ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ

«Δώρο» ο μισθός του εργαζόμενου: Τα νέα προγράμματα επιδότησης εργασίας 

«Δώρο» ο μισθός του εργαζόμενου: Τα νέα προγράμματα επιδότησης εργασίας 

Άμεσα 68.000 επιδοτούμενες θέσεις εργασίας ανοίγουν μέσω προγραμμάτων που ενεργοποιεί το Υπουργείο Εργασίας ώστε να απορροφηθούν άνεργοι ενώ έμφαση δίνεται σε ειδικές κατηγορίες πολιτών. Η κυβέρνηση μέσω των προγραμμάτων κινείται σε δύο άξονες στοχεύοντας από τη μία στην μείωση της ανεργίας ειδικότερα σε περιοχές με πολύ υψηλά ποσοστά και από την άλλη στην παροχή κινήτρων ώστε οι επιχειρήσεις να μπορούν να προσλαμβάνουν εργαζόμενους με επιδοτήσεις που φθάνουν ακόμη και το 100% του μισθολογικού κόστους σε μια περίοδο όπου η ενεργειακή κρίση σφίγγει όλο και περισσότερο τους προϋπολογισμούς τους.

Πέρα από τα τρία προγράμματα που αναλύονται παρακάτω και ανοίγουν άμεσα μέσα στο 2023 θα υπάρξουν άλλα τρία όπου θα δίνεται έμφαση στις γυναίκες αλλά και στην κατάρτιση των ανέργων. 

Τα τρία προγράμματα που θα ανοίξουν αύριο 

Πρόγραμμα επιδότησης της εργασίας για 10.000 μακροχρόνια ανέργους 45 ετών και άνω. Πρόκειται για ένα πρόγραμμα όπου θα δοθεί προτεραιότητα στις Περιφέρειες Δυτικής Μακεδονίας, Δυτικής Ελλάδας, Ανατολικής Μακεδονίας και Θράκης, Θεσσαλίας,Στερεάς Ελλάδας, Κεντρικής Μακεδονίας και Ηπείρου. Μέσω του προγράμματος θα χρηματοδοτείται έως και το 80% του μισθού και των εισφορών για 18 μήνες. Η επιχείρηση εφόσον προχωρήσει σε πρόσληψη μέσω αυτού του προγράμματος θα έχει την υποχρέωση διατήρησης της θέσης για έξι επιπλέον μήνες Η επιχείρηση θα επιδοτείται με έως 761,60 ευρώ κάθε μήνα για το εργαζόμενο που θα προσλάβει μέσω του προγράμματος. 

Πρόγραμμα απόκτησης εργασιακής εμπειρίας για 10.000 ανέργους 18-30 ετών. Το πρόγραμμα αυτό στοχεύει στην αναβάθμιση των προσόντων και στην προετοιμασία 10.000 νέων, αποφοίτων τουλάχιστον υποχρεωτικής εκπαίδευσης για ένταξη στην αγορά εργασίας. Το πρόγραμμα θα έχει διάρκεια επτά μήνες και η ΔΥΠΑ θα καταβάλει στους ωφελούμενους μηνιαίως το νόμιμο κατώτατο καθαρό μισθό δηλαδή 713 ενώ οι δικαιούχοι θα λάβουν και το ανάλογο δώρο εορτών και επίδομα αδείας.

Πρόγραμμα επιδότησης της εργασίας για 10.000 ανέργους που αντιμετωπίζουν σημαντικά εμπόδια στην ένταξη ή επανένταξή τους στην αγορά εργασίας.

Το πρόγραμμα θα είναι σε δύο κύκλους  

  • O πρώτος κύκλος αφορά την πρόσληψη 3.000 ανέργων που ανήκουν σε ειδικές και ευάλωτες κοινωνικές ομάδες (π.χ. άτομα με αναπηρία, απεξαρτημένοι, θύματα έμφυλης βίας ή εμπορίας ανθρώπων κ.ά.). Το πρόγραμμα χρηματοδοτεί έως και το 75% του μισθού και των εισφορών για 24 μήνες με υποχρέωση διατήρησης της θέσης για οχτώ μήνες. Η μέγιστη επιχορήγηση ανέρχεται σε 700 ευρώ ανά θέση εργασίας.
  • Ο δεύτερος κύκλος αφορά 7.000 ανέργους που αντιμετωπίζουν σοβαρά εμπόδια ως προς την ένταξη ή επανένταξή τους στην αγορά εργασίας (π.χ. μονογονεϊκές οικογένειες, μητέρες που επιστρέφουν στην αγορά εργασίας μετά την ανατροφή των παιδιών τους, οι μακροχρόνια άνεργοι, άνεργοι άνω των 55 ετών, άνεργοι χωρίς υποχρεωτική εκπαίδευση, Ρομά . Η μέγιστη επιχορήγηση ανέρχεται  700 ευρώ ανά θέση εργασίας.

Πώς θα υποβάλλονται οι αιτήσεις

Οι εργοδότες που ενδιαφέρονται θα πρέπει  να υποβάλλουν την αίτησή τους αποκλειστικά ηλεκτρονικά είτε α) μέσω της πλατφόρμας e-services της ΔΥΠΑ (dypa.gov.gr) είτε β) μέσω της Ενιαίας Ψηφιακής Πύλης του ελληνικού δημοσίου gov.gr κάνοντας χρήση των προσωπικών τους κωδικών TAXISnet.

Μετά την είσοδο στο σύστημα, ο χρήστης βλέπει στην αρχική οθόνη τα βασικά στοιχεία της επιχείρησής του και θα πρέπει να επιβεβαιώσει/ενημερώσει τα στοιχεία αυτά στο Μητρώο πριν την ολοκλήρωση της αίτησής του. Αφού συμπληρωθούν όλα τα πεδία, ο χρήστης επιλέγει από τη λίστα το πεδίο με το πρόγραμμα που θέλει να υποβάλει αίτηση. 

Μετά την υποβολή της αίτησης, η ΔΥΠΑ επιβεβαιώνει ότι ο εργοδότης πληροί τις προϋποθέσεις και οι εργασιακοί σύμβουλοι της ΔΥΠΑ υποδεικνύουν υποψηφίους με την ειδικότητα και τα απαιτούμενα προσόντα που δήλωσε ο εργοδότης. Ο εργοδότης επιλέγει τον ωφελούμενο και προχωρά στην πρόσληψη.

Τα 3 προγράμματα που θα ξεκινήσουν το 2023

Επιπλέον, εντός του 2023 θα ξεκινήσουν και τα άλλα τρία προγράμματα που χρηματοδοτούνται από το Ταμείο Ανάκαμψης και Ανθεκτικότητας και τα οποία είναι τα ακόλουθα:

  1. Πρόγραμμα επιδότησης της εργασίας 5.000 ανέργων, ηλικίας 18-66 ετών, με έμφαση στην πράσινη οικονομία και τις γυναίκες με συνολικό προϋπολογισμό: 50 εκατ. ευρώ. Το πρόγραμμα θα χρηματοδοτεί έως και το 80% του μισθολογικού κόστους για μια περίοδο 15 μηνών με υποχρέωση για διατήρηση της θέσης 5 επιπλέον μήνες μετά τη λήξη της επιχορήγησης.
  2. Ολοκληρωμένο πρόγραμμα αναβάθμισης δεξιοτήτων-επανειδίκευσης και βραχυπρόθεσμης απασχόλησης για 15.000 ανέργους (25-45 ετών) με συνολικό προϋπολογισμό: 92 εκατ. ευρώ. Το πρόγραμμα θα χρηματοδοτεί έως και το 100% του μισθολογικού κόστους για μια περίοδο 6 μηνών με υποχρέωση για διατήρηση της θέσης 2 επιπλέον μήνες μετά τη λήξη της επιχορήγησης.
  3. Πιλοτικά προγράμματα συνδυασμένων δράσεων (συμβουλευτικής, πιστοποιημένης κατάρτισης και απασχόλησης) σε τέσσερις τουλάχιστον πόλεις στην ελληνική επικράτεια. Ο πρώτος κύκλος αφορά σε 17.750 ανέργους με συνολικό προϋπολογισμό 45 εκατ. ευρώ, ενώ τα προγράμματα θα παραμένουν ανοιχτά μέχρι να εξαντληθεί ο προϋπολογισμός.

moneyreview.gr

Διαβάστε επίσης:

ΔΥΠΑ: Έξι προγράμματα με 68.000 νέες θέσεις εργασίας

Ακολουθήστε το Money Review στο Google News