Business & Finance Τρίτη 3/08/2021, 21:52
ΗΛΕΚΤΡΟΔΟΤΗΣΗ

ΑΔΜΗΕ: Βλάβες στις κύριες γραμμές ηλεκτροδότησης στα βόρεια προάστια

ΑΔΜΗΕ: Βλάβες στις κύριες γραμμές ηλεκτροδότησης στα βόρεια προάστια

Σε νέα δοκιμασία μπαίνει το σύστημα ηλεκτροδότησης, λόγω της πυρκαγιάς που είναι σε εξέλιξη στη Βόρεια Αττική με συνεχείς αναζωπυρώσεις και εκρήξεις. Η εν λόγω εξέλιξη δυσχεραίνει ακόμη περισσότερο την κατάσταση στο σύστημα της ΔΕΗ, το οποίο είναι αρκετά βεβαρημένο ως απόρροια της παρατεταμένης ζέστης και της υψηλής ζήτησης.

Τώρα, έχουν αποκοπεί οι κύριες γραμμές μεταφοράς υψηλής αλλά και μέσης τάσης του δικτύου, που ξεκινούν από το Κέντρο Υπερυψηλής Τάσης του ΑΔΜΗΕ στο Κρυονέρι, σύμφωνα με ανακοίνωση του ΑΔΜΗΕ, που έγινε μετά την έκτακτη σύσκεψη της Ομάδας Διαχείρισης Κρίσης από τον υπουργό Περιβάλλοντος και Ενέργειας Κώστα Σκρέκα.

Οι γραμμές αυτές τροφοδοτούν τις περιοχές Μαρούσι, Νέα Ιωνία, Βριλήσσια και Κηφισιά, οι οποίες πλέον τροφοδοτούνται από εναλλακτικές διαδρομές από τα Κέντρα Υπερυψηλής Τάσης (ΚΥΤ) Παλλήνης και Αχαρνών. Οι βλάβες αυτές προκαλούν διαταραχές στο δίκτυο μεταφοράς και σύντομες περικοπές ηλεκτροδότησης.

Οι κύριες γραμμές ηλεκτροδότησης θα επανέλθουν αφού ολοκληρωθεί η κατάσβεση της πυρκαγιάς. Στην έκτακτη σύσκεψη που πραγματοποιήθηκε στο Εθνικό Κέντρο Ελέγχου Ενέργειας του ΑΔΜΗΕ υπό τον υπουργό Περιβάλλοντος και Ενέργειας, Κώστα Σκρέκα, αποφασίστηκε η ενεργοποίηση εναλλακτικών σχεδίων προκειμένου να διασφαλιστεί η παροχή ηλεκτρικού ρεύματος κατά τη διάρκεια των επόμενων κρίσιμων ωρών.

Η Ομάδα Διαχείρισης Κρίσης και το προσωπικό όλων των αρμόδιων φορέων είναι σε επιφυλακή και δίνει μάχη υπό εξαιρετικά δύσκολες συνθήκες.

Το μεσημέρι είχε τεθεί εκτός λειτουργίας το κύκλωμα υπερυψηλής τάσης (400 κιλοβόλτ) Αχαρνών – Αγίου Στεφάνου. Είναι δε χαρακτηριστικό ότι αυτή την στιγμή παρατηρούνται βυθίσεις τάσης σε αρκετές περιοχές της Αττικής.

Οι υπεύθυνοι του ΑΔΜΗΕ βρίσκονται σε διαρκή συνεννόηση με την πολιτική προστασία, προκειμένου να διαφυλαχθεί η ακεραιότητα των εγκαταστάσεων και των δικτύων ηλεκτρισμού, τα οποία απειλούνται από τις φλόγες.

Προβλήματα σε πέντε περιοχές 

Tο βράδυ της Τρίτης προβλήματα ηλεκτροδότησης εντοπίζονται σε πέντε περιοχής της Αττικής, παρά το γεγονός ότι η πυρκαγιά έχει θέσει εκτός λειτουργίας σημαντικά τμήματα του συστήματος μεταφοράς ρεύματος στην υψηλή και την υπερυψηλή τάση. Συγκεκριμένα, τα προβλήματα εντοπίζονται σε τμήματα των περιοχών Βαρυμπόμπη-Θρακομακεδόνες, Κρυονέρι, Ίλιον-Πετρούπολη και Περιστέρι, όπου νωρίτερα τέθηκαν εκτός λειτουργίας δύο γραμμές Μέσης Τάσης.

Υπενθυμίζεται ότι η φωτιά ξέσπασε το μεσημέρι της Τρίτης στην περιοχή Άνω Βαρυμπόμπη, με την πολιτική προστασία να στέλνει μήνυμα 112 στους κατοίκους Βαρυμπόμπης και Κρυονερίου.

Διακοπές ρεύματος σημειώνονται και στα νησιά Κω-Κάλυμνο, όπου για αύριο προγραμματίζονται και προγραμματισμένες περικοπές στην ηλεκτροδότηση, διάρκειας έως 1,5 ώρα ανά περιοχή, στο διάστημα από τις 8 το πρωί ως τις 3 το μεσημέρι. Τα προβλήματα οφείλονται στον περιορισμό της απόδοσης των μονάδων ηλεκτροπαραγωγής λόγω των παρατεταμένων υψηλών θερμοκρασιών.

Για αύριο Τετάρτη αναμένεται και πάλι σημαντικά αυξημένη ζήτηση στα επίπεδα των 10.000 μεγαβάτ και περαιτέρω αύξηση της τιμής χονδρικής ηλεκτρικής ενέργειας (σύμφωνα με το δελτίο του Χρηματιστηρίου Ενέργειας για την προημερήσια αγορά) στα 185,59 ευρώ ανά μεγαβατώρα κατά μέσο όρο, ενώ η μέγιστη τιμή διαμορφώνεται στα 205 ευρώ. 

 

moneyreview.gr

Ακολουθήστε το Money Review στο Google News