Business & Finance Τετάρτη 8/11/2023, 07:46
ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ

Χρηματοδότηση έξυπνων μετρητών και νέων ταυτοτήτων από την ETEΠ

Χρηματοδότηση έξυπνων μετρητών και νέων ταυτοτήτων από την ETEΠ

Συµβάσεις για τη χρηµατοδότηση µε 150 εκατ. ευρώ του έργου του ∆Ε∆∆ΗΕ για την εγκατάσταση έξυπνων µετρητών σε όλη την Ελλάδα, καθώς και της επένδυσης της «Veridos Ματσούκης» για την εκτύπωση ασφαλών εγγράφων ταυτότητας υπέγραψε η Ευρωπαϊκή Τράπεζα Επενδύσεων, στο πλαίσιο της επίσκεψης στην Αθήνα του προέδρου της, Βέρνερ Χόγιερ.

Συγκεκριµένα, ο κ. Χόγιερ, που συναντήθηκε µε τον πρωθυπουργό Κυριάκο Μητσοτάκη, και ο πρόεδρος και διευθύνων σύµβουλος του ∆Ε∆∆ΗΕ Αναστάσιος Μάνος υπέγραψαν 15ετές δάνειο, το οποίο θα βοηθήσει στον εκσυγχρονισµό και στην ενίσχυση του ελληνικού δικτύου διανοµής ηλεκτρικής ενέργειας. Ο ∆Ε∆∆ΗΕ θα εγκαταστήσει 3,12 εκατ. έξυπνους µετρητές και όλες τις απαραίτητες υποστηρικτικές υποδοµές για τη λειτουργία τους στο πλαίσιο ενός έργου εθνικής εµβέλειας, το οποίο αναµένεται να συγχρηµατοδοτηθεί µε δάνειο ύψους 273 εκατ. ευρώ από τον Μηχανισµό Ανάκαµψης και Ανθεκτικότητας, προκειµένου να καλυφθεί το εκτιµώµενο συνολικό επενδυτικό κόστος ύψους 546 εκατ. ευρώ.

«Η αύξηση των ενεργειακών επενδύσεων είναι καίριας σηµασίας για τη βελτίωση της αξιοπιστίας του δικτύου, την αξιοποίηση του δυναµικού της ηλιακής και αιολικής ενέργειας στην Ελλάδα και τη συµβολή στην ενεργειακή µετάβαση της Ευρώπης», δήλωσε ο κ. Χόγιερ. «Το πράσινο και βιώσιµο µέλλον της Ευρώπης περνάει µέσα από έργα σαν αυτό. Τα σπίτια µας, οι χώροι εργασίας µας και άλλα κτίρια συγκαταλέγονται µεταξύ των κύριων πηγών εκποµπών διοξειδίου του άνθρακα (CO2), εν µέρει λόγω της µη αποδοτικής χρήσης της ηλεκτρικής ενέργειας. Οι έξυπνοι µετρητές, όπως αυτοί που εγκαθιστά ο ∆Ε∆∆ΗΕ, θα διαδραµατίσουν σηµαντικό ρόλο στην αύξηση της ενεργειακής απόδοσης και την πρόληψη της σπατάλης».

Επίσης, ο κ. Χόγιερ και ο ∆ηµήτρης Ματσούκης, διευθύνων σύµβουλος της «Veridos Ματσούκης», παρουσία του υπουργού Ψηφιακής ∆ιακυβέρνησης ∆ηµήτρη Παπαστεργίου, υπέγραψαν χθες δεκαετή δανειακή σύµβαση 10,5 εκατ. ευρώ για τη στήριξη επενδυτικού σχεδίου της εταιρείας, 23 εκατ. ευρώ, µε σκοπό την αύξηση του δυναµικού παραγωγής διαβατηρίων, δελτίων ταυτότητας και άλλων επίσηµων κυβερνητικών εγγράφων. Τα εν λόγω έγγραφα θα εκτυπώνονται µε τα πλέον πρόσφατα και πιο εξελιγµένα χαρακτηριστικά ασφαλείας, τα οποία διαδραµατίζουν καίριο ρόλο στη µείωση των περιστατικών υποκλοπής ταυτότητας. Πέραν του δανείου ύψους 10,5 εκατ. ευρώ της ΕΤΕΠ, η «Veridos Ματσούκης» έχει ξεκινήσει επίσης διαδικασία υποβολής αίτησης για δάνειο ύψους 7,5 εκατ. ευρώ από το Ταµείο Ανάκαµψης.

 

Ακολουθήστε το Money Review στο Google News
TAGS