ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ

Η Βουλή θα μισθώσει το Μέγαρο Μποδοσάκη – Θα στεγάσει υπηρεσίες

Η Βουλή θα μισθώσει το Μέγαρο Μποδοσάκη – Θα στεγάσει υπηρεσίες

Με ετήσιο μίσθωμα της τάξεως των 2,8 εκατ. ευρώ, η Βουλή των Ελλήνων επιλέχθηκε από το διοικητικό συμβούλιο του ιδρύματος Μποδοσάκη ως ο νέος μισθωτής του Μεγάρου Μποδοσάκη.

Το εμβληματικό κτίριο, το οποίο βρίσκεται επί της λεωφόρου Βασιλίσσης Αμαλίας στον αριθμό 20, στη συμβολή με την οδό Σουρή, και οικοδομήθηκε μεταξύ των ετών 1949 και 1958 βάσει σχεδίων του αρχιτέκτονα Ανδρέα Πλουμιστού, σήμερα στεγάζει τα κεντρικά της Eurobank, η οποία έως τα τέλη του έτους θα έχει ολοκληρώσει τη μετεγκατάστασή της σε νέα γραφεία. Η συνολική επιφάνεια του κτιρίου είναι 12.820 τετραγωνικά μέτρα και, σύμφωνα με πηγές του ιδρύματος, εύλογης αξίας της τάξεως των 72,5 εκατ. ευρώ.

Το ετήσιο τίμημα που κατέβαλλε η Eurobank κινείτο στα επίπεδα άνω των 4 εκατ. και έτσι η τράπεζα, με την έλευση της λήξης της σύμβασης ενοικίασης στα τέλη του 2023, φέρεται να ζήτησε μείωση του μισθώματος. Κάτι που δεν έγινε δεκτό από το ίδρυμα, το οποίο αμέσως ξεκίνησε διαδικασία για την εύρεση νέου μισθωτή, με στόχο μάλιστα αυτός να αρχίσει να καταβάλλει μισθώματα από τον Ιανουάριο του 2024 και το ετήσιο αντάλλαγμα να μην είναι μικρότερο από αυτό που κατέβαλλε η τράπεζα.

Ωστόσο, παρά το αρχικό προφορικό ενδιαφέρον μεγάλων ξενοδοχειακών ομίλων και κάποιων εταιρειών ανάπτυξης ακινήτων, κατά την εκπνοή της προθεσμίας υποβολής των δεσμευτικών οικονομικών προσφορών δεν εμφανίστηκαν. Αντιθέτως η Βουλή των Ελλήνων, που είχε ήδη εκδηλώσει ενδιαφέρον στο ίδρυμα από την έναρξη των σχετικών διαδικασιών, κατόπιν αξιολόγησης των ωφελειών που θα έχει από τη μετεγκατάσταση στο Μέγαρο Μποδοσάκη γραφείων και υπηρεσιών της που βρίσκονται επί του παρόντος διασκορπισμένα σε άλλα κτίρια πέριξ του Συντάγματος, υπέβαλε πρόταση στα επίπεδα των 2,7-2,8 εκατ. ετησίως. Σύμφωνα με πληροφορίες της «Κ», η Βουλή ενημερώθηκε πριν από λίγα εικοσιτετράωρα από το διοικητικό συμβούλιο του Ιδρύματος Μποδοσάκη πως η πρότασή της έγινε κατ’ αρχάς αποδεκτή. Βεβαίως θα ακολουθήσουν αυτές τις ημέρες περαιτέρω διευκρινιστικές διαβουλεύσεις, ενώ θα ζητηθεί και βελτιωμένο τίμημα. Κάτι το οποίο όμως παραμένει επί του παρόντος αδιευκρίνιστο κατά πόσο μπορεί να ευοδωθεί με δεδομένες τις αποφάσεις του προεδρείου του Κοινοβουλίου.

Σε κάθε περίπτωση, για όσους παρακολουθούν τη διαδικασία από κοντά, η συμφωνία θεωρείται ντε φάκτο κλεισμένη. Θα πρέπει να σημειωθεί πάντως πως σύμφωνα με άλλες πηγές της «Κ» στο ίδρυμα Μποδοσάκη κατατέθηκε τουλάχιστον μία ακόμη πρόταση από επενδυτικό σχήμα στο οποίο συμμετέχουν μεγάλα ελληνικά επιχειρηματικά ονόματα, με υψηλότερο ετήσιο μίσθωμα. Προβλέπει επίσης επένδυση 80 εκατ. ευρώ για τη μετατροπή του ακινήτου από κτίριο γραφείων σε ξενοδοχείο.

Την πρωτοβουλία των κινήσεων και την όλη διαδικασία «έτρεξαν» βήμα βήμα ο πρόεδρος της Βουλής Κωνσταντίνος Τασούλας και ο γενικός γραμματέας Γιώργος Μυλωνάκης, οι οποίοι και πιστώνονται τον δρομολογηθέντα με την εξέλιξη αυτή εξορθολογισμό των δαπανών και της στέγασης των βουλευτών και των υπηρεσιών του Κοινοβουλίου, αναφέρουν πηγές της «Κ».

Σύμφωνα με τις ίδιες πηγές, σήμερα η Βουλή στεγάζει σε διάσπαρτα περί την πλατεία Συντάγματος κτίρια, που στην πλειονότητά τους νοικιάζει, βουλευτές και υπηρεσίες της, και συγκεκριμένα σε κτίρια στην οδό Αρβανίτη, στην οδό Σέκερη, στην οδό Μητροπόλεως, στην οδό Βουλής αλλά και στη λεωφόρο Βασιλίσσης Αμαλίας. Τα κτίρια στην οδό Αρβανίτη και στην οδό Σέκερη θα τα απελευθερώσει. Το προεδρείο του ελληνικού Κοινοβουλίου αξιολόγησε την εξοικονόμηση πόρων που θα έχει από την απελευθέρωση των δύο προαναφερθέντων κτιρίων και διαμόρφωσε έτσι την οικονομική του πρόταση.

«Το αξιόχρεο της Βουλής των Ελλήνων δεν μπορεί να τύχει της παραμικρής αμφισβήτησης, κάτι που εξασφαλίζει μακροπρόθεσμα τον εκμισθωτή και προσμετράται αναλόγως», αναφέρουν οι σχετικές πληροφορίες προκειμένου να εξηγήσουν πώς η συγκεκριμένη πρόταση, με δεδομένες και τις παραπάνω αξιώσεις του ιδρύματος, έγινε τελικά, έστω και κατ’ αρχάς, δεκτή.

Η Βουλή αποκτά έτσι έναν εμβληματικό αλλά και γειτονικό χώρο (καθώς, πέραν του γεγονότος ότι βρίσκεται σε απόσταση αναπνοής από το κεντρικό κτίριο της Βουλής, έχει στην ιδιοκτησία της και το αμέσως επόμενο του Μεγάρου Μποδοσάκη κτίριο επί της λεωφόρου Βασιλίσσης Αμαλίας, στην κατεύθυνση προς τους Στύλους του Ολυμπίου Διός), αναβαθμίζοντας τις υποδομές της αλλά και το περιβάλλον εργασίας για τους ανθρώπους που θα απασχολούνται σε αυτό.

 

Ακολουθήστε το Money Review στο Google News