ΕΠΙΧΕΙΡΗΣΕΙΣ

Προχωράει η εξυγίανση των Ναυπηγείων Ελευσίνας

Προχωράει η εξυγίανση των Ναυπηγείων Ελευσίνας

Ενα βήμα πιο κοντά στην ολοκλήρωση των διαδικασιών αναδιάρθρωσης των χρεών τους και την ανάταξη της λειτουργίας τους βρίσκονται πλέον τα Nαυπηγεία Ελευσίνας, μετά την ψήφιση χθες του σχεδίου νόμου του υπουργείου Ανάπτυξης και Επενδύσεων για την «Εξυγίανση των Ναυπηγείων Ελευσίνας και άλλες διατάξεις αναπτυξιακού χαρακτήρα».

Με το νομοσχέδιο ο υπουργός Ανάπτυξης και Επενδύσεων αναλαμβάνει την εξουσιοδότηση να διαπραγματευθεί και να συμφωνήσει την αναδιάρθρωση του χρέους των ναυπηγείων, το οποίο ανέρχεται στα 447 εκατ. και είναι κυρίως προς το Δημόσιο, τα Ταμεία και το Πολεμικό Ναυτικό. Η λύση της νομοθέτησης προκρίθηκε καθώς είχαν, κατά πληροφορίες, διατυπωθεί επιφυλάξεις –κυρίως από το Πολεμικό Ναυτικό που αποτελεί έναν από τους μεγάλους πιστωτές των ναυπηγείων– να προσυπογράψουν απομείωση των απαιτήσεών τους στο πλαίσιο της εξυγίανσης. Ετσι με τον νόμο που ψηφίστηκε χθες από τη Βουλή την ευθύνη αναλαμβάνει το υπουργείο Ανάπτυξης. Χωρίς αυτή τη διαδικασία υφίστατο αυξημένο ρίσκο χρεοκοπίας των ναυπηγείων.

Σύμφωνα με στοιχεία που έδωσε στις επιτροπές της Βουλής ο υπουργός Ανάπτυξης Αδωνις Γεωργιάδης, τα ναυπηγεία σήμερα έχουν χρέη ύψους 447 εκατ. και η αξία εκποίησης των περιουσιακών στοιχείων τους σε περίπτωση βίαιας ρευστοποίησης (πλειστηριασμοί κ.λπ.) είναι 28 εκατ. Στον ΕΦΚΑ σήμερα υπάρχει ένα σύνολο οφειλών 80.951.945 ευρώ. Με το σχέδιο που προωθεί το υπουργείο και επιτρέπει το νομοσχέδιο, ο ΕΦΚΑ θα πάρει 5.760.938 ευρώ, ενώ σε βίαιη ρευστοποίηση θα έπαιρνε 4.039.604 ευρώ. Στο ελληνικό Δημόσιο υπάρχει ένα σύνολο οφειλών 27.411.808 ευρώ. Με το σχέδιο εξυγίανσης θα πάρει 1.894.673 ευρώ. Με τη βίαιη ρευστοποίηση θα έπαιρνε 1.367.883 ευρώ. Οι εργαζόμενοι έχουν απαιτήσεις μέχρι τον Σεπτέμβριο του 2021 που ανέρχονται σε 40.439.346 ευρώ. Με το σχέδιο εξυγίανσης θα πάρουν 40.439.346 ευρώ, ενώ στην περίπτωση βίαιης ρευστοποίησης θα ελάμβαναν 2.015.531 ευρώ. Το Πολεμικό Ναυτικό σήμερα έχει σύνολο απαιτήσεων 142.337.077 ευρώ και αν «τρέξει» νέα αμυντικά προγράμματα στα Ναυπηγεία Ελευσίνας τα επόμενα 30 χρόνια, η εταιρεία σε παρούσα αξία θα πληρώσει το σύνολο του ποσού, σύμφωνα με τον υπουργό Ανάπτυξης. Αν η επιχείρηση οδηγούνταν σε βίαιη ρευστοποίηση, το Π.Ν. θα ελάμβανε μόλις 1.579.517 ευρώ. Το σχέδιο εξυγίανσης χωρίς αμυντικά προγράμματα πληρώνει 20 εκατομμύρια και με αμυντικά προγράμματα το σύνολο της οφειλής. Στα λοιπά ασφαλιστικά ιδρύματα υπάρχουν οφειλές 4.595.264 ευρώ. Με το σχέδιο θα λάβουν 327.000 ευρώ και σε μια βίαιη ρευστοποίηση μόλις 218.000 ευρώ.

Οσον αφορά τη χρηματοδότηση του επιχειρηματικού σχεδίου, η αμερικανική κυβέρνηση φέρεται να έχει δώσει διαβεβαιώσεις στην ελληνική ότι θα συμμετάσχει στο εγχείρημα της ΟΝΕΧ, η οποία έχει ήδη από πέρυσι αποκτήσει την πλειοψηφία του μετοχικού κεφαλαίου των ναυπηγείων, χρηματοδοτώντας μερικώς το εμπορικό κομμάτι μέσω της αμερικανικής κρατικής αναπτυξιακής τράπεζας DFC. Επιπλέον, νωρίτερα φέτος σε κοινή ανακοίνωση τους η ΟΝΕΧ και ο ιταλικός όμιλος Fincantieri, που λειτουργεί μονάδες και στις ΗΠΑ, ανέφεραν πως «οι δύο όμιλοι εξετάζουν την από κοινού ανάπτυξη έργων ναυπήγησης και επισκευής πλοίων, μεγάλο μέρος των οποίων θα πραγματοποιείται στην Ελλάδα και συγκεκριμένα στα ONEX Elefsis Shipyards, που θα απευθύνονται και στη διεθνή αγορά πέραν της ελληνικής».

 

Ακολουθήστε το Money Review στο Google News