Business & Finance Παρασκευή 31/03/2023, 15:06
ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ

HSBC: Βλέπει ανάπτυξη 2,1% φέτος – Η Ελλάδα υπεραποδίδει

HSBC: Βλέπει ανάπτυξη 2,1% φέτος – Η Ελλάδα υπεραποδίδει

Στο 2,1% (από 1,2% προηγουμένως)  αναβαθμίζει τις προβλέψεις της για την ανάπτυξη της ελληνικής οικονομίας το 2023 η HSBC, καθώς διαπιστώνει ότι η Ελλάδα υπερ-απέδωσε το 2022 και έκλεισε την χρονιά με πάταγο. Για το 2024, ο οίκος περιμένει ανάπτυξη 1,4% (από 1,7% προηγουμένως), λόγω της σύσφιγξης των χρηματοοικονομικών συνθηκών που φέρνει η απότομη αύξηση των επιτοκίων της ΕΚΤ.

Όπως σημειώνει ο οικονομολόγος της HSBC, Fabio Balboni, το ελληνικό ΑΕΠ αυξήθηκε το τέταρτο τρίμηνο κατά 1,4% σε σχέση με το τρίτο, λαμβάνοντας ώθηση από την ιδιωτική κατανάλωση (+1,8%) και την εκτίναξη των επενδύσεων (+8,5%), παρά την επιβάρυνση από το εμπόριο, καθώς οι εισαγωγές αυξήθηκαν κατά 6,3%.

Ο επενδυτικός οίκος τονίζει ότι οι επενδύσεις είναι τώρα σχεδόν 50% πάνω από τα προ-πανδημίας υψηλά (αν και παραμένουν κατά 30% χαμηλότερες σε σχέση με τις αρχές του 2010, πριν από την κρίση χρέους). Το ΑΕΠ είναι πλέον κατά 6,4% υψηλότερο από τα προ-πανδημίας επίπεδα, με την ανάπτυξη του 6,1% για το σύνολο του 2022 να έρχεται έπειτα από το 8,1% του 2022.

Μάλιστα, ο Balboni επισημαίνει ότι τα στοιχεία έχουν βελτιωθεί ελαφρώς στο πρώτο κομμάτι του έτους, με τον PMI της μεταποίησης να επιστρέφει πάνω από το όριο του 50, τον δείκτη οικονομικού κλίματος της Κομισιόν στα υψηλότερα επίπεδα από τις αρχές του πολέμου και την ανεργία να έχει πέσει στα χαμηλότερα επίπεδα από το 2009.

Άλλοι δείκτες είναι λιγότερο υποστηρικτικοί, όπως για παράδειγμα η εκμετάλλευση της παραγωγικής δυναμικότητας των εργοστασίων, η οικοδομική δραστηριότητα και η καταναλωτική εμπιστοσύνη που υποχωρούν, όπως και οι λιανικές πωλήσεις, που επιβραδύνουν.

Όμως, ο πληθωρισμός υποχώρησε περαιτέρω τον Φεβρουάριο, η δημοσιονομική πολιτική παραμένει υποστηρικτική, ενώ το Ταμείο Ανάκαμψης αναμένεται να στηρίξει τις ιδιωτικές και δημόσιες επενδύσεις.

Επιπλέον, η HSBC διαπιστώνει ότι η χρονιά ξεκίνησε δυναμικά για τον τουρισμό, έπειτα από μια καλή σεζόν πέρυσι. «Υπολογίζουμε ότι πέρυσι, ο εξωτερικός τουρισμός μπορεί να είχε συμβολή 4 ποσοστιαίων μονάδων στην αύξηση του ΑΕΠ, με περιθώρια για βελτίωση φέτος, όπου θα μπορούσε να προσθέσει άλλες 1-2 ποσοστιαίες μονάδες», σημειώνει ο Balboni.

Διαβάστε επίσης: 

Capital Economics: Προστατευμένη η ελληνική οικονομία από τις αυξήσεις επιτοκίων

UniCredit: Περιμένει ανάπτυξη 1,4% φέτος στην Ελλάδα – Τι λέει για τις εκλογές

Πώς να ζητήσετε σωστά συγγνώμη: Οι δύο λέξεις που δεν πρέπει να πείτε

Ακολουθήστε το Money Review στο Google News