατεβαίνουν  γεγονός που θα οδηγούσε πολλούς στον δρόμο της καταστροφής. Εάν λοιπόν όλοι μας δείξουμε μια ενήλικη συμπεριφορά, το λιανεμπόριο θα μπορέσει να παραμείνει ανοιχτό και εν τέλει σιγά σιγά θα ανοίξει και η πόρτα της επανεκκίνησης και σε άλλους κλάδους. Εφόσον το επόμενο διάστημα δεν υπάρξει έκρηξη κρουσμάτων τότε οι κλάδοι της οικονομικής δραστηριότητας θα μπορέσουν να απελευθερωθούν ο ένας μετά τον άλλον και να γυρίσουν σιγά σιγά στην κανονικότητα και από την άλλη οι εργαζόμενοι να μπορέσουν να επιστρέψουν στην εργασία τους.

Όπως φαίνεται η κυβέρνηση πηγαίνει βήμα βήμα. Σύμφωνα με νέα ανακοίνωση του Υπουργείου Εργασίας η περίοδος των αναστολών για κλειστές και πληττόμενες επιχειρήσεις  χωρίζεται προς το παρόν  σε δύο χρονικά διαστήματα. Από 1-18 Ιανουαρίου και από 18-25 Ιανουαρίου. Οι επιχειρήσεις θα  πρέπει να υποβάλλουν ξεχωριστή δήλωση για τις αναστολές για το διάστημα που ήταν κλειστές με εντολή δημόσιας αρχής  και για το διάστημα που είναι ανοιχτές αλλά πληττόμενες βάσει ΚΑΔ.

Σήμερα Τρίτη ,19 Ιανουαρίου, ξεκινά η διαδικασία των δηλώσεων προκειμένου οι εργαζόμενοι να πάρουν τα 534 ευρώ για τον Ιανουάριο. Οι πληρωμές όπως έγραψε το Money Review αναμένονται στο πρώτο 10ήμερο του Φεβρουαρίου. Ως ορόσημο στην νέα εγκύκλιο του Υπουργείου Εργασίας  έχει τεθεί η 25η Ιανουαρίου καθώς η  επόμενη προγραμματισμένη συνεδρίαση των λοιμοξιολόγων θα γίνει την Παρασκευή 22 Ιανουαρίου κι αν όλα πάνε καλά θα είναι δυνατόν να εξεταστεί το άνοιγμα και άλλων καταστημάτων από την Δευτέρα 25 Ιανουαρίου.

Όπως για παράδειγμα τα καταστήματα ΠΡΟΠΟ και τα τατουάζ ακόμα ίσως και τα χιονοδρομικά. Έτσι εάν ανοίξουν θα περάσουν στη λίστα των πληττόμενων επιχειρήσεων. Το γεγονός αυτό θα έχει και  ως αποτέλεσμα λιγότερους εργαζόμενους σε αναστολή εφόσον ανοίξουν περισσότερες οικονομικές δραστηριότητες. Επιπλέον θα επανεξεταστούν και οι κόκκινες περιοχές ώστε εάν τα επιδημιολογικά στοιχεία των περιοχών είναι τα επιθυμητά θα μπορέσει το λιανεμπόριο και σε αυτές τις περιοχές να λειτουργήσει κανονικά και όχι με click away.Βέβαια υπάρχει και το ενδεχόμενο τα κρούσματα να αυξηθούν που θα οδηγήσει εννοείτε σε αντίθετα αποτελέσματα και σε αύξηση των εργαζομένων που θα είναι σε αναστολή.

Πάντως εάν και τον Φεβρουάριο το λιανεμπόριο,τα κομμωτήρια και άλλοι κλάδοι που σήκωσαν ρολά συνεχίσουν να λειτουργούν κανονικά ,όπως αναφέρουν κύκλοι του Υπουργείου Οικονομικών, θα μπορέσουν να βγουν και από την λίστα των πληττόμενων επιχειρήσεων. Αυτό σημαίνει αυτόματα πως στις επιχειρήσεις αυτές θα σταματήσουν και οι αναστολές. Η αλλαγή αυτή μπορεί να μην γίνει από τη μια στιγμή στην άλλη αλλά αντίθετα να υπάρξει και ένα μεταβατικό στάδιο. Όπως και στο πρώτο lockdown για όσες επιχειρήσεις άνοιγαν υπήρχε ένα χρονικό διάστημα κατά το οποίο μπορούσαν να θέσουν σε αναστολή  μόνο το 60% των εργαζομένων τους ενώ στο επόμενο στάδιο οι επιχειρήσεις αυτές δεν είχαν τη δυνατότητα των αναστολών.

Όσες επιχειρήσεις λοιπόν επανέρχονται σιγά σιγά στην κανονικότητα θα αρχίζει σε αυτές και η αποκλιμάκωση των αναστολών με την προϋπόθεση βέβαια να μην αλλάξει η εικόνα που βέβαια δεν θα είναι και τόσο εύκολο.Έτσι εάν η κυβέρνηση κερδίσει το στοίχημα του λιανεμπορίου, περίπου εξακόσιες χιλιάδες εργαζόμενοι θα μπορέσουν να γυρίσουν στην εργασία τους και στην κανονικότητα. Το επόμενο μεγάλο στοίχημα θα είναι το άνοιγμα της εστίασης. Βέβαια η περίπτωση της εστίασης είναι πολύ πιο περίπλοκη και δύσκολη. Εάν μπορέσει να συμβεί και αυτό στη σειρά μπαίνουν και οι εργαζόμενοι στην εστίαση. Περίπου 360.000 εργαζόμενοι κάθονται σε αναμμένα κάρβουνα καθώς η επιστροφή τους μάλλον θα είναι αργή και δύσκολη.

 

Ακολουθήστε το Money Review στο Google News