ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ

Μπαράζ έργων ανάπτυξης logistics από τις εταιρείες ακινήτων

Μπαράζ έργων ανάπτυξης logistics από τις εταιρείες ακινήτων

Τη νέα «φουρνιά» έργων ανάπτυξης logistics δρομολογούν το επόμενο διάστημα οι εταιρείες επενδύσεων σε ακίνητα, αλλά και όμιλοι ανάπτυξης ακινήτων, όπως η Dimand, επικεντρώνοντας τις κινήσεις τους στην ευρύτερη περιοχή της Δυτικής Αττικής με έμφαση στον Ασπρόπυργο, αλλά πλέον και στη Θεσσαλονίκη, μια πολλά υποσχόμενη αγορά που μέχρι σήμερα έχει παραμείνει ανεκμετάλλευτη.

Dimand

Ένα από τα μεγαλύτερα έργα προωθείται από την Dimand, η οποία προχωράει τις μελέτες για την αδειοδοτική ωρίμανση και αξιοποίηση έκτασης 355 στρεμμάτων στη Θεσσαλονίκη. Ο λόγος για την πρώην εγκατάσταση της Βαλκάν Εξπορτ, όπου η Dimand φιλοδοξεί να δημιουργήσει το μεγαλύτερο εμπορευματικό κέντρο της Β. Ελλάδας, με συνολική επιφάνεια 120.000 τ.μ. Το ύψος της επένδυσης υπολογίζεται σε 160 εκατ. ευρώ και θα υλοποιηθεί σε δύο ξεχωριστές φάσεις.

Orilina Properties

Στη Θεσσαλονίκη επέλεξε να τοποθετηθεί και η Orilina Properties ΑΕΕΑΠ, η εταιρεία της Brevan Howard και του επενδυτή κ. Τρύφωνα Νάτση, για την πρώτη δική της επένδυση στον τομέα των logistics. Η εταιρεία απέκτησε πρόσφατα έκταση 46,8 στρεμμάτων, στο 1ο χιλιόμετρο της επαρχιακής οδού Χαλάστρας Σίνδου, για την ανάπτυξη εγκατάστασης logistics.

Trastor

Πρόσφατα η Trastor ανακοίνωσε μία ακόμη σημαντική κίνηση στον Ασπρόπυργο, όπου τοποθετείται στρατηγικά τα τελευταία χρόνια. Η εισηγμένη απέκτησε έκταση 30 στρεμμάτων, όπου δρομολογείται η κατασκευή ενός σύγχρονου κέντρου logistics, επιφάνειας 23.800 τ.μ. Η Trastor θα εξαγοράσει το κτίριο όταν ολοκληρωθεί η κατασκευή του, το 2024. Η εταιρεία σχεδιάζει να εντάξει στο χαρτοφυλάκιό της τουλάχιστον 48.000 τ.μ. νέων αποθηκευτικών χώρων, πιστοποιημένων κατά το πρότυπο LEED. Απώτερος στόχος της εισηγμένης ΑΕΕΑΠ του ομίλου της Τράπεζας Πειραιώς είναι να διαμορφώσει ένα χαρτοφυλάκιο της τάξεως των 150.000 τ.μ. στην περιοχή του Ασπροπύργου.

Prodea Investments

Αντιστοίχως, η Prodea Investments σχεδιάζει το επόμενο μεγάλο έργο της στον Ασπρόπυργο, καθώς πέρυσι προχώρησε στην εξαγορά έκτασης 110 στρεμμάτων, την οποία και επιχειρεί να ωριμάσει πολεοδομικά. Εκεί δρομολογεί την κατασκευή ενός κόμβου logistics επιφάνειας της τάξεως των 40.000 τ.μ. Οπως έχει ανακοινώσει η εταιρεία, μέχρι το 2025 σχεδιάζει τη διαμόρφωση ενός χαρτοφυλακίου logistics συνολικής αξίας 150 εκατ. ευρώ, έναντι 70 εκατ. ευρώ που ήταν στο τέλος του 2021.

Πρόσφατα η εταιρεία ολοκλήρωσε αντί 38 εκατ. ευρώ και την απόκτηση συγκροτήματος αποτελούμενου από τέσσερα ακίνητα logistics, συνολικής επιφάνειας 59.015 τ.μ., στην περιοχή του Ασπροπύργου. Το σχετικό προσύμφωνο είχε υπογραφεί ήδη από τον Δεκέμβριο του 2020.

Noval Property

Την πρώτη της επένδυση στον τομέα των logistics σχεδιάζει και η Noval Property του ομίλου ΒΙΟΧΑΛΚΟ. Για τον σκοπό αυτό αξιοποιείται ένα από τα ακίνητα που αποκτήθηκαν από την εταιρεία πριν από περίπου ένα χρόνο, στο πλαίσιο αύξησης κεφαλαίου με εισφορά σε είδος. Ο λόγος για ένα παλιό βιομηχανοστάσιο, που βρίσκεται σε έκταση 25 στρεμμάτων στη Μάνδρα, επί της παλαιάς εθνικής οδού Αθηνών – Θηβών. Εκεί έχει ξεκινήσει ήδη η κατασκευή ενός σύγχρονου αποθηκευτικού κέντρου logistics, επιφάνειας της τάξεως των 10.000 τ.μ., με το ύψος της επένδυσης να υπολογίζεται σε 8 εκατ. ευρώ. Το έργο αναμένεται να έχει ολοκληρωθεί έως το τέλος του έτους, ενώ υφίσταται ήδη συμφωνία για την πλήρη εκμίσθωση του κτιρίου σε εταιρεία παροχής υπηρεσιών μεταφοράς εμπορευμάτων.

Premia Properties

Χαρτοφυλάκιο εννέα ακινήτων logistics, συνολικής αξίας 120 εκατ. ευρώ, έχει δημιουργήσει και η Premia Properties ΑΕΕΑΠ, έχοντας αναδείξει τη συγκεκριμένη κατηγορία σε μία από εκείνες στις οποίες επενδύει στρατηγικά.

Briq Properties

Αντιστοίχως, η Briq Properties έχει ξεκινήσει την ανάπτυξη μιας νέας εγκατάστασης logistics επιφάνειας 19.230 τ.μ. Το έργο θα έχει ολοκληρωθεί έως τα μέσα του 2024, δημιουργώντας ένα ενιαίο συγκρότημα logistics (μαζί με τα υφιστάμενα κτίρια) συνολικής επιφάνειας 44.500 τ.μ., με τα επενδυμένα κεφάλαια να υπολογίζονται σε 30 εκατ. ευρώ.

Διαβάστε επίσης:

Κλείνουν νέα μεγάλα deals στα ελληνικά logistics

Ανερχόμενη δύναμη στα logistics η Ελλάδα

Real estate: Καλή εναλλακτική για τους επενδυτές που φεύγουν από τις τράπεζες

Ακολουθήστε το Money Review στο Google News