Business & Finance Τρίτη 19/09/2023, 13:14
ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ

Α. Γεωργιάδης: Πάνω από 1,5 εκατ. εργαζόμενοι επηρεάζονται από τις τριετίες  

Α. Γεωργιάδης: Πάνω από 1,5 εκατ. εργαζόμενοι επηρεάζονται από τις τριετίες  

«Η οικονομία μας πάει καλά και μπορούμε να το κάνουμε γιατί εμπιστευόμαστε ότι η ιδιωτική οικονομία θα συνεχίσει να αναπτύσσεται και άρα, θα καταφέρει να αντέξει αυτό το βάρος».  Τα παραπάνω δήλωσε ο υπουργός Εργασίας και Κοινωνικών Υποθέσεων, Άδωνις Γεωργιάδης, μιλώντας στο ΣΚΑΪ, αναφορικά με το «ξεπάγωμα» των τριετιών. 

Όπως είπε μεταξύ άλλων, «αποφασίσαμε να φέρουμε το “ξεπάγωμα” των τριετιών περίπου 2 χρόνια νωρίτερα». 

«Αυτή η αναστολή θα ίσχυε, μέχρις ότου η ανεργία θα έχει πέσει επί 4 συνεχόμενα τρίμηνα κάτω από 10%. Εάν αναμέναμε το αυτόματο «ξεπάγωμα» των τριετιών, αυτό θα συνέβαινε περίπου σε 1,5 με 2 χρόνια. Εμείς το φέρνουμε λοιπόν δύο χρόνια νωρίτερα. Θα κατατεθεί η τροπολογία σήμερα και θα ψηφιστεί την Πέμπτη ή την Παρασκευή, αναλόγως πως θα πάει το νομοσχέδιο. Ο στόχος είναι να δώσουμε στους εργαζόμενους στον ιδιωτικό τομέα γρηγορότερα αυξήσεις,» πρόσθεσε. 

«Η αύξηση δεν αφορά μόνο το βασικό μισθό. Αφορά και σε ό,τι συνδέεται με το βασικό. Πενταετίες, επιδόματα, διάφορα,» τόνισε.  

«Κυρίως όμως το κάνουμε γιατί θεωρούμε ότι είναι πολύ μεγάλη αδικία ότι κάποιες εκατοντάδες χιλιάδες ανθρώπων δεν έχουν πάρει καμία αύξηση όλα αυτά τα χρόνια. Και αυτό είναι απαράδεκτο. Εάν στο ενδιάμεσο διάστημα κάποιος εργοδότης έχει δώσει αυξήσεις πάνω από το βασικό μισθό, αυτές θα προσμετρηθούν στην αύξηση. Αν έχει δώσει παραπάνω από το 30% δεν θα πάρεις παραπάνω αύξηση. Αν έχει δώσει παρακάτω από το 30% και εσύ έχεις συμπληρώσει τρεις τριετίες, θα πάρεις το υπόλοιπο,» υπογράμμισε.

«Αυτοί τους οποίους αφορούν οι τριετίες είναι στο σύνολο πάνω από 1,5 εκατομμύριο.  Περίπου 600.000 είναι αυτοί που δεν έχουν δει καμία αύξηση στον ιδιωτικό τομέα, άρα θα αρχίσουν να βλέπουν αυξήσεις και οι άλλοι που θα δουν λιγότερη αύξηση,» είπε. 

Εκτός από τα δυσάρεστα γεγονότα, υπήρξαν και ευχάριστα 

Ο υπουργός ρωτήθηκε και για την έρευνα της Metron Analysis σχετικά με τις μέχρι τώρα επιδόσεις της Κυβέρνησης, «Είναι ένα δύσκολο τρίμηνο, έχει συμβεί μία αλληλουχία πολύ δυσάρεστων γεγονότων,» ανέφερε. 

«Αυτή όμως είναι η μισή εικόνα της Ελλάδος,» σημείωσε χαρακτηριστικά. 

«Η Ελλάδα έχει και το δεύτερο τρίμηνο του 2023 τη δεύτερη μεγαλύτερη ανάπτυξη της οικονομίας στην Ευρωπαϊκή Ένωση. Οι τουριστικές εισπράξεις το έτος 2023 θα ξεπεράσουν και σε αριθμό επισκεπτών και σε τζίρο. Την 1η Ιανουαρίου του 2024 οι δημόσιοι υπάλληλοι θα πάρουν για πρώτη φορά αύξηση μετά από 12 χρόνια. Με τις τριετίες που «ξεπαγώνουμε», εκατοντάδες χιλιάδες ιδιωτικών υπαλλήλων θα πάρουν αυξήσεις που δεν είχαν δει εδώ και 12 χρόνια. Οι αυξήσεις είναι μόνιμες, ο πληθωρισμός είναι παροδικός και ο πληθωρισμός κάποια στιγμή θα πέσει. Οι αυξήσεις θα μείνουν. Αυτές οι κινήσεις που καταφέρνει και κάνει η Κυβέρνηση του Κυριάκου Μητσοτάκη, γιατί συμβαίνουν; Γιατί η οικονομία μας πάει  καλά, αυτή είναι η άλλη εικόνα που δεν βλέπουμε,» πρόσθεσε.

Από την ίδια σκοπιά σχολίασε και τις κινήσεις της κυβέρνησης στις πρόσφατες πλημμύρες της Θεσσαλίας. 
 
«Βλέπεις τους ανθρώπους στη Θεσσαλία που ακόμα μετά από τόσο καιρό είναι μέσα στις λάσπες. Δεν μπορεί αυτό να σε αφήσει ανεπηρέαστο,» σημείωσε. 

Όμως, «το κράτος στη Θεσσαλία είχε έτοιμες τις ηλεκτρονικές πλατφόρμες και έχει δώσει τις πρώτες αποζημιώσεις σε λιγότερο από 24 ώρες. Στο Υπουργείο Εργασίας βγάλαμε την πλατφόρμα για την αναστολή των εργαζομένων μέσα σε δέκα ώρες για να πάρουν οι εργαζόμενοι τα 534 ευρώ και να μην χάσει κανείς τη δουλειά του. Σήμερα καταθέτουμε τροπολογία στη Βουλή όπου δίνουμε ασφαλιστική κάλυψη σε όλους όσους χρωστούν στον ΕΦΚΑ στις πληγείσες περιοχές για να μπορούν να έχουν ανεμπόδιστη πρόσβαση στο σύστημα υγείας. Δώσαμε κατευθείαν αναστολή στις πληρωμές του ΕΦΚΑ,» κατέληξε. 

moneyreview.gr 

Διαβάστε επίσης: 

Πώς θα «ξεπαγώσουν» οι τριετίες – Το πλαίσιο της επαναφοράς

ΔΥΠΑ: 142.887 προσλήψεις σε 4 χρόνια με τα προγράμματα επιδότησης

Ξεπάγωμα τριετιών: Δεν έχει αναδρομική ισχύ – Τι αλλάζει

 

Ακολουθήστε το Money Review στο Google News