Business & Finance Τρίτη 12/09/2023, 13:09
ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ

Κομισιόν: Task force για τη στήριξη της Ελλάδας – Κινητοποιούνται πόροι 2,25 δισ. ευρώ

Κομισιόν: Task force για τη στήριξη της Ελλάδας – Κινητοποιούνται πόροι 2,25 δισ. ευρώ

«Θέλω η Ελλάδα και ο ελληνικός λαός να γνωρίζουν ότι η Ευρώπη στέκεται στο πλευρό τους», δήλωσε η πρόεδρος της Κομισιόν Ούρσουλα φον ντερ Λάιεν έπειτα από τη συνάντησή της με τον Έλληνα πρωθυπουργό, Κυριάκο Μητσοτάκη, με θέμα τη στήριξη της χώρας μας για την αντιμετώπιση των επιπτώσεων των πρόσφατων φυσικών καταστροφών.

«Θα χρειαστούν πολλές επενδύσεις για την ανοικοδόμηση», είπε  η πρόεδρος της Κομισιόν. Και δεσμεύτηκε ότι η Επιτροπή θα είναι εφευρετική, γρήγορη και ευέλικτη, ανακοινώνοντας τη δημιουργία task force για τη στήριξη της Ελλάδας. 

Όπως σημείωσε, η Ελλάδα μπορεί να κινητοποιήσει έως και 2,25 δισ. ευρώ, τα οποία προέρχονται από κοινοτικά κονδύλια  που δεν έχουν αξιοποιηθεί, εμπροσθοβαρείς εκταμιεύσεις κονδυλίων συνοχής, χρήματα του  European Social Fund Plus (ESF+)  και της κοινής αγροτικής πολιτικής.

Επιπλέον, μπορεί να καταθέσει αίτημα στο πλαίσιο του Ταμείου Αλληλεγγύης και να εξετάσει δάνεια υπό το NextGenEU.

Μητσοτάκης : Επείγον η ΕΕ να δείξει τη μέγιστη ευελιξία για να στηρίξει την Ελλάδα

Από την πλευρά του, ο πρωθυπουργός έκανε λόγο για μια «εποικοδομητική συνάντηση» και ευχαρίστησε την κ. φον ντερ Λάιεν για την «ταχύτητα ανταπόκρισης». 

«Επισημαίνω τη βαρύτητα της κατάστασης. Υποστήκαμε δύο μεγάλες καταστροφές που δεν είχαμε ξαναδεί ποτέ. Την τεράστια πυρκαγιά στον Έβρο – τη μεγαλύτερη που έχει χτυπήσει την Ευρώπη – και τις πλημμύρες που χτύπησαν τη Θεσσαλία», συμπλήρωσε ακολούθως ο κ. Μητσοτάκης. 

Ο Κυριάκος Μητσοτάκης τόνισε επίσης ότι «το Ταμείο Αλληλεγγύης δεν είχε λάβει υπόψιν τέτοιες καταστροφές όταν δημιουργήθηκε», δεσμευόμενος να «προσπαθήσει να δρομολογηθεί αύξηση των διαθέσιμων κεφαλαίων». 

«Η οικονομία βρίσκεται σε καλή κατάσταση και είμαστε σε θέση να καλύψουμε με πολλές άμεσες ανάγκες χωρίς να παρεκκλίνουμε από τους στόχους του προϋπολογισμού που έχουμε και είναι πολύ επείγον η Ευρωπαϊκή Ένωση να δείξει την μέγιστη υποστήριξη και ευελιξία προκειμένου να στηρίξει την Ελλάδα και βραχυπρόθεσμα και μεσοπρόθεσμα», σημείωσε επίσης ο πρωθυπουργός.

moneyreview.gr

Διαβάστε επίσης:

Μητσοτάκης: Σε πρωτοφανείς συγκυρίες χρειαζόμαστε μια πρωτοφανή αντίδραση

Tα εργαλεία για τη στήριξη της Ελλάδας εξετάζει η Ευρωπαϊκή Επιτροπή

Μεγάλο και σε βάθος χρόνου το πλήγμα από την κακοκαιρία Daniel

 

Ακολουθήστε το Money Review στο Google News