ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ

Έρχονται πιλοτικά προγράμματα για τον ανασχεδιασμό των επιδομάτων ανεργίας

Έρχονται πιλοτικά προγράμματα για τον ανασχεδιασμό των επιδομάτων ανεργίας

Τον ανασχεδιασμό παθητικών πολιτικών μελετά η ΔΥΠΑ σε συνεργασία με διεθνείς οργανισμούς ώστε να υπάρξουν αλλαγές στα επιδόματα ανεργίας. Ο όποιος ανασχεδιασμός αρχικά θα είναι πιλοτικός, με τις μεταρρυθμίσεις να έχουν ως στόχο την στήριξη της μετάβασης στην απασχόληση.

Οι δράσεις που σχεδιάζoνται έχουν συμπεριληφθεί και στο Ταμείο Ανάκαμψης, ενώ μετά την πιλοτική εφαρμογή και μετά την μελέτη των αποτελεσμάτων του πιλοτικού προγράμματος, θα μπορέσει να υπάρξει ένα ενιαίο καινούριο σύστημα για τα επιδόματα ανεργίας. Στο πλαίσιο αυτών των έργων, θα εξεταστούν οι επιπτώσεις που θα έχουν στην αγορά εργασίας πρώτον η αύξηση του επιπέδου κάλυψης του επιδόματος μακροχρόνιας ανεργίας και δεύτερον η αναπροσαρμογή του τυποποιημένου επιδόματος ανεργίας στο επίπεδο του τελευταίου μισθού. Άρα, η κλιμάκωση του επιδόματος θα συνδέεται με τον προηγούμενο μισθό του ανέργου, πριν από την απόλυση του. Θα υπάρχει βεβαίως ένα ανώτατο και ένα κατώτατο όριο το οποίο βέβαια δεν έχει οριστεί ακόμη

Οι αλλαγές που ισχύουν για τους ανέργους 

Οι μακροχρόνια άνεργοι που βρίσκονται πάνω από 5 χρόνια στη λίστα της ΔΥΠΑ (ΟΑΕΔ), εάν συντάξουν ψηφιακό σχέδιο δράσης, λαμβάνουν μπόνους 300 ευρώ. Το σχέδιο περιλαμβάνει γνώσεις, ικανότητες, δεξιότητες, προηγούμενη απασχόλησή του, ανάγκες κατάρτισης του αναζητούντος εργασία ή άλλες ενέργειες που θα διευκολύνουν την εύρεση εργασίας με συγκεκριμένο χρονοδιάγραμμα υλοποίησής τους. Όπως δείχνουν τα στοιχεία από τους μακροχρόνια ανέργους (πάνω από 1 έτος), το 33% παραμένει σε αυτό για περισσότερα από 5 χρόνια.

Πότε γίνεται διαγραφή ανέργων 

Ο άνεργος διαγράφεται από το μητρώο ανέργων εφόσον αρνηθεί 3 φορές να εργαστεί σε κατάλληλη θέση που του έχει προταθεί από τον ΟΑΕΔ. Σε αυτή τη περίπτωση η διαγραφή του θα έχει διάρκεια 2 χρόνια και θα διακόπτεται το επίδομα ανεργίας. Διαγραφή όμως προβλέπεται και στην περίπτωση άρνησης συμμετοχής σε πρόγραμμα κατάρτισης. Όταν συμβαίνει αυτό, ο άνεργος θα διαγράφεται από το μητρώο για 6 μήνες και για το ίδιο διάστημα δεν θα του καταβάλλεται επίδομα ανεργίας.

Επιπλέον, ο άνεργος για να παραμείνει στο μητρώο ανέργων θα πρέπει να προχωρά υποχρεωτικά στη κατάρτιση ψηφιακού ατομικού σχεδίου δράσης σε συνεργασία με τον εργασιακό σύμβουλο της ΔΥΠΑ (ΟΑΕΔ). 

moneyreview.gr

Διαβάστε επίσης: 

Eurobank: Η Ελλάδα πέτυχε την υψηλότερη μείωση ανεργίας στην Ευρωζώνη

ΔΥΠΑ: Ξεκινούν οι αιτήσεις για το νέο πρόγραμμα απασχόλησης 5.000 ανέργων

Ο δύσκολος δρόμος της αύξησης των μισθών

Ακολουθήστε το Money Review στο Google News