ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ

Δημ. Μπατζής (Schroders): Αλλαγή καθεστώτος στην οικονομία – Υπάρχουν επενδυτικές ευκαιρίες στην Ελλάδα

Δημ. Μπατζής (Schroders): Αλλαγή καθεστώτος στην οικονομία – Υπάρχουν επενδυτικές ευκαιρίες στην Ελλάδα

«Αυτό που βιώνουμε στην ευρωπαϊκή αλλά και στην παγκόσμια οικονομία είναι μια αλλαγή καθεστώτος» επισημαίνει στο Money Review ο Δημήτρης Μπατζής, επικεφαλής του Νοτίου Τομέα Κεντροανατολικής Ευρώπης και Μεσογείου και εκπρόσωπος ESG Γερμανίας, Αυστρίας και CEEMED της Schroders, μιας από τις μεγαλύτερες ανεξάρτητες εταιρείες διαχείρισης επενδύσεων στην Ευρώπη.

Όπως εξηγεί, σε αντίθεση με το παρελθόν των χαμηλών επιτοκίων, του μηδενικού πληθωρισμού και των υψηλών αποδόσεων τα επόμενα χρόνια θα είναι τελείως διαφορετικά. «Οι επόμενες δεκαετίες δεν θα είναι οι ίδιες με τις προηγούμενες. Η μεταβλητότητα στην αγορά θα συνεχίσει να είναι υψηλή και θα πρέπει να μάθουμε να λειτουργούμε σε ένα καθεστώς πληθωρισμού που θα κινείται στα επίπεδα του 2% με 4%», τονίζει ο κ. Μπατζής σημειώνοντας πως αυτό θα επηρεάσει την επενδυτική στρατηγική. 

Βραχυπρόθεσμα και κυρίως λόγω των συνεχιζόμενων αυξημένων επιπέδων του βασικού πληθωρισμού, εκτιμά πως η Fed θα δέχεται ολοένα και περισσότερες πιέσεις σε κάθε συνεδρίασή της, καθώς τα βασικά επιτόκια μόλις πρόσφατα ξεπέρασαν το 5% για πρώτη φορά μετά από 15 χρόνια – βρισκόμαστε προς το παρόν περίπου στο ίδιο επίπεδο κορύφωσης με το 2007. «Ασφαλώς, κανείς δεν μπορεί να προβλέψει πού θα είναι το σημείο καμπής, πιστεύουμε παρόλα αυτά ότι η τάση δεν μπορεί να συνεχίσει να είναι ανοδική. Πλέον, όμως, το ζητούμενο δεν είναι μόνο πότε θα μειωθούν τα επιτόκια, αλλά πότε θα χαλαρώσει αισθητά ο βασικός πληθωρισμός στις ΗΠΑ». Παρατηρώντας πως η στάση που κρατά η ομοσπονδιακή τράπεζα των ΗΠΑ είναι η πιο σημαντική για τις αγορές καθώς «οι υπόλοιπες κεντρικές τράπεζες την ακολουθούν» ο κ. Μπατζής υπογραμμίζει την σημασία της εικόνας που δείχνει η Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα αλλά και η Ευρωζώνη προς τους επενδυτές. 

«Στην Ευρώπη έχουμε μια πολύ πιο σταθερή κατάσταση από αυτή που είχαμε στην κρίση του ευρώ. Η επιρροή της ΕΚΤ είναι πολύ πιο μεγάλη από την εποχή του “whatever it takes” του Μάριο Ντράγκι, ενώ οι διαμορφωτές πολιτικής πλέον λειτουργούν πιο συντονισμένα απέναντι στις κρίσεις σε αντίθεση με το παρελθόν όπου για παράδειγμα απλά λειτουργούσαν τιμωρητικά απέναντι σε όσες χώρες ξέφευγαν δημοσιονομικά. Αυτό είναι πολύ σημαντικό γιατί δείχνει μια εικόνα εμπιστοσύνης και σταθερότητας προς τα έξω».

Ένα ακόμη σημαντικό στοιχείο που ξεχωρίζει ο κ. Μπατζής είναι η σταθερότητα του ευρωπαϊκού χρηματοοικονομικού συστήματος και αυτό παρά τις πρόσφατες επενδυτικές αναταράξεις που παρατηρήθηκαν σε ορισμένες τράπεζες. «Κυρίως στον τραπεζικό τομέα βρισκόμαστε σε μια πολυτάραχη εποχή (ψηφιοποίηση, βιωσιμότητα, αναδιάρθρωση κ.λπ., για να αναφέρουμε μόνο μερικά παραδείγματα), και όσες τράπεζες δεν έχουν σωστά θεμελιώδη στοιχεία θα υποστούν επενδυτικές επιπτώσεις. Για παράδειγμα, ο ισολογισμός της SVB τριπλασιάστηκε μόλις τα τελευταία τρία χρόνια, αλλά η νοοτροπία της διοίκησης δεν συμβάδιζε με το γεγονός ότι η τράπεζα είχε γίνει μια πολύ διαφορετική, πολύ μεγαλύτερη επιχείρηση σε σύντομο χρονικό διάστημα», σημειώνει χαρακτηριστικά τονίζοντας ωστόσο πως ο ευρωπαϊκός τραπεζικός τομέας είναι καλά κεφαλαιοποιημένος. «Έχουμε μια δυνατή χρηματοοικονομική βιομηχανία, όχι μόνο τράπεζες αλλά και διαχειριστές κεφαλαίων, ασφαλιστικές και άλλους θεσμικούς επενδυτές. Το ζητούμενο είναι η Ευρώπη να μεταφέρει με επιτυχία στους επενδυτές αυτό το μήνυμα». 

Η νέα επενδυτική πραγματικότητα 

Η νέα πραγματικότητα που διαμορφώνεται αφορά και την επενδυτική στρατηγική, με την βιωσιμότητα και την καινοτομία να αποκτούν κυρίαρχο ρόλο. Σε αυτό το μέτωπο ως καταλύτης λειτουργεί η ενεργειακή κρίση και ο πόλεμος στην Ουκρανία. «Στην Ευρώπη παραδοσιακά πρωτοπορούμε στη βιωσιμότητα, ξεκινώντας από τις Σκανδιναβικές χώρες. Ήρθε ο πόλεμος και τα μεγάλα κράτη όπως η Γερμανία κλήθηκαν να βρουν άμεσες λύσεις και να προχωρήσουν γρήγορα στην αξιοποίηση εναλλακτικών πηγών ενέργειας», αναφέρει ο κ. Μπατζής εκτιμώντας πως όταν τελειώσει ο πόλεμος «η Ευρώπη θα μπορούσε να είναι σε πιο ευνοϊκή θέση ακόμη και από τις ΗΠΑ». 

Η τάση πλέον ξεκάθαρα οδηγεί προς την κατεύθυνση της βιωσιμότητας και της αειφορίας, όχι μόνο στην παραγωγή ενέργειας από ανανεώσιμες πηγές αλλά και στην προαγωγή της καινοτομίας και την προώθηση νέων λύσεων που θα είναι πιο ενεργειακά αποδοτικές, όπως για παράδειγμα τα «έξυπνα υλικά» που αξιοποιούνται στις κατασκευές. «Ο επενδυτής αλλά και ο καταναλωτής το αναζητεί πλέον αυτό και δεν πρόκειται να χαλαρώσει. Στο πλαίσιο αυτό η Ευρώπη μπορεί να πρωτοπορήσει αξιοποιώντας τους ενεργειακούς πόρους, επεκτείνοντας τις έξυπνες λύσεις ή μειώνοντας τα απόβλητα. Η Ελλάδα μπορεί να παίξει καθοριστικό ρόλο στην παραγωγή ανανεώσιμης ενέργειας, αλλά και πρωτοποριακό ρόλο στη διαχείριση απορριμμάτων. Η Τήλος, για παράδειγμα, είναι το πρώτο νησί στον κόσμο στο οποίο τα απόβλητα του νησιού ανακυκλώνονται, ανακτώνται και κομποστοποιούνται, ενώ διαθέτει ένα αυτόνομο ενεργειακό σύστημα που περιλαμβάνει ανεμογεννήτριες, φωτοβολταϊκά και συστήματα αποθήκευσης ενέργειας», αναφέρει ο κ. Μπατζής.

Σημαντικές ευκαιρίες στην Ελλάδα 

Μιλώντας για την Ελλάδα, ο επικεφαλής του Νοτίου Τομέα Κεντροανατολικής Ευρώπης και Μεσογείου της Schroders δίνει ψήφο εμπιστοσύνης στις ελληνικές επιχειρήσεις που «έχουν δοκιμαστεί κατά το πρόσφατο παρελθόν σε πολύ δύσκολες συνθήκες, από την παγκόσμια οικονομική κρίση, την κρίση του ευρώ και την πανδημία. Τα επιχειρηματικά μοντέλα της Ελλάδας είναι δοκιμασμένα πολύ παραπάνω από άλλες χώρες της Ευρώπης». 
Σύμφωνα με τον ίδιο η εικόνα της χώρας έχει βελτιωθεί σημαντικά τα τελευταία χρόνια. «Υπάρχουν πολλές θετικές εξελίξεις στην Ελλάδα που δείχνει αυξημένη ευελιξία και προσαρμογή σε νέες συνθήκες και συγκυρίες». 

«Επενδύουμε και θα συνεχίσουμε να επενδύουμε στην Ελλάδα», τονίζει ο κ. Μπατζής σημειώνοντας πως η χώρα μας διαθέτει κλάδους με ισχυρές προοπτικές αλλά και εταιρείες με μεγάλη καινοτομία. «Η ελληνική αγορά είναι ελκυστική και υπάρχουν πολλές περιπτώσεις επιχειρήσεων με καινοτόμα προϊόντα. Aυτό που λείπει είναι τα κεφάλαια και εκεί μπορούν να παίξουν σημαντικό ρόλο τα private assets».  Σε αυτό το πλαίσιο «είναι σημαντικό για τις ελληνικές επιχειρήσεις να προωθήσουν την καινοτομία τους και να τραβήξουν το επενδυτικό ενδιαφέρον. «Πρέπει να είσαι ενεργός και να προωθείς την ίδια την εταιρεία όχι μόνο στον πελάτη και τον καταναλωτή αλλά και στον ιδιώτη επενδυτή. Δεν έχουμε φτάσει ακόμη σε αυτό το σημείο», σημειώνει ο κ. Μπατζής δίνοντας ως παράδειγμα χώρες όπως η Γερμανία και η Ελβετία όπου πολλές επιχειρήσεις αντλούν επενδύσεις κυρίως από το private equity. 

Η κουβέντα δεν θα μπορούσε να μην στραφεί και στις εθνικές εκλογές και το τι σημαίνει αυτό για την ελληνική οικονομία με τον κ. Μπατζή να απαντά πως «Για εμάς, ως παγκόσμιος επενδυτικός οίκος και ενεργοί επενδυτές, οι πολιτικές εκλογές δεν καθορίζουν τις επενδυτικές μας αποφάσεις, διαφορετικά δεν θα είχαμε ποτέ επενδυτικά κεφάλαια σε χώρες όπως στην Κίνα. Από την ίδρυσή μας το 1804, είμαστε αποκλειστικά διαχειριστές περιουσιακών στοιχείων και από τότε είμαστε θεμελιώδεις, μακροπρόθεσμοι επενδυτές που ευδοκιμούν για ενεργές επενδύσεις και για την παροχή των βέλτιστων επενδυτικών ευκαιριών στους πελάτες μας, στις οποίες υπολογίζω και την Ελλάδα. 

moneyreview.gr

 

Ακολουθήστε το Money Review στο Google News