Business & Finance Τρίτη 7/03/2023, 08:53
ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ

Στουρνάρας στους FT: H Ελλάδα είναι μήνες μακριά από την επενδυτική βαθμίδα

Στουρνάρας στους FT: H Ελλάδα είναι μήνες μακριά από την επενδυτική βαθμίδα

Η Ελλάδα είναι ένα βήμα πριν την επενδυτική βαθμίδα μετά από 12 χρόνια στη «ζούγκλα» των ομολόγων-σκουπιδιών δήλωσε ο διοικητής της Τράπεζας της Ελλάδας, Γιάννης Στουρνάρας παροτρύνοντας την επόμενη κυβέρνηση να διατηρήσει την δημοσιονομική σταθερότητα.

Ο Γιάννης Στουρνάρας δήλωσε στους Financial Times «σίγουρος» πως οι οίκοι αξιολόγησης θα αναβαθμίσουν τα ελληνικά ομόλογα μέσα στους επόμενους μήνες, αν δοθεί το μήνυμα για διατήρηση των μεταρρυθμίσεων και η κυβέρνηση εκμεταλλευτεί το «παράθυρο ευκαιρίας» για τη σημαντική μείωση του δανειακού βάρους της χώρας. 

«Πιστεύουμε πως το 2023 θα είναι η χρονιά της επενδυτική βαθμίδας», δήλωσε  o διοικητής της ΤτΕ, εκτιμώντας πως το πιο πιθανό είναι η αναβάθμιση να έρθει «ακριβώς μετά τις εκλογές», αλλά δεν αποκλείεται και το ενδεχόμενο οι οίκοι να μην περιμένουν τις εκλογές. 

Η Ελλάδα έχασε την επενδυτική βαθμίδα τον Ιανουάριο του 2011. Η πιστοληπτική αξιολόγηση της χώρας μας υποχώρησε έως και το CCC- πριν αρχίσει να αναβαθμίζεται φτάνοντας σήμερα το ΒΒ+, ένα βήμα πριν την επενδυτική βαθμίδα. Μόνο τον τελευταίο χρόνο η Ελλάδα μείωσε κατά 24 ποσοστιαίες μονάδες τον λόγο Χρέος προς ΑΕΠ καθώς η οικονομία αναπτύχθηκε κατά πάνω από 5% το 2022. 

«Πριν από μερικά χρόνια, λίγοι περίμεναν ότι η Ελλάδα θα παρέμενε στην Ευρωζώνη. Τώρα όχι μόνο παραμένει, αλλά έχει καλύτερες επιδόσεις από τον μέσο όρο της ζώνης του Ευρώ», δήλωσε ο Κεντρικός Τραπεζίτης. O ίδιος προειδοποίησε πως αυτός ο «ενάρετος κύκλος» δεν πρέπει να σπάσει και κάλεσε την κυβέρνηση να ολοκληρώσει τις απαιτούμενες επενδύσεις στις προβληματικές υποδομές, μετά από το τραγικό δυστύχημα με τη σύγκρουση των τρένων που είχε ως αποτέλεσμα να σκοτωθούν 57 άτομα.

«Η Ελλάδα έχει καταφέρει να διορθώσει τις μακροοικονομικές ανισορροπίες και να βελτιώσει την ανταγωνιστικότητα των μισθών αλλά η δομική ανταγωνιστικότητα παραμένει χαμηλή σε σχέση με άλλες χώρες της Ευρωζώνης», σημείωσε. «Οι υποδομές της χώρας και ο εκμοντερνισμός του δημοσίου τομέα παραμένει ένα ζήτημα». 

Παρά την μείωση των τελευταίων ετών, η Ελλάδα εξακολουθεί να διατηρεί το υψηλότερο χρέος ως μέρος του ΑΕΠ στην Ευρωζώνη, περίπου στο 170%.

«Έχουμε ένα παράθυρο ευκαιρίας που δεν πρέπει να χάσουμε», δήλωσε ο Γιάννης Στουρνάρας. «Πρέπει να μείωση την αναλογία χρέους προς ΑΕΠ στα επίπεδα που ήταν πριν από εννέα χρόνια, ώστε οι αποπληρωμές των τόκων, που τώρα βρίσκονται σε περίοδο χάριτος, να μην δημιουργήσουν νέο πρόβλημα στο χρέος». 

Η οικονομική ανάπτυξη αναμένεται να είναι χαμηλότερη εφέτος, με τα υψηλότερα επιτόκια να επηρεάζουν αρνητικά την ζήτηση. «Χρειάζεται μια σταθερή δημοσιονομική προσπάθεια», σημείωσε ακόμη προσθέτοντας πως δεν θα είναι εύκολο για την κυβέρνηση να πάει από το μικρό πρωτογενές έλλειμμα στο πλεόνασμα μέχρι το 2024. 

Ο υψηλός πληθωρισμός μπορεί να επηρεάσει την ανάπτυξη. Ο δομικός πληθωρισμός -στον οποίο δεν περιλαμβάνονται οι τιμές στα τρόφιμα και την ενέργεια- έφτασε στο υψηλό του 5,6% στην Ευρωζώνη. Ωστόσο, ο κ. Στουρνάρας που συμμετέχει στο διοικητικό συμβούλιο της ΕΚΤ, σημείωσε πως ο πληθωρισμός ήταν πολύ «καλύτερος» από αυτόν που ανέμεναν οι κεντρικοί τραπεζίτες τον περασμένο Δεκέμβριο, λόγω της μεγάλης μείωσης των τιμών ενέργειας. 

Ο κ. Στουρνάρας δεν προχώρησε σε κάποια εκτίμηση για την πορεία των βασικών επιτοκίων σε ένα περιβάλλον στο οποίο ο πληθωρισμός υποχωρεί. «Αυτό θα δημιουργούσε μεγαλύτερη σύγχυση στην αγορά, αντί να την περιορίσει», δήλωσε. Τα σχόλια αυτά έρχονται σε αντίθεση με την επιθετική στάση που τηρούν άλλα μέλη του διοικητικού συμβουλίου της ΕΚΤ. 

Η πρόεδρος της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας, Κριστίν Λαγκάρντ, δήλωσε πρόσφατα πως είναι «πολύ, πολύ πιθανό» να υπάρξει μια ακόμη αύξηση του βασικού καταθετικού επιτοκίου, από το 2,5% στο 3%, κατά την συνεδρίαση της 16ης Μαρτίου, προειδοποιώντας πως «ο πληθωρισμός, είναι ένα τέρας που πρέπει να χτυπήσουμε στο κεφάλι». 

moneyreview.gr με πληροφορίες από Financial Times

 

Ακολουθήστε το Money Review στο Google News