Business & Finance Παρασκευή 1/07/2022, 09:59
ΕΠΙΧΕΙΡΗΣΕΙΣ

Σε προχωρημένο στάδιο οι συζητήσεις για το deal στην Intrakat

Οι επενδυτές επιδιώκουν να αποκτήσουν πλειοψηφικό ποσοστό – Ποιοι μέτοχοι φέρονται να πωλούν το δικό τους.

Σε προχωρημένο στάδιο οι συζητήσεις για το deal στην Intrakat

Σε προχωρημένο στάδιο φαίνεται πως βρίσκεται η ενδεχόμενη πώληση πλειοψηφικού ποσοστού στην Intrakat από τον κ. Σωκράτη Κόκκαλη (Intracom) και άλλους μετόχους μειοψηφίας, με αγοραστές τους κ. Δημήτρη Μπάκο και Γιάννη Καϋμενάκη. Μάλιστα, σε χθεσινή της ανακοίνωση η Intracom Holdings «επιβεβαιώνει ότι βρίσκεται σε συζητήσεις με επενδυτές για ενδεχόμενη συναλλαγή που αφορά τη συμμετοχή της εταιρείας στην Intrakat, χωρίς να υπάρχει συμφωνία μέχρι σήμερα».

Με βάση την τρέχουσα χρηματιστηριακή αξία της Intrakat (170-180 εκατ. ευρώ) και το προς απόκτηση ποσοστό (περί το 55%), η αξία μιας πιθανής συμφωνίας υπολογίζεται ότι θα προσεγγίσει ή ενδεχομένως και θα ξεπεράσει τα 100 εκατ. ευρώ, ανάλογα με το ύψος της τιμής/ μετοχής που θα συμφωνηθεί μεταξύ των δύο πλευρών. Σύμφωνα με το ρεπορτάζ του Νίκου Ρουσάνογλου στην Καθημερινή, ασφαλείς πληροφορίες μεταφέρουν πως εφόσον τελεσφορήσουν οι σχετικές διαπραγματεύσεις, ποσοστό που θα ξεπερνάει το 5% του μετοχικού κεφαλαίου της Intrakat αναμένεται να λάβει και ο κ. Αλ. Εξάρχου, πρώην επικεφαλής της Ακτωρ του ομίλου Ελλάκτωρ. Παράλληλα, ο κ. Εξάρχου προβλέπεται να αναλάβει να «τρέξει» την Intrakat από τη θέση του διευθύνοντος συμβούλου.

Στο πλαίσιο αυτό, εκτός από το ποσοστό της Intracom (37%) και του κ. Δημήτρη Θεοδωρίδη (12%), τη συμμετοχή του στην Intrakat (6%) θα μεταβιβάσει, στο πλαίσιο μιας πιθανής συμφωνίας, και ο κ. Πέτρος Σουρέτης, νυν διευθύνων σύμβουλος της εισηγμένης, χωρίς μέχρι στιγμής να έχει αποσαφηνιστεί αν θα παραμείνει και με ποιον ρόλο στον όμιλο της Intracom. Σε κάθε περίπτωση, το άθροισμα των παραπάνω πιθανών πωλητών θα αγγίξει το 55%, με αποτέλεσμα να ικανοποιείται η επιθυμία των αγοραστών να αποκτήσουν τον πλήρη έλεγχο της Intrakat και να μη χρειαστεί να έρθουν σε αντιπαράθεση με άλλους μετόχους, όπως συνέβη με την επένδυσή τους στην Ελλάκτωρ. Παράλληλα, οι ενδιαφερόμενοι επενδυτές εμφανίζονται διατεθειμένοι να προχωρήσουν και σε δημόσια πρόταση για την απόκτηση επιπλέον ποσοστού της Intrakat.

Η Intrakat κατέγραψε ζημίες μετά από φόρους 16,7 εκατ. ευρώ το 2021, ενώ ζημιογόνος (6,6 εκατ. ευρώ) ήταν και η χρήση του 2020. Ωστόσο, η διοίκηση της εταιρείας, σε πρόσφατη παρουσίαση προς αναλυτές, είχε σημειώσει ότι η πρόσφατη αλλαγή του μοντέλου λειτουργίας της αναμένεται να αντιστρέψει αυτή την εικόνα κατά το τρέχον έτος. Το νέο μοντέλο εστιάζει σε δραστηριότητες που παράγουν επαναλαμβανόμενα έσοδα, σε αντίθεση με το πρόσφατο παρελθόν, κατά το οποίο η βασική στόχευση ήταν η δημιουργία σημαντικού ανεκτέλεστου έργων. Στο πλαίσιο αυτό, η δομή του ομίλου διακρίνεται πλέον σε πέντε βασικές κατηγορίες, στις κατασκευές, στον κλάδο των ΣΔΙΤ και παραχωρήσεων, στον τομέα έργων περιβάλλοντος και έξυπνων τεχνολογιών, στα έργα ΑΠΕ και στον τομέα της ανάπτυξης και εκμετάλλευσης ακινήτων.

Τα έργα ΑΠΕ και το σημαντικό χαρτοφυλάκιο αδειών αποτελούν τα σημαντικά «θέλγητρα» της Intrakat. Αλλωστε, η ενέργεια είναι ένας τομέας σημαντικού επενδυτικού ενδιαφέροντος των κ. Μπάκου και Καϋμενάκη. Το σχέδιο της Intrakat προβλέπει τη σταδιακή (έως το τέλος της δεκαετίας) ανάπτυξη 1 GW αιολικών πάρκων, 600 MW φωτοβολταϊκών και επιπλέον 600 MW έργων αποθήκευσης ενέργειας. Μάλιστα, πρόσφατα η εταιρεία εξασφάλισε και τραπεζική χρηματοδότηση 120 εκατ. ευρώ για την υλοποίηση των πρώτων έργων ΑΠΕ, συνολικής δυναμικότητας 100 MW, αλλά και την κάλυψη της ίδιας συμμετοχής σε νέες συμβάσεις ΣΔΙΤ.

moneyreview.gr

 

Ακολουθήστε το Money Review στο Google News