Business & Finance Δευτέρα 9/10/2023, 17:11
ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ

Μητσοτάκης: Τετραπλασιάσαμε τις εξαγωγές φυσικού αερίου προς τον Βορρά

Μητσοτάκης: Τετραπλασιάσαμε τις εξαγωγές φυσικού αερίου προς τον Βορρά

Για ηγετικό ρόλο της Ελλάδας ως κέντρου μεταφοράς ενέργειας έκανε λόγο ο πρωθυπουργός, Κυριάκος Μητσοτάκης στις δηλώσεις του μετά τις εργασίες της Τριμερούς Συνόδου Κορυφής Ελλάδας – Βουλγαρίας – Ρουμανίας στη Βάρνα.

«Η Ελλάδα παίζει και φιλοδοξεί να παίξει έναν κεντρικό ρόλο στην ενεργειακή διασυνδεσιμότητα μεταξύ των χωρών μας. Από πέρσι έχουμε τετραπλασιάσει τις εξαγωγές φυσικού αερίου προς τους βόρειους γείτονές μας. Ο αγωγός ‘IGB’ συμπλήρωσε το πρώτο έτος λειτουργίας του και μάλιστα μεταφέρουμε καύσιμο μέχρι και τη Μολδαβία, θωρακίζοντας με αυτό τον τρόπο την ενεργειακή ασφάλεια όλης της νοτιοανατολικής Ευρώπης. Και σύντομα, μάλιστα, όπως ξέρετε, θα εγκαινιαστεί και η πλωτή μονάδα αποθήκευσης και επαναεριοποίησης της Αλεξανδρούπολης, το γνωστό FSRU», δήλωσε ο Κυριάκος Μητσοτάκης. 

Παράλληλα ο κ. Μητσοτάκης τόνισε ότι η Ελλάδα θα εξακολουθήσει να επενδύει στις Ανανεώσιμες Πηγές Ενέργειας και όπως είπε, στόχος της κυβέρνησης είναι «να μετατρέψουμε την πατρίδα μας, αλλά και ολόκληρη την ευρύτερη περιοχή, σε ένα κέντρο διεθνών διασυνδέσεων και διακίνησης πράσινης ενέργειας. Με πρώτους σταθμούς, προφανώς, τη Βουλγαρία και τη Ρουμανία, κάτι το οποίο βέβαια απαιτεί, όπως συζητήσαμε, και την ενίσχυση των ηλεκτρικών διασυνδέσεων, που και αυτές έχουν μια ξεχωριστή θέση στον νέο περιφερειακό ενεργειακό όραμα το οποίο αναπτύσσουμε».

Ανέφερε ότι η πορεία των δυτικών Βαλκανίων προς την Ε.Ε. θα αποτελέσει παράγοντα σταθερότητας, ενώ σε ερώτηση για την ένταξη της Βουλγαρίας και της Ρουμανίας στη ζώνη Σένγκεν, ο πρωθυπουργός σημείωσε ότι η χώρα μας στηρίζει την ένταξη των δυο χωρών στη Σένγκεν γιατί όπως είπε «θα κάνει την Ευρώπη ασφαλέστερη».

«Η Ελλάδα στήριξε και στηρίζει ανεπιφύλακτα την είσοδο της Βουλγαρίας και της Ρουμανίας στη ζώνη του Σένγκεν και αυτό για δύο λόγους: ο πρώτος είναι λόγος αρχής και τήρησης των ευρωπαϊκών κανόνων, χωρίς επιλεκτικές διακρίσεις που άπτονται πολιτικών προτεραιοτήτων συγκεκριμένων κρατών-μελών. Η ευρωπαϊκή μας οικογένεια είναι μία οικογένεια που στηρίζεται σε αρχές, σε διαδικασίες. Και στον βαθμό που με αφορά, όσο μπορώ να εξαντλήσω τη δική μου επιχειρηματολογία γιατί η ένταξη της Βουλγαρίας και της Ρουμανίας θα κάνει τελικά συνολικά την Ευρώπη πιο ασφαλή» είπε μεταξύ άλλων ο πρωθυπουργός.

Ως προς την ενεργειακή απεξάρτηση της Ευρώπης, ο κ. Μητσοτάκης εκτίμησε ότι η Ε.Ε. έχει κάθε λόγο να είναι ικανοποιημένη για την ταχύτητα με την οποία απεξαρτήθηκε από το ρωσικό φυσικό αέριο και προσέθεσε:

«Πιστεύουμε ότι και η Ελλάδα με τον τρόπο της έχει παίξει έναν ρόλο σε αυτήν την προσπάθεια. Σταθήκαμε κοντά στη Βουλγαρία σε δύσκολες εποχές, όταν χρειαζόταν εναλλακτική τροφοδοσία φυσικού αερίου. Στεκόμαστε κοντά στη Μολδαβία. Ελληνικές εταιρείες αυτή τη στιγμή πρωταγωνιστούν στην τροφοδοσία της Μολδαβίας με φυσικό αέριο και με τη λειτουργία του FSRU στην Αλεξανδρούπολη θα μπορέσουμε να αυξήσουμε σημαντικά τη δυνατότητα υποδοχής LNG στα βορειοανατολικά σύνορά μας. Προφανώς, αυτό το αέριο δεν το χρειαζόμαστε μόνο εμείς, αλλά πρωτίστως έχουμε διάθεση να το εξάγουμε μέσα από υφιστάμενους αγωγούς, κάποιοι από τους οποίους μπορεί να πρέπει και να αναβαθμιστούν έτσι ώστε να μπορεί να αυξηθεί και η χωρητικότητά τους», σημείωσε ο πρωθυπουργός. 

Πηγή: kathimerini.gr 

Ακολουθήστε το Money Review στο Google News