Business & Finance Τρίτη 22/11/2022, 08:47 ΝΙΚΟΣ ΡΟΥΣΑΝΟΓΛΟΥ
ΕΠΙΧΕΙΡΗΣΕΙΣ

Προς την αυστραλιανή First Sentier οδεύει η ΤΕΡΝΑ Ενεργειακή

Το ντιλ αναμένεται να ξεπεράσει τα 2,5 δισ., δεδομένου ότι το τίμημα θα διαμορφωθεί πέριξ των 22 ευρώ/μετοχή.

Προς την αυστραλιανή First Sentier οδεύει η ΤΕΡΝΑ Ενεργειακή

Στην τελική ευθεία είναι η συμφωνία ανάμεσα στην ΤΕΡΝΑ Ενεργειακή και τον αυστραλιανό όμιλο First Sentier για την εξαγορά της εισηγμένης εταιρείας παραγωγής ενέργειας από ανανεώσιμες πηγές (ΑΠΕ). Εγκυρες πηγές αναφέρουν ότι η διαδικασία δέουσας επιμέλειας (due diligence) από την πλευρά της First Sentier ολοκληρώθηκε πριν από λίγες ημέρες, χωρίς να προκύψει κάποιο ζήτημα, εξέλιξη που εκτιμάται πως «ανοίγει τον δρόμο» για την ολοκλήρωση μιας από τις μεγαλύτερες επιχειρηματικές συμφωνίες των τελευταίων ετών.

Σύμφωνα με πληροφορίες, το τίμημα αναμένεται να διαμορφωθεί πέριξ των 22 ευρώ/ μετοχή, γεγονός που σημαίνει πως η αξία της συναλλαγής θα ξεπεράσει τα 2,5 δισ. ευρώ. Αλλωστε, όπως διαμηνύει επί μήνες η διοίκηση του ομίλου ΓΕΚ ΤΕΡΝΑ, μία από τις αδιαπραγμάτευτες προϋποθέσεις για την επίτευξη οποιασδήποτε συμφωνίας ήταν ο επενδυτής να προχωρήσει σε δημόσια πρόταση για το σύνολο των μετοχών της ΤΕΡΝΑ Ενεργειακής, προκειμένου με τον τρόπο αυτό να υπάρξει ανταμοιβή για όλους τους μετόχους που στήριξαν την εταιρεία και όχι μόνο για τους στρατηγικούς επενδυτές σε αυτήν.

Ηδη πάντως φαίνεται πως η κεφαλαιαγορά έχει προεξοφλήσει την επίτευξη συμφωνίας, με τη μετοχή της εταιρείας να διαπραγματεύεται πέριξ των 19 ευρώ/μετοχή. Υπενθυμίζεται ότι η ΓΕΚ ΤΕΡΝΑ διαθέτει το 37,3% της εταιρείας, ο κ. Γιώργος Περιστέρης ένα επιπλέον 11,06% και η Atale Enterprises Ltd (Βαγγέλης Μαρινάκης) ποσοστό 5,98%. Το υπόλοιπο 45,66% ελέγχεται από μετόχους με ποσοστά μικρότερα του 5%. Εφόσον λοιπόν ολοκληρωθεί μια συμφωνία στο ύψος των 22 ευρώ/μετοχή, η ΓΕΚ ΤΕΡΝΑ θα μπορεί να προσδοκά σε συνολικά έσοδα που θα προσεγγίζουν τα 950 εκατ. ευρώ.

Τα κεφάλαια αυτά αναμένεται να χρηματοδοτήσουν το ευρύ επενδυτικό πρόγραμμα της εταιρείας στον τομέα των παραχωρήσεων και των έργων ΣΔΙΤ, αρχής γενομένης από τη σύμβαση παραχώρησης της Εγνατίας Οδού, η οποία αναμένεται να υπογραφεί στις αρχές του 2023 (συμμετοχή ΓΕΚ ΤΕΡΝΑ με 75%), αλλά και το έργο του ολοκληρωμένου τουριστικού συγκροτήματος με καζίνο (IRC) στο Ελληνικό (συμμετοχή ΓΕΚ ΤΕΡΝΑ 49%). Πρόκειται για συμβάσεις συνολικού ύψους 2,5 δισ. ευρώ, οι οποίες θα ενισχύσουν σημαντικά τα έσοδα και τη λειτουργική κερδοφορία του ομίλου για τα επόμενα χρόνια.

Μαζί για την Αττική οδό

Παράλληλα, η ΓΕΚ ΤΕΡΝΑ θα μπορέσει να διεκδικήσει με ακόμη μεγαλύτερες αξιώσεις τη νέα σύμβαση παραχώρησης της Αττικής οδού, την οποία μάλιστα διεκδικεί σε συνεργασία με τη First Sentier. Η First Sentier αποτελεί ένα επενδυτικό σχήμα που έχει ειδίκευση στον τομέα των υποδομών και διαθέτει ενεργητικό της τάξεως των 166 δισ. ευρώ. Το γεγονός ότι οι δύο πλευρές βρίσκονται σε ενεργές διαπραγματεύσεις για την ΤΕΡΝΑ Ενεργειακή, ενδεχομένως να αποτελεί ένδειξη μιας περαιτέρω, στρατηγικού χαρακτήρα, συνεργασίας στην ελληνική αγορά.

Ο αυστραλιανός όμιλος φαίνεται πως ξεπέρασε τον ανταγωνισμό από την επίσης αυστραλιανών συμφερόντων MacQuarie, η οποία ήταν ο πρώτος, χρονικά, επενδυτικός όμιλος με τον οποίο η διοίκηση του ομίλου ΓΕΚ ΤΕΡΝΑ ενεπλάκη σε σοβαρές συζητήσεις για τη μεταβίβαση της ΤΕΡΝΑ Ενεργειακής, νωρίτερα εντός του έτους.

moneyreview.gr

 

Ακολουθήστε το Money Review στο Google News