ΕΠΙΧΕΙΡΗΣΕΙΣ

Αλ. Αργυρός (Αxia Ventures): Ισχυρό το επενδυτικό ενδιαφέρον για την Ελλάδα

Αλ. Αργυρός (Αxia Ventures): Ισχυρό το επενδυτικό ενδιαφέρον για την Ελλάδα

Παρά την αύξηση του κόστους χρήματος και τη γεωπολιτική αστάθεια, η Ελλάδα εξακολουθεί να προσελκύει ισχυρό επενδυτικό ενδιαφέρον, όπως αναφέρει στο Moneyreview.gr ο Αλέξανδρος Αργυρός, διευθύνων σύμβουλος και επικεφαλής επενδυτικής τραπεζικής της Αxia Ventures.

Η εταιρεία παροχής συμβουλευτικών υπηρεσιών εντάχθηκε, πρόσφατα, από την επιτροπή αξιολόγησης του εκδοτικού οργανισμού Euromoney στις μεγαλύτερες επενδυτικές τράπεζες, παγκοσμίως, καθώς της απονεμήθηκε η διάκριση «market leader». Με την Axia να έχει στο ενεργητικό της μεγάλες συναλλαγές, που περιλαμβάνουν, μεταξύ άλλων, τιτλοποιήσεις δανείων και έκδοση εταιρικών ομολόγων στην Ελλάδα  και σειρά επιχειρηματικών ντιλς στις ΗΠΑ, το Ντουμπάι και την Ιταλία, ο κ. Αργυρός δεν διαθέτει μόνο βαθιά γνώση των αγορών, αλλά γνωρίζει και τις προσδοκίες και απαιτήσεις που έχουν οι ξένοι επενδυτές.

Αλ. Αργυρός (Αxia Ventures): Ισχυρό το επενδυτικό ενδιαφέρον για την Ελλάδα-1Η Ελλάδα, όπως εξηγεί, τα τελευταία χρόνια έχει επιδείξει πολιτική και οικονομική σταθερότητα με αποτέλεσμα να έχει καταστεί προορισμός «που οι επενδυτές επιλέγουν και δεν καταλήγουν σε αυτόν», όπως συνέβαινε στο παρελθόν. Παρά την όποια ένταση με τη Γείτονα, η Ελλάδα αποτελεί μία ασφαλή και σταθερή χώρα, ενώ, τα τελευταία χρόνια, βρίσκεται στο επίκεντρο για μία σειρά από θετικούς λόγους. Πολλές αγκυλώσεις έχουν αρθεί, ενώ δεν απουσιάζουν οι επενδυτές που έχουν αποκομίσει θετική εμπειρία κατά τη δραστηριοποίησή τους στην Ελλάδα, γεγονός που λειτουργεί ως μία πολύ καλή διαφήμιση της χώρας διεθνώς. Σε όλα αυτά, προσπαθούμε να βάλουμε το δικό μας λιθαράκι, επιδιώκοντας να πείσουμε τους επενδυτές ότι η Ελλάδα αποτελεί κατάλληλο επενδυτικό προορισμό» προσθέτει.

Κατά πόσο όμως, οι επενδυτές ζυγίζουν την ύπαρξη πολιτικού ρίσκου κατά την λήψη αποφάσεων; Δεδομένης της γεωπολιτικής αστάθειας και της απουσίας σταθερότητας σε χώρες, όπως η Μεγάλη Βρετανία εκτιμούν ότι δεν υφίσταται σημαντικό πολιτικό ρίσκο στην Ελλάδα, όπως αναφέρει ο κ. Αργυρός. Αναμφισβήτητα, αντιλαμβάνονται ότι ο πολιτικός κίνδυνος ενδέχεται να αυξηθεί, ως ένα βαθμό, σε συνάρτηση με το αποτέλεσμα των επικείμενων εθνικών εκλογών, γεγονός που θα μπορούσε να ανακόψει το ρυθμό υλοποίησης των αναγκαίων μεταρρυθμίσεων.

Εντούτοις, είναι πεπεισμένοι ότι η πιθανότητα ατυχήματος ή εκτροχιασμού, μετά τις εκλογές, είναι περιορισμένη, εκτιμώντας ότι η Ελλάδα θα αποτελέσει θετική εξαίρεση ως προς τις επιδόσεις, σε σχέση με τις υπόλοιπες ευρωπαϊκές χώρες. «Εκτιμούμε ότι η Ελλάδα, που δίχως αμφισβήτηση θα επηρεαστεί από τη διεθνή αστάθεια, θα βρίσκεται σε καλύτερη θέση λόγω και του ότι τα τελευταία χρόνια δεν είχε τους ρυθμούς ανάπτυξης των υπολοίπων ευρωπαϊκών χωρών. Αν και ορισμένες συναλλαγές έχουν μετατοπιστεί χρονικά, η Ελλάδα διατηρεί και ενισχύει την ελκυστικότητά της ως επενδυτικός προορισμός. Ως αποτέλεσμα, σήμερα, σε σχέση με πριν από ορισμένα χρόνια, ο όγκος των συναλλαγών είναι μεγαλύτερος, ενώ ενισχυθεί και οι αποτιμήσεις» σημειώνει.

Με τα δεδομένα αυτά, «το επενδυτικό ενδιαφέρον για την Ελλάδα είναι πολύ μεγαλύτερο σε σχέση με άλλες χώρες, χωρίς όμως, να γνωρίζουμε εάν θα εξακολουθεί να είναι ισχυρό, εάν οι συνθήκες επιδεινωθούν ραγδαία» σημειώνει ο κ. Αργυρός.

Βέβαια, όλα αυτά δεν σημαίνουν ότι η Ελλάδα δεν έχει υποστεί επιπτώσεις λόγω της αύξησης του κόστους χρήματος, του πληθωρισμού και της γεωπολιτικής αναταραχής που έχει προκαλέσει ο πόλεμος στην Ουκρανία. Ως εκ τούτου, ο αριθμός των επιχειρηματικών συναλλαγών, που έχει πραγματοποιηθεί μέχρι σήμερα, θα μπορούσε να είναι μεγαλύτερος, αλλά λόγω των ευμετάβλητων συνθηκών οι επενδυτές αξιολογούν συνεχώς τα δεδομένα. «Λόγω της αύξησης του κόστους χρήματος, κάποιες ξένες επενδύσεις έχουν καθυστερήσει ή ακυρωθεί. Από την άλλη πλευρά, μέχρι να ολοκληρωθεί μία συναλλαγή μπορεί να απαιτηθούν μερικοί μήνες έως και ένας χρόνος. Κατά το συγκεκριμένο χρονικό διάστημα, τα δεδομένα μπορεί να αλλάξουν δραματικά με αποτέλεσμα να πρέπει να τεθούν σε νέα βάση οι όροι σχεδιαζόμενων συναλλαγών. Μέχρι δηλαδή, να αφομοιώσουν οι επενδυτές τη νέα τάξη πραγμάτων, απαιτείται να περάσει χρόνος» διευκρινίζει ο διευθύνων σύμβουλος της Αxia Ventures.

Οι ανατροπές που έχουν τροφοδοτήσει η ενεργειακή κρίση και οι πληθωριστικές πιέσεις έχουν στρέψει τους επενδυτές σε παραδοσιακούς κλάδους της οικονομίας και σε «πραγματικά» assets. Ως εκ τούτου, στην Ελλάδα, κατά τον κ. Αργυρό, ισχυρό ενδιαφέρον προσελκύουν η ενέργεια-κυρίως οι ΑΠΕ, ο τουρισμός, η αγορά ακινήτων, η εφοδιαστική αλυσίδα και οι υποδομές. «Σε κάθε περίπτωση, οι κυοφορούμενες επενδύσεις απαιτούν πολύ ισχυρά θεμέλια και επιχειρηματικά πλάνα, επειδή το κόστος χρήματος έχει αυξηθεί και η διαθέσιμη ρευστότητα είναι μικρότερη, σε σχέση με πριν από μερικά χρόνια. Οι επενδυτές δηλαδή, είναι, σήμερα, πολύ πιο επιλεκτικοί» αναφέρει ο κ. Αργυρός. Πάντως, σύμφωνα με τον ίδιο, έως το τέλος της χρονιάς, αναμένεται να ολοκληρωθεί στην Ελλάδα σημαντικός αριθμός συναλλαγών στον τουρισμό και την αγορά ακινήτων.

Πέραν όμως, των δυσκολιών που σχετίζονται με τη διεθνή αβεβαιότητα, υπάρχουν και άλλου είδους εμπόδια που θα πρέπει να ξεπεραστούν στο δρόμο για την πραγματοποίηση μίας επένδυσης. Σε μία ξένη επένδυση, όπως εξηγεί ο κ. Αργυρός, οι επενδυτές θα πρέπει να πειστούν για τις προοπτικές ανάπτυξης που διαθέτει, για παράδειγμα, μία ελληνική εταιρεία, όπως και για τις διαδικασίες που θα πρέπει να υιοθετηθούν. Από την άλλη πλευρά, στις ενδοχώριες συναλλαγές, ενίοτε, ίσως κυριαρχεί η προσωπικότητα των επιχειρηματιών οπότε θα πρέπει να εντοπιστεί το κατάλληλο σημείο ισορροπίας.

 

Ακολουθήστε το Money Review στο Google News